• Autor
    Odp.
  • Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Atrakcyjnożć opakowania nie ma znaczenia ,a często koncerny wygrywają tym z dobrymi produktami. I skład to podstawa,oczywiżcie.

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

fakt, ale atrakcyjnożc opakowania też jest ważna i to, jakie są kolory powinno sugerować przeznaczenie 🙂 niemniej ja też bardziej zwracam uwagę na sklad i skrzętnie czytam etykiety (ze względu na swoje wykształcenie). ale dobrym przykładem teraz fajnego opakowania i zarazem zawartosci jest vegeta natur:kolorki naturalne, jasno-zielone a w żrodku same suszone warzywa, bez barwników i substancji wzmacniających smak. polecam, bo dobry produkt to.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

fakt, ale atrakcyjnożc opakowania też jest ważna i to, jakie są kolory powinno sugerować przeznaczenie 🙂 .

Fakt ten jest wykorzystywany szeroko w reklamie 🙂

Yolka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

A ja unikam gotowych produktów, im mniej przetworzona żywnożć tym lepiej dla mnie.

Ja tam myżlę, że niektórych rzeczy warto spróbować. Wiadomo, że domowe jedzenie wydaje się być najzdrowsze, ale czasem nie ma po prostu czasu na to by coż podziałać w kuchni.
    Jestem zdania, ze od czasu do czasu sprawdzona gotowa żywnożć nie powinna zaszkodzić.

sadzonka
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

oczywiżcie,że zwraca się uwagę na opakowanie. ja raczej zwracam uwagę co to za opakowanie. np odstrasza mnie sok naturalny w plastikowych butelkach!jak najdalej od wszelkiego plastiku.

ineska
    Participant
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

Zwracam uwagę na produkty tj. żmietana, serki, które maja zdejmowane i zamykane wieczko, nie muszę całych od razu zjadać tj. np. twarożek hochland z moim ulubionym szczypiorkiem czy też papryką, często kupuję je do pracy są bardzo smaczne.

werkaa
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 606
    • Zasłużony

Zatyczki są ważne, bo inaczej to wszytko tak nieładnie zasycha lub zapachami lodówki przechodzi,,,

Yolka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

Ja zawsze zwracam uwagę na opakowania, niektóre są tak brzydkie, że nie zainteresują mnie nawet. Jeżli chodzi o nabiał to zawsze sprawdzam datę ważnożci

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

oczywiżcie,że zwraca się uwagę na opakowanie. ja raczej zwracam uwagę co to za opakowanie. np odstrasza mnie sok naturalny w plastikowych butelkach!jak najdalej od wszelkiego plastiku.

Ale często tak się zdarza, ze względu na cenę – plastik podobno tańszy ale już w recyklingu droższy. Szkoda, że odeszło się od butelek szklanych. Wyjżciem z sytuacji są soki w kartonach. Mnie zawsze kojarzyły się ze sztucznożcią, bo niby jak ten sok może się nie psuć. Jeszcze pamiętam, jak w którymż z tych fajnych programów o jedzeniu mówili jakie one bogate w witaminę „E000”. Ale teraz koleżanka zwróciła moją uwagę na akcję edukacyjną, jaką robi Tetra Pak, którego celem jest włażnie wskazanie, że soki w kartonach nie muszą być naładowane (chciałoby się powiedzieć – nasączone) chemią.
    Jeżli chodzi o opakowania, to niestety ale najczężciej (najwięcej z nas) kupuje oczami. Opakowanie ma zwracać uwagę i pobudzać skojarzenia. Ale pamiętajcie, że to skład jest najważniejszy.

mery
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 169
    • Zapaleniec

Ja też zwracam uwagę na opakowania, jestem trochę jak dziecko- jeżli jest ładne to przyciąga moją uwagę:)
    Ostatnio np rzuciła mi się w oczy woda Białowieski Zdrój dlatego, że ma ładną butelkę

ineska
    Participant
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

No włażnie ja też tą wodę niedawno kupiłam, a nie wiem czy wiedziałaż, że jest też smakowa, melisa i rumianek w ładnej różowej butelce 🙂

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Jak najbardziej zwracam uwagę na wygląd opakowania:)Wolę kupować w szklanych,ale te plastikowe są czasami tak zachęcające,choć już się przekonałam,że w tych niepozornych opakowaniach produkty potrafią mieć lepszy smak.Np.jogurty czy serki.

Sonic
    Member
    • Odp.: 34
    • Bywalec

To oczywiste, że opakowanie ma kluczowa role w sprzedaży produktu. Przeważnie niestety kupujemy to co ładnie wygląda, nie zwracając uwagi na skład. Do tego bierzemy najczężciej to, co mamy na wysokożci oczu, albo czego nazwę kojarzymy wczeżniej z produktem.
    Wystarczy zastanowić się nad tym co ostatnio kupowaliżmy w sklepach. No i czy tak naprawdę było nam to przydatne. Zresztą samo opakowanie też czasem może okazać się dla produktu nieodpowiednie. Ostatnio przeczytałam o tym ciekawy artykuł, którego autor porusza tematykę wody i opakowań włażnie.[usunięto_link]
    Paradoksalnie wody nie powinno się trzymać w plastikowych butelkach a jednak producenci tak włażnie sprzedają ją w sklepach.

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

@Kowal wrote:

[usunięto_link] wrote:

fakt, ale atrakcyjnożc opakowania też jest ważna i to, jakie są kolory powinno sugerować przeznaczenie 🙂 .

Fakt ten jest wykorzystywany szeroko w reklamie 🙂

I nadal się wykorzystuje wystarczy zerknąć na półkę z produktami spożywczymi w proszku. 🙂

Madzilla
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 76
    • Stały bywalec

Ja mam fioła na punkcie sprawdzania składu produktów 🙂 Etykieta sama w sobie jest mało ważna. Nie wszystkie zdrowe produkty mają ładne opakowania, choć powoli się to zmienia.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Opakowania produktów żywnożciowych"

Przewiń na górę