- AutorOdp.
- 14 marca 2007 at 20:58
Ja zawsze robię „Murzynka” jest szybki tani i smaczny
0,5 szklanki mleka (albo wody jak nie mamy mleka)
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna
parę kropel olejku rumowego do zapachuWszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy przez chwilę tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy przestygnie dodajemy:
3 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
i na koniec ubitą z 3 białek sztywną pianęCałą masę wlać do formy i piec w piekarniku ok 40 min i gotowe 🙂 Proste
Życzę smacznego 😉
2 kwietnia 2007 at 16:13a może warto zacząć od jakiegoż ciasta bez pieczenia np na herbatnikach czy krakersach
4 września 2007 at 23:17A ja niedawno upiekłem chleb… pierwsza rzecz jaką w życiu piekłem i było warto.
6 września 2007 at 16:35Vito podobno chleby własnej roboty są bardzo smaczne 🙂
Hot4You możesz spróbować upiec to:
„piernikowate” (nazwa zapożyczona od koleżanki, od której zresztą mam ten przepis):7 jajek
3,5 szklanki mąki
łyżeczka sody
2 szkl. cukru
2 szkl. oleju
2 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka cynamonu
ok 1 kg jabłek pokrojonych w kosteczkę
orzechy włoskie i rodzynki wedle gustujajka z cukrem ubić na puch. Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i kakao i miksując cały czas na małych obrotach dodawać to do jajek na przemian z olejem. Na koniec wsypać do powstałej masy jabłka, orzechy i rodzynki, wylać na blaszkę i piec w temp. 180C ok. 1,5h.
To włażnie to ciasto było moim debiutem w pieczeniu. Też się bałam że mi nie wyjdzie, że będzie zakalec. Ale nic z tego 😀 Najwięcej czasu zajmuje mi krojenie jabłek w kostkę i siekanie orzechów … ale ciasto jest na prawdę pyszne i się udaje 😀 😀
25 września 2007 at 09:00Najprostrze co moze byc do upieczenia to ciasto w proszku:P dodaje sie tylko jajek i margaryny:) i jedno jest pewne NIE MOZNA TEGO ZEPSUC!
9 lipca 2012 at 22:20Hej, ja polecam żledzić te stronki, co miesiąc zmienia się zestaw kursów gotowania i pieczenia:
[usunięto_link]
[usunięto_link] - AutorOdp.