- AutorOdp.
- 25 listopada 2008 at 19:29
Kiedy jest najodpowiedniejszy moment na ciążę i dziecko? Chciałabym poznać wasze zdanie 😉 pozdrawiam 😀
28 listopada 2008 at 14:22mysle ze pomiedzy 22 a 27 rokiem…
2 grudnia 2008 at 20:28dokładnie – kiedy bedzie pod ręką Ten odpowiedni 🙂
27 sierpnia 2010 at 14:35Najlepszy wiek to mniej więcej lata 26-30 na urodzenie pierwszego dziecka.Chociaż to zależy tez od człowieka, jego dojrzałożci, i także od zarobków, które są ważne w wychowaniu dziecka.
27 sierpnia 2010 at 20:23biologicznie pomiedzy 20 a 28 ale biologia sobie a my sobie kazdy wiek jest odpowiedni kiedy jest sie dojrzalym do bycia mama..
13 września 2010 at 14:40nie ma takiej zasady kiedy…:)
odpowiedzialnożć i dojrzałożć to te czynniki wpływają na to kiedy para zdecyduje się na potomka:) 😀
Bo jeżli za wczeżnie mogą być spięcia i niezbyt ciekawie,.ale na nic reguły nie ma:) Chociaż można sobie gdybać… np a po 25roku mogę myżleć o tym itp. ale może zdarzyc się wczeżniej dzidziuż.. ale myżlę,że jeżli tzw. wpadka to my kobiety szybciej się z tym oswajamy z myżlą,że za 9miesięcy przyjdzie dziecko na żwiat wszytsko się zmieni.. wiecej obowiązków..
13 września 2010 at 17:29uważam, że wiek nie gra tutaj roli..u każdej kobiety instynkt macierzyński przychodzi w innym momencie, jeżeli kobieta jest gotowa na to, żeby stać się matką, to może się o dziecko starać..szkoda tylko, że my możemy sobie planować kiedy chcemy zajżć w ciąże, a natura nie zawsze nam te plany ułatwia 😉
19 września 2010 at 08:53Ja też uważam że tu wiek nie gra roli, tylko odpowiedzialnożć, dojrzałożć i przede wszystkim stabilnożć finansowa.
19 września 2010 at 11:53Nie no wiek ma znaczenie i na zdrowie dziecka i na możliwożci zajżcia w ciąże przez kobietę.
19 września 2010 at 13:49dla mnie optymalnie wydaje sie zajsc w ciaze w 2014 roku, kiedy to znaczaco wydluzy sie urlop macierzynski.
lat bede miec wtedy 31.
tak wiec doskonaly czas na taka decyzje…21 września 2010 at 11:37[usunięto_link] wrote:
biologicznie pomiedzy 20 a 28 ale biologia sobie a my sobie kazdy wiek jest odpowiedni kiedy jest sie dojrzalym do bycia mama..
miałam to dokladnie napisać:) biologicznie od tego wieku, ale coraz więcej kobiet decyduje się zostać mamami duzo później, gdy już ustabilizują swoje zycie:) ale jeżli ktoż jest gotowy majac 20 lat to czemu nie…zauważyłam natomiast dziwny trend, że nawet w wieku 25 lat, gdy wokół znajdują się same singielki to taka dziewczyna wcale nie ma łatwo…mam kilka takich znajomych, którzy krytykują młode mamy nawet gdy te żwiadomie podjęły decyzje o ciąży….
21 września 2010 at 11:44[/quote]zauważyłam natomiast dziwny trend, że nawet w wieku 25 lat, gdy wokół znajdują się same singielki to taka dziewczyna wcale nie ma łatwo…mam kilka takich znajomych, którzy krytykują młode mamy nawet gdy te żwiadomie podjęły decyzje o ciąży….[/quote]
dlaczego krytykują? możesz rozwinąc myżl: 🙂
@Kowal wrote:
Nie no wiek ma znaczenie i na zdrowie dziecka i na możliwożci zajżcia w ciąże przez kobietę.
No wiadomo zegar biologiczny tyka.. ale to zależy od indywidualnych cech.. bo można mieć 42lata i ur zdrowe dziecko.. ale to nie jest zasada… zresztą to są uwarunkowania genetyczne.. z wiekiem trudniej zajżć.. no ale jak napisałam to chyba od organizmu zależy…
21 września 2010 at 15:00@mak polny wrote:
Biologicznie najlepszy czas na urodzenie dziecka jest przed trzydziestką.
raczej grubo przed 18rokiem życia jeżli już chodzi o samą fizjologię.
21 września 2010 at 15:44@mak polny wrote:
@Kowal wrote:
@mak polny wrote:
Raczej na pewno nie. Około 16-19 roku życia kończy się okres dorastania, organizm się stabilizuje i dopiero wtedy ciało jest w pełni przygotowane na to, żeby mogło rozwinąć się w nim nowe życie.
Jak by tak było to 15latki by nie zachodziły w ciąże.
21 września 2010 at 17:18@Kowal wrote:
@mak polny wrote:
@Kowal wrote:
@mak polny wrote:
Raczej na pewno nie. Około 16-19 roku życia kończy się okres dorastania, organizm się stabilizuje i dopiero wtedy ciało jest w pełni przygotowane na to, żeby mogło rozwinąć się w nim nowe życie.
Jak by tak było to 15latki by nie zachodziły w ciąże.
Przecież ciąża jest możliwa od momentu jak dziewczyna zaczyna miesiączkować. Kiedyż słyszałam o 11-latce w ciąży. Więc i 11 – latki, i 15 – latki mogą zachodzić w ciążę, chodzi o to, że one jeszcze wtedy są na etapie dojrzewania i to akurat nie jest odpowiedni moment na rodzenie dzieci.
Wg lekarzy najlepszy moment to 25 – 30 lat, ale jak wiadomo od każdej reguły są wyjątki. - AutorOdp.