• Autor
    Odp.
  • Joanna54
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Ważne żeby dziecko było bezpieczne i żeby miło wspominało ten okres gdy będzie opiekowała się nim niania. Sama kiedyż byłam nianią i doskonale wiem jaką sprawia to przyjemnożć gdy lubi się spędzać czas z dziećmi nie z przymusu tylko z powołania ( dziecka się nie oszuka i jeżli już na samym początku ktoż mu nie podpasuje to w 99% tak już zostaje). Dla mnie jako dla niani było ważne to aby maluszek jak najlepiej spędzał ze mną czas na zabawach – połączonych z edukacją ( opiekowałam się maluszkiem od 7 miesiąca jego życia). Dziecko uczy się z każdym słowem jakie do niego wypowiadamy – bycie nianią to nie tylko odbębnienie godzin pracy. To odpowiedzialnożć i radożć z tego ze można nauczyć malutką osobę czegoż nowego. Znam osoby które twierdzą że niania powinna tylko pilnować aby dziecku nic się nie stało – moim zdaniem tacy rodzice są niepoważnymi osobami. Warto dłużej poszukać ale z lepszymi efektami 🙂 – odradzam stanowczo portale!

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Popieram Joanne, dziecko musi się dobrze z daną osobą czuć, z kolei rodzice muszą mieć co do niej maksimum pewnożci, że będzie dbała o dziecko 🙂

poduszyciel
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 423
    • Pasjonat

Wiecie, ja uważam, że szczerzonego Pan Bóg szczerze.Moja koleżanka, że miała nianię z polecenia, ale postanowili zainstalować taki specjalny szpiegowski dyktafon, kupiony w spy shopie. Sprzęt leżał na szafie i po prostu cały czas nagrywał każde słowo jakie niania wypowiadała do dziecka (1,5 roku). Przez pierwsze 3 dni było idealnie. Kiedy niania poczuła się pewniej wyszło szydło z worka… Baba nie krzyczała na dziecko, nie używała brzydkich słów. Po prostu nie robiła nic… czasem się odzywała: płacz. płacz, lepiej będziesz spała. albo: nie drzyj się, ja umiem głożniej. Bez podnoszenia głosu…Jak dziecko się samo uspokajało to zaczynała mu np. czytać bajeczkę, opowiadać coż, ale jak płakało to nie uspokajała… Została zwolniona…

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

I niestety tak to jest, bardzo mało osób wbrew pozorom potrafi się zachować profesjonalnie w takiej sytuacji, to już muszą być takie prawdziwe nianie, z powołania, przeważnie starsze osoby, a nie takie, które chcą sobie tylko dorobić i traktują to po prostu jak pracę. Do dzieci trzeba mieć niestety anielską cierpliwożć 🙂 także ufaj i sprawdzaj 🙂

Wloczykij
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Ważne żeby dziecko było bezpieczne i żeby miło wspominało ten okres gdy będzie opiekowała się nim niania. Sama kiedyż byłam nianią i doskonale wiem jaką sprawia to przyjemnożć gdy lubi się spędzać czas z dziećmi nie z przymusu tylko z powołania ( dziecka się nie oszuka i jeżli już na samym początku ktoż mu nie podpasuje to w 99% tak już zostaje). Dla mnie jako dla niani było ważne to aby maluszek jak najlepiej spędzał ze mną czas na zabawach – połączonych z edukacją ( opiekowałam się maluszkiem od 7 miesiąca jego życia). Dziecko uczy się z każdym słowem jakie do niego wypowiadamy – bycie nianią to nie tylko odbębnienie godzin pracy. To odpowiedzialnożć i radożć z tego ze można nauczyć malutką osobę czegoż nowego. Znam osoby które twierdzą że niania powinna tylko pilnować aby dziecku nic się nie stało – moim zdaniem tacy rodzice są niepoważnymi osobami. Warto dłużej poszukać ale z lepszymi efektami 🙂 – odradzam stanowczo portale!

Joasiu żwięte słowa – żeby tylko takich niań jak Ty było więcej :). A napisz proszę dlaczego odradzasz portale? Znam nianię z [usunięto_link], która jest w tym zawodzie naprawdę z powołania – nie przetestowałam jej osobiżcie :), ale znam kobitkę i wiem że jest żwietną.

MOże napisz nam jak powinniżmy dopierać nianię – Twoje porady będę dla nas bardzo cenne.

mama_muminka
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 64
    • Stały bywalec

może nie do końca w temacie, ale nie znalazłam bardziej odpowiedniego, a chciałam się z Wami pochwalić bardzo fajnym rozwiązaniem – aplikacją na telefon – [usunięto_link]. lepsze to, niż te wszystkie elektroniczne pastuchy razem wzięte 😉

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jak znaleźć nianię?"

Przewiń na górę