• Autor
    Odp.
  • Czersi
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 622
    • Zas艂u偶ony

Nie nale偶y ich gwa艂townie wybudza膰 bo mog膮 mie膰 jaki偶 wstrz膮s czy nawet zatrzymanie akcji serca-gdzie偶 tak czyta艂am,ale nie wiem do konca czy to prawda.

I jeszcze kiedys znajomy opowiada艂 mi histori臋 faceta,kt贸ry przez sen zamordowa艂 w艂asn膮 偶on臋.Oczywi偶cie nic nie pamieta艂,zrobiono mu badania i okaza艂o si臋,偶e rzeczywi偶cie lunatykuje,ostatecznie zosta艂 uniewinniony.

alexiss1
    Member
    • Temat贸w: 2
    • Odp.: 26
    • Bywalec

Witaj! Ja te偶 lunatykuj臋! W nocy zdarza艂o mi sie 偶ci膮ga膰 obrazy ze 偶cian, oddawa膰 poduszki do czyszczenia, lub gra膰 w szachy. Ja tego nie pami臋tam, nic nie wiem co robi臋 w nocy. Dopiero rano dowiaduj臋 sie 偶e znowu innym nie dawa艂am spa膰 w domu. I w nocy co偶 dziwnego robi艂am lub gada艂am.
    Jestem osoba doros艂膮 wiec nie powinnam mie膰 z tym problemu a jednak mam.

Pozdrawiam.

choockolaka
    Member
    • Temat贸w: 4
    • Odp.: 69
    • Sta艂y bywalec

Gdy by艂am ma艂a cz臋sto lunatykowa艂am, chodzi艂am po domu, wychodzi艂am na balkon i tam siada艂am na krze偶le bujanym. Wchodzi艂am do wanny i tam dalej spa艂am do rana, siada艂am na muszli klozetowej (zamkni臋tej- zeby nie bylo:P ) i siedzia艂am po prostu – r贸偶ne rzeczy by艂y. Potem mniej wi臋cej chodzenie min臋艂o, ale cz臋sto gada艂am – to jest akurat normalne, gdy hormon melatonina wytwarza sen w szyszynce m贸zgowej, kt贸ra mo偶e pobudzi膰 podwzg贸rze m贸zgu, kt贸re z kolei mo偶e „w艂膮czy膰” nasze struny g艂osowe – z tym wielu ludzi ma problem i po prostu trzeba zadba膰 o bardziej relaksacyjny sen.
    Ostatnio jednak od 2 lat zdarza mi si臋 wsta膰 z 艂贸zka i po prostu sta膰 w pokoju lub siedzie膰 w 艂贸zku, co podobno bardzo straszy moich wsp贸艂lokator贸w, gdy si臋 przebudz膮 i widz膮 mnie jak si臋 wpatruj臋 w jeden punkt – jednak ja nic nie pami臋tam.

Co do mojej rady. Id藕 lepiej do psychiatry i nie kieruj si臋 stereotypami, 偶e tam chodz膮 tylko „czubki”. To, 偶e pami臋tasz ca艂e noce i swoje przygody nie jest normalne, a psycholog b臋dzie z Tob膮 du偶o du偶o rozmawia艂 zamiast powiedzie膰 konkret – psycholog szuka (cz臋sto d艂ugo) pod艂o偶a a potem dopiero nie leczy, a pracuje nad nim z Tob膮.
    Za偶 szczera rozmowa z psychologiem od razu wykluczy ewentualne problemy z ja藕ni膮, stref膮 wyobra偶e艅 czy r贸wnowagi psychoruchowej. Je偶li psychiatra nic nie stwierdzi wtedy dopiero mo偶esz uda膰 si臋 do psychologa, bo to b臋dzie problem Twojej pod偶wiadomo偶ci, a nie psychiki (to dwie inne strefy!)
    Psychiatra mo偶e Ci r贸wnie偶 dobra膰 odpowiednie leki nasenne po kt贸rych b臋dziesz spa膰 jak niemowle i na pewno nie wstaniesz, za偶 psycholog takowych o silnym dzia艂aniu nie mo偶e przepisywa膰, bo nie ma kwalifikacji.

Naprawd臋 polecam, bo sama by艂am i jednego rodzaju lekarzy i drugiego, ale w innej sprawie i du偶o si臋 dowiedzia艂am na tematy mnie nurtuj膮ce.

Pozdrawiam.

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " Lunatykowanie"

Przewi艅 na g贸r臋