• Autor
    Odp.
  • Malinka
    Member
    • Temat贸w: 31
    • Odp.: 527
    • Zas艂u偶ony

Bardzo czesto zdarza mi sie lunatykowac. Wlasciwie mam to chyba od zawsze…
    robie w nocy dziwne rzeczy, ubieram sie, chodze po domu, szukam roznych rzeczy. Wczesniej myslalam ze to nic groznego, ze nie zrobie nic glupiego bo zazwyczaj gdy lunatykuje jestem w pelni swiadoma tego co i dlaczego to robie. Ale ostatnio troszke przesadzilam. Bylam z chlopakiem i znajomymi w osrodku campingowym. Obudzilam sie w nocy i zobaczylam ze nie ma w lozku mojego facet (chociaz tam byl!) i w srodku nocy wszylam z przyczepy nad morze go szukac. Nie wiem po jakim czasie, ale w koncu wrocilam do przyczepy i zobaczylam ze caly czas tam jest.

Nie sadzilam wczesniej ze moge wyjsc z domu, czesto zdarzalo mi sie podczas lunatykowania ze ubieralam sie i chcialam wychodzic ale zawsze w pore sie opamietalam i wracalam do lozka.
    Dzis w nocy snilo mi sie ze leze z jakims obcym martwym facetem! Spojrzalam na Mojego spiacego obok i widzialam dokladnie tego faceta ze snu, wyskoczylam z lozka i zaczelam biegac po domu i szukac Mojego. Na szczescie spotkalam na schodach brata ktory mnie uswiadomil.

Czytalam dzis kilka artykulow na temat lunatykowania. Jest to czeste zjawisko w dziecinstwie, jednak w doroslosc jest to juz ponoc choroba.
    Ponoc wiekszosc lunatykow nie pamieta tego co robili w nocy, ja jestem w pelni swiadoma i wszystko dokladnie pamietam…
    Nie wiem do jakiego lekarza sie zglosic, co moge z tym zrobic, jak to leczyc?
    Moze miala ktoras z was podobny przypadek?
    Wczesniej sie tym tak nie martwilam, ale od kiedy wyszlam z tej przyczepy i od kiedy mam to juz 5 noc z rzedu zaczynam sie martwic 馃檨

abi
    Member
    • Temat贸w: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

Pierwszy raz slysz臋 o czyms takim.. Rzeczywi偶cie to moze byc niebezpieczne. Musisz cos z tym zrobic, zglosic sie do jakiego偶 specjalisty… Ale jakiego?

MOja kuzynka by艂a lunatyczk膮. Te偶 wyprawia艂a przer贸zne rzeczy, ale gdy sko艅czy艂a 14 lat jako偶 zaczelo jej to ustepowac. no i fakt, zeona nie byla niczego swiadomo, nic nie pamietala rano z tego co robila w nocy

Malinka
    Member
    • Zas艂u偶ony

wlasnie w tym problem Abi ze nie wiem do jakiego specjalisty sie zglosic 馃檨 niechce isc do lekarza rodzinnego, bo ten moj jest idiota i watpie zeby cokolwiek mi poradzil… po za tym wstydze sie isc z tym do niego 馃槢

Czersi
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 622
    • Zas艂u偶ony

Ja lunatykowa艂am jako dziecko,na szczescie juz mi przesz艂o.Tez by艂am swiadoma tego co robie i wszystko pamieta艂am,bylo to dla mnie dosyc g艂upie 馃檮 Bo niby wiedzia艂am a wraz robi艂am jakies dziwne rzeczy(typu 艂a偶enie z ko艂dra na plecach po domu i pytanie sie Mamy 15 razy czy moge isc spac 馃槙 ).My偶l臋,ze skoro Tobie nie przesz艂o lunatykowanie powinnas zg艂osic sie do jakiegos lekarza,moze psychologa?W koncu to ma podloze psychiczne.Lepiej wczesniej zareagowac,zanim stanie Ci sie krzywda.

Tak na marginesie-moja Babcia w wieku nastoletnim tez lunatykowa艂a co by艂o uciazliwe dla ca艂ej rodziny.Wymyslili wiec,ze beda stawiac jej wanne z zimna woda obok lozka.Jak wychodzi艂a to moczy艂a sobie w niej nogi i wraca艂a z powrotem 馃槢 Jej pomog艂o,ale mysle,ze nie jest to zbyt madra metoda.Potem sie przeziebi艂a od tych ciagle mokrych stop.

abi
    Member
    • Temat贸w: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

W艂膮偶nie-mo偶e psycholog. Przeciez to jest problem ze snem wiec psycholog mysle ze powinien pomoc. Jw偶li nie to wtedy on skieruje Cie do odpowiedniego specjalisty

Jozia
    Member
    • Temat贸w: 16
    • Odp.: 987
    • Maniak

Mo偶e bardziej psychiatra ni偶 psycholog….

S艂ysza艂am o takich przypad艂o偶ciach. Ogl膮da艂膮m kiedy偶 program o facetach, kt贸rzy grali duzo w strzelanki, ap otem w nocy odwalali niesamowite rzeczy w艂膮cznie z biciem w艂asnych 偶on. Nast臋pnego dnia nic nie pami臋tali, w przeciwie艅stwie do Ciebie…. Hmmm jestem prawie pewna, 偶e odpowiedniejszy b臋dzie psychiatra ni偶 psycholog. W ko艅cu to ten zajmuje si臋 chorobami psychicznymi (g艂upio to brzmi, no ale taka ona przeciez jest o ile to w og贸le choroba:) ).

Czersi
    Member
    • Zas艂u偶ony

„U dzieci somnambulizm nie wymaga leczenia, przechodz膮c samoczynnie, natomiast u doros艂ych leczy si臋 go za pomoc膮 psychoterapii (sp艂ycanie snu), technik relaksacyjnych (hipnozy i autohipnozy) a tak偶e podaj膮c 偶rodki antydepresyjne.”

[usuni臋to_link] –>ciekawy artyku艂 na temat lunatykowania

Czersi
    Member
    • Zas艂u偶ony

A zdarza Wam si臋 m贸wi膰 przez sen?To chyba te偶 nie jest do konca normalne…Mi to z wiekiem przesz艂o(kiedys nie tylko m贸wi艂am,spiewa艂am tez w czasie snu),ale moj facet ma to nadal.Czasem s膮 z tego 偶mieszne sytuacje 馃榾 Kiedy偶 jak wieczorem si臋 pakowa艂 bo mial przyjechac do mnie na kilka dni to zadzwoni艂am do niego i pyta艂am czy wszystko wzi膮艂.Nast臋pnego dnia wczesnym rankiem jego siostra us艂ysza艂a,ze on z kim偶 rozmawia.Zdziwiona wesz艂a do pokoju a on spa艂,reke trzyma艂 przy uchu i m贸wi艂 „Tak Ksi臋zniczko,d艂ugie spodnie,koszule i ciep艂y sweter tez wzia艂em” 馃槅 Jak spa艂 ze mn膮 to m贸wi艂 te偶 przez sen „Takl Kochanie,masz racj臋”.I jeszcze kiedy偶 jak zadzwoni艂am do niego i go obudzi艂am to gada艂 straszne bzdury,prawie nic z tego nie rozumia艂am.Jak teraz w nocy zn贸w cos zacznie gadac to go wypytam o kilka rzeczy,hehe 馃槈

Malinka
    Member
    • Zas艂u偶ony

Czersi, dzieki, czytalam juz ten artykul 馃檪

A co do gadania to ja tez czesto gadam 馃槢

shanleenka
    Member
    • Temat贸w: 5
    • Odp.: 114
    • Zapaleniec

Co do Twojego lunatykowania, to dziewczyny maj膮 racj臋- lekarz. Ale my偶l臋, 偶e psycholog na razie wystarczy.
    A ja te偶 czasem gadam przez sen;D ALe takie g艂upotki:P
    A m贸j facet to kiedy偶 si臋 ze mn膮 pok艂贸ci艂 przez swoje gadanie- ja przychodz臋 do pokoju, on odsypia nock臋. Nagle co偶 do mnie- zamknij t膮 szafk臋! no! widzisz te drzwiczki? Zamknij je! nie denerwuj mnie nawet! Najlepiej to st膮d ju偶 id藕! Sam to zrobi臋!!

My偶la艂am, 偶e padn臋:PP Dodam, 偶e odsypia艂 jedn膮 z pierwszych nocek w nowej pracy- robi艂 meble kuchenne na zam贸wienie:PP

Kat2890
    Member
    • Temat贸w: 0
    • Odp.: 71
    • Sta艂y bywalec

Ja jak by艂am ma艂a te偶 lunatykowa艂am,zdarzy艂o mi sie nawet偶e wysz艂am z domu na ulice 馃槨 ,i ockne艂am sie jak mnie mama zawo艂a艂a….osobi偶cie nie pami臋tam co robi艂am,nast臋pnego dnia dowiadywa艂am sie od rodzic贸w co wyczynia艂am,i ile razy o ma艂o m贸j ojciec nie dosta艂 przezemnie zawa艂u 馃槅 ale mine艂o naszcz臋偶cie,a gsda膰 przez sen nadal mi sie zdarza 馃槼

Mi
    Member
    • Temat贸w: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

Gadane przez sen to ja te偶 czasem mam 馃檪

WarnGirl
    Member
    • Temat贸w: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Ja nie lunatykuj臋,ale jesli o m贸wienie przez sen chodzi-to owszem 馃檪
    Czasem 偶ni mi sie,偶e p艂acze i wtedy budze sie zalana 艂zami.Kiedy偶 偶ni艂o mi si臋,偶e sie rozbieram-obudzi艂am si臋 w po艂owie rozebrana i ci膮gle walczy艂am z pi偶am膮,a偶 oprzytomnia艂am 馃槅

S艂ysza艂am o przypadkach kiedy lunatykuje sie w czasie pe艂ni.W rodzinie mojego ch艂opaka jest dziewczynka,kt贸ra podczas pe艂ni zawsze wchodzi do pokoju rodzic贸w i patrzy przez okno na ksi臋zyc 馃槸

Katie
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 585
    • Zas艂u偶ony

JA lunatykowa艂am jako dziecko, ale tylko jak mia艂am gor膮czk臋, teraz ju偶 tak nie robi臋, nawet przy podwy偶szonej temperaturze. Nie znam lekarstwa, mi przesz艂o samo.

shanleenka
    Member
    • Temat贸w: 5
    • Odp.: 114
    • Zapaleniec

[quote=”WarnGirl”
    S艂ysza艂am o przypadkach kiedy lunatykuje sie w czasie pe艂ni.W rodzinie mojego ch艂opaka jest dziewczynka,kt贸ra podczas pe艂ni zawsze wchodzi do pokoju rodzic贸w i patrzy przez okno na ksi臋zyc :shock:[/quote]

jak z jakiego偶 filmu! jakbym j膮 wtedy zobaczy艂a, na pewno bym si臋 przerazi艂a!

Pono膰 nie mo偶na lunatyk贸w szybko i nagle budzi膰, tylko nie wiem czemu- s艂ysza艂y偶cie o tym/.

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " Lunatykowanie"

Przewi艅 na g贸r臋