- AutorOdp.
- 1 marca 2007 at 13:46
ponoc dobra ryba smakuje jak ja sie przyzadzi tak – brat mi mowil az mu sie uszy trzesly
smietana 18% mieszasz z sol, piepsz, paryka i co tam chcesz…
folia na matowa strone robisz z niej tzw łódeczke na matowa strone kladziesz rybe polewasz ta smietana i do tego warzywa co sa w woreczkach mrozone… przykrywasz folia na gorze… dajesz do piekarnika ale na ile nie pamiatam chyba cos do 30 min – dowiem sie..
do tego kroisz ziemnikai w „talarki” i tez wkladasz do piekarnika zeby sie przypiekly…
ponoc palce lizac…
ja nie wiem kiedy to bede robic bo mama nie je ryb… ale zrobie.. 🙂1 marca 2007 at 13:55ETA czekam na przepis. jak masz tylko cos sprawdzonego i jest to smaczne to czekam. wypisuj ile tylko chcesz. ja sobie to przepisze a pozniej sprawdze te pysznosci osobiscie 😆
1 marca 2007 at 13:57ok dzisiaj napisze do brata by mi go napisal 🙂
i go wstawie 🙂1 marca 2007 at 14:52Ja nawet lubię gotować i eksperymentować. Również mam tak, ze robiąc jakies danie poraz pierwszy wychodzi znakomite, za kolejnym razem troche mniej. Gotuję najczężciej spagetti, kurczaka na różne sposoby(mó narzeczony nie je innego mięsa, tylko drób:( ), wogóle raczej preferuję kuchnie włoską. Najbardziej lubię spagetti carbonarra. Miałam okazję poznać pewnego Włocha, który podał mi prawdziwy (ponoć) przepis na to spagetti, i powiem szczerze, ze za kazdym razem wychodzi pysznie.
Robię tez czesto potrawy z soi. Są pyszne, zdrowe i mało kaloryczne:)1 marca 2007 at 14:53ooo prosze to dokladny przepis 🙂 mowilam ze nie widzialam do konca jak on szedl 🙂 sorki za pomylki 🙂
filet z lososia połoz na matowej stronie foli aluminiowej
posol popieprz i polej smietana 30%laciata
posyp wazywami mrozonymi posol i polej jeszcze raz smietana tylko nie za duzo zeby nie wyplywalo zawin folje w lodeczki tak zeby byly zamkniete
20 minut w piekarniku na180 stopni
mozna wczesniej wzocic na tacke pokrojone ziemniaki
tak 30minut wczesniej
prosze dokladny przepis 🙂1 marca 2007 at 14:54kasia21
zdradzisz nam ten przepis ?1 marca 2007 at 15:22No wiec tak: Przede wszystkim do carbonarry nie wolno uzywać żadnej innej wędliny niż BOCZKU!
Przepis na 500 gram makaronu:
– 15 dag boczku (najlepiej surowy, albo gotowany)
– 2 Kubeczki żmietanki 30%,
– 5 żółtek
– pokruszony parmezan lub inny ser
– łyżka oliwy z oliwek
– bazylia
– czosnek granulowany
– sól, pieprzŻółtka pomieszać razem ze żmietanką(nie dodawać całej żmietany) tak aby kolor mieszanki był jasno żółty. Dodać szczyptę soli ( nie dużo, bo boczek jest dożć słony), 2 szczypty pieprzu( naljepiej białego), bazylię ( ok. 2 łyżeczki), łyżkę oliwy, i trochę czosnku granulowanego. Boczek pokroić w kostkę podsażyć na niewielkiej ilożci oleju, dodać do boczku resztę żmietanki, troche czosnku i stary ser (ok.15dag). Podgrzać. Potem dodać uprzednio przygotowany sos jajeczno-żmietankowy i podgrzać. Sos nie powinien być zbyt gęsty a jajko nie może sie żciąć. Końcowy kolor sosu powinien być prawie biały, tylko leciutko żółty. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać gorącym sosem i posypać serem. SMACZNEGO!
PS. Na początku wstaw wodę na makaron, bo czas przygotowywania sosu jest mniej wiecej taki jak czas przygotowania makaronu, wiec trzeba równoczeżnie gotować makaron i robić sos.
7 marca 2007 at 06:49Eta zrobila kilka dni temu ten ryz z kurczakiem i warzywami i wyszlo przepyszne. napewno czesciej bedzie goscil w mojej kuchni.
bardzo dziekuje1 kwietnia 2008 at 13:59najczężciej jeżli robię to spaghetti bolognese, czy piersi kurczaka z sałatą.
sięgam też często po shoarmę drobiową z ryżem basmati i warzywami, no i tortilla. ;D1 kwietnia 2008 at 15:48Ja lubie robic szybkie dania 🙂 Uwielbiam spagetii z sosem „Łowicz-spagetii” i mieskiem mielonym, jest przepyszne !
Polecam tez sos Lowicz slodko-kwasny w sloiczku do ryzu i kurczaka 🙂Ostatio chcialam zorbic eksperyment i kupic cos czego jeszcze nie jedlislmy 😛 i kupilam przyprawe Knorr’a „Kurczak w pieciu smakach” do tego piersci z kurczaka i ryz….Mmm jak pachnialo! A jakie pyszne 😀
Przepyszna wyszla mi tez karkowa z sosie musztardowym niestety nie pamietam juz jak go zrobilam i chyba nigy juz tak nie wyjdzie 🙁
Ogolnie uwielbiam eksperymentowac z mieskiem i z daniami z ryzem 🙂 i golabki gotowane, pieczone, z sosem, bez sosu… 😛
1 kwietnia 2008 at 19:50Najczęsciej robie piersi z kurczaka duszone lub w bułce tartej- to danie przoduje i wpisuje sie w liste tych- szybkich i smacznych.
Ostatnio na kolacje wykombinowalam takie danko: Piersi z kuraka(drobno pokrojone) podusiałam przez godzine razem z pieczarkami, marchewką, potem dodatam groszku i kukurydzy a na koniec zasmażyłam z ryżem. Wyszło BOSKO- polecam!
11 kwietnia 2008 at 17:33ja najczesciej robie cos z miesa mielonego,schabowe w pieczarkach, udka kurczaka na wszystkie sposoby i potrawy z filetow z kurczaka 🙂
13 kwietnia 2008 at 19:53w tygodniu najczężciej coż prostego, co nie wymaga dużo czasu, czasami nawet dania gotowe…za to w weekend z mężem szalejemy w kuchni:)))uwielbiamy włoską kuchnię, nasze ulubione dania to makaron pesto rosso i grzybowe risotto…często przyrządzamy owoce morza//”:) szkoda ze już koniec weekendu::((
5 grudnia 2008 at 12:42przyznam sie szczerze zup nie umiem gotować choć wiem że jest je najłatwiej zrobić ale jakoż nie potrafię….często robię ziemniaki z jakimż mięskiem i do tego surówka…a jak nie mam pomysłu na obiad to próbuję nowych przepisów….w końcu mam ich dużo……. 😀
16 grudnia 2008 at 09:08widzisz andziax007 ja umiem mniej wiecej gotowwac zupy ale co z tego jak moja druga polowa w sumie zup nie jada. wiec zupa jest od swieta a na codzien musze sie nagimnastykowac. wiec czesto zeby bylo latwiej kupuje gotowe dania, ale takie mrozone. wiec robie rybe jakas, filet czy dukaty rybne i do tego ryz i raz dwa mam. i salatke albo ogorki kiszone do tego.
- AutorOdp.