- AutorOdp.
- 12 maja 2010 at 10:43
Przede wszystkim witam. Mam pytanie, na które szukam odpowiedzi m.in. od kobiet z forum obcasów
Pytanie odnosi się do pracy i będę wdzięczny za wszelkie opinie:
Czy uważacie, że profesjonalne testy psychologiczne (wyszczególniłem je poniżej. Jest ich 7) mogą być wartożciowym dodatkiem przy aplikowaniu na konkretne stanowisko pracy?—
Testy kompetencji społecznych (badane cechy współdziałanie, komunikatywnożć, wywieranie wpływu)
Testy kompetencji poznawczych (myżlenie analityczne, myżlenie koncepcyjne, innowacyjnożć)
Testy kompetencji organizacyjnych (planowanie, organizowanie, kontrolowanie)
Testy kompetencji osobistych (adaptacja do zmiany, koncentracja na zadaniu, radzenie sobie ze stresem)Testy wartożci w pracy (czyli jakie wartożci w pracy są dla Ciebie najważniejsze – wyszczególnionych jest 8 wartożci) lub siedmiowymiarowy test osobowożci (bada: emocjonalnożć, impulsywnożć, indywidualizm, dekoncentrację, schematycznożć, podporządkowanie i samokrytycyzm). Ostatnim siódmym jest najpopularniejszy test IQ.
#testy są integralną czężcią jednego z portalów pracy, który za ich pomocą łączy szukających pracy z dostępnymi ofertami na rynku.
15 maja 2010 at 18:00Na pewno tak. Zwłaszcza w przypadku zawodów wymagających okreżlonych umiejętnożci społecznych czy psychicznych, takich jak policjant czy pracownik służb zdrowia.
17 maja 2010 at 09:36No to podrzucam propozycję – sprawdźmy się w wynikach testów 🙂 jako zabawa, nie rywalizacja.
a ja się przekonam czy tylko ja uważam te testy za jedne z lepszych w sieci czy może ktoż uważa podobnie 🙂
Testy są na Port Kariery <- po wpisaniu w google są na pierwszym miejscu - trzeba się zarejestrować, żeby je widzieć.
19 maja 2010 at 07:44Uważam, ze takie testy są zbędne – nie wierzę w celnożć takich testów. Często są skonstruowane tak, że zawsze w rozwiązaniu znajdziemy coż co jest w nas i coż czego w ogóle nie posiadamy.
Strata czasu.19 maja 2010 at 09:18Yolka – w tym wypadku uogólniasz.
„Często jest tak” – a jeżli w tym wypadku tak włażnie nie jest? o to mi chodzi.Ps. znajoma uznała, że może podzielić się wynikami i ich interpretacją. Wkleiłem je tutaj: [usunięto_link]
Ważne: sama znajoma mówi, że 95% wyników zgadza się z rzeczywistożcią.20 maja 2010 at 11:37Może tak jest, a może nie jest.
Ja jednak w tym wypadku wypowiedziałam swoje zdanie.
Nie przekonują mnie takie testy i przekonywać nie będą… włażnie dlatego, może mówią prawdę, a może nie. W każdym razie ja kiedy czytałam rozwiązania takich testów to zauważałam, że w każdej odpowiedzi było „coż” ze mnie.17 czerwca 2010 at 09:48A w moim przypadku wyniki takich testów kompetencji sie sprawdzają
Zwykle mi wychodzi, że powinnam zajmowac sie zajęciami powiązanymi ze sztuką, tworzeniem, komunikacją z ludxmi i faktycznie, najlepiej się w tym sprawdzam 🙂
Nie ma więc co zapierac się rekami i nogami, że takie testy to pic na wodę, bo tak nie jest 🙂24 czerwca 2010 at 12:47Oczywiżcie że mogą. Ja co prawda mam problem z okreżleniem co byłoby idealnym zawodem dla mnie, aczkolwiek branża w której pracuję jest dla mnie bardzo interesująca. Ale żeby się zorientować w czym bym się najlepiej realizowała, musiałabym chyba w końcu pójżć do doradcy zawodowego.
25 czerwca 2010 at 06:44Z taką różnicą, ze takie testy powinni robić profesjonalni psychologowie, a nie portale internetowe – z całym szacunkiem, do strony podanej przez Pana 17 stopni.
28 czerwca 2010 at 08:59Testy jak sondaże wszedzie inny wynik zalezy kto pyta i dla kogo
29 czerwca 2010 at 08:02[usunięto_link] wrote:
Testy jak sondaże wszedzie inny wynik zalezy kto pyta i dla kogo
Zgadzam się w 100% 🙂
7 lipca 2010 at 09:47Istnieją profesjonalne testy kompetencji zawodowych. Sprawdzają, czy kandydat rzeczywiżcie nadaje się, czy nie. Więcej o tym możesz poczytać tutaj:
[usunięto_link]pozdrawiam 🙂
2 sierpnia 2010 at 16:34Myżlę, że takie testy na pewno się przydają. Każde takie badanie o większa wiedza i krok do przodu
28 października 2010 at 19:26testy psychologiczne podczas rekrutacji to dla mnie bzdura. strata czasu. powiem wiecej durnota. powinno sie sprawdzac umiejetnosci, najlepiej w postaci konkretnych zadan. a testami to mozna posluzyc sie przy rozpalaniu kominka
12 lipca 2012 at 13:17Jeżli ktoż chce się nimi posłużyć, by zbudować swoją kadrę- czemu nie? Nie widzę przeszkód. Ja natomiast wierzę swojej intuicji i jak dotąd, zawsze wybierałam odpowiednia osobę na dane stanowisko. Specjalnie byłam zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne, jako doradca d/s rekrutacji. Wyniki testów mnie niezbyt interesowały.
- AutorOdp.