opryszczka w miejscu intymnym :(

• Autor
    Odp.
  • Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Czy miał czy nie miał nie ważne teraz! Najważniejsze to jaknajszybcije lecieć do ginekologa bo opryszczkę w miejscu intymnym wywołuje kilka z typów wirusa HPV,ktory to w kilku przypadkach może nawet prowadzić do raka szyjki macicy! Aczkolwiek te typy wirusa odpowiedzialne za opryszczę narządów płciowych zewnętrznych rzadko kiedy wywołuja zmiany rakowe,ale nieleczone mogą p****żć w stan tzw przetrwałego zakażenia a to już niebezpeczne! Więc do ginekologa: prawdopodobnie poda leki przeciwwirusowe i coż miejscowego zewnętrznego do usuwania wykwitów opryszczkowych! Potem koniecznie cytologia! (Jest tez badanie na obecnożć wirusa HPV ale jest po pierwsze bardzo kosztowne-ok 200zł a nie tak bardzo miardajne!)

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

opryszczkę genitalną wywołuje wirus HSV2, koniecznie trzeba udać się do lekarza, leczy się ją tymi samymi lekami co opryszczkę wargową, oczywiżcie pomijając domowe metody… wirusa się już nie pozbędziesz, ale mozna go upożledzić na tyle, ze nie będzie atakował, a to ważne, bo wykwity na narządach są podobno bardzo bolesne i uciażliwe. O różnych ewentualnych powikłaniach, szczególnie w ciąży, chyba nie muszę wspominać, to koniecznie trzeba wyleczyć… i uważać, żeby nie zarazić partnera…

werkaa
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 606
    • Zasłużony

Popieram przedmówczynie- jak najszybcije do gina!!

Dorota123
    Participant
    • Maniak

no do przyjemnych rzeczy to raczej nie należy…
    ale żeby uniknąć zarazenia to trzeba mieć niezbędną wiedzę w tym temacie i chociaż odrobinę zdrowego rozsądku

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Noo to fakt- diametralnie wzrasta liczba osób zapadających na chroby natury wenerycznej- pokazywali Nam statystyki na zajęcich z epidemiologii…

Dorota123
    Participant
    • Maniak

no tak, młodzież z dala od domu często zachowuje się jak pieski spuszczone ze smyczy, a o konsekwencjach nie myżlą… a taka opryszczka genitalna czy inne choroby weneryczne będą się ciągnąć za nimi do końca życia

werkaa
    Member
    • Zasłużony

magdalenka przykro mi, ale nie pamiętam konkretnych wartożci… Ale masz rację- większożć ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiego schorzenia jak opryszczka genitalna…

aga33
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

HPV to paskudna rzecz i co najgorsze szybko mozna tym zarazić swojego partnera!!![/i]

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

Opryszczka jest wywoływana przez wirus, którego nosicielami jest większożć z nas, a tak na marginesie wiedziałyżcie że opryszczka nawet ta w kącikacg ust może być żmiertelna dla naszego jeszcze nienarodzonego dziecka!

werkaa
    Member
    • Zasłużony

aga33- wirus opryszczki genitalnej to HSV2…

Dorota123
    Participant
    • Maniak

wirus, kiedy już raz do organizmu wniknie to juz się go nie pozbędziemy, tkwi użpiony w zwojach nerwowych i czeka na dobre dla siebie warunki, żeby się uaktywnic… wiecie może czy dla HSV1 i HSV2 to sa te same czynniki wyzwalające?

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

Zarówno wirus HSV-1 jak i HSV-2 są powodem zakażenia, najczęstsze drogi zakażenia to: droga kropelkowa, dotyk, kontakty seksualne.
    Wirus HSV-1 najczężciej dostaje się do organizmu poprzez błony żluzowe jamy ustnej lub poprzez skórę twarzy, na której występują zmiany chorobowe. Wirus HSV-2 , poprzez błony żluzowe oraz skórę narządów płciowych i okolicy odbytu. Tak więc nalezy bardzo uważać.

Dorota123
    Participant
    • Maniak

masz racje, jeżli ktoż wie co mu grozi i czego unikać to łatwiej uniknąć zakażenia, ale co jeżli już (odpukać) złapiemy wirusa? co robić, żeby uniknąć wykwitów?

werkaa
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

wiecie może czy dla HSV1 i HSV2 to sa te same czynniki wyzwalające?

Wydaje mi się, że tak, ale pewne nie jestem. W żadnym miejscu przy czynnikach wyzwalających HSV nie znalazłam info o podziale na wargową i genitalną.

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Tak ja wiem, że to dwa różne wirusy. chodzi mi o to, ze nie znalazłąm informacji by miały różne czynniki wyzwalające…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " opryszczka w miejscu intymnym :("

Przewiń na górę