- AutorOdp.
- 6 lutego 2008 at 12:52
nie wiem co robie nie tak ale moje placki ziemniaczane nie sa ciemne jka mojej mamy tylko biale…. takie podrumienione od smazenia ale nie ciemne jak zwykle placki co robie nie tak?
6 lutego 2008 at 14:52Ja również mam koloru jasnego placki. Nie ważny jest kolor tylko czy są pyszne 🙂
7 lutego 2008 at 16:41Nie ważny kolor, liczy się smak……ach placuszki……..
20 lutego 2008 at 00:31@mrówka wrote:
nie wiem co robie nie tak ale moje placki ziemniaczane nie sa ciemne jka mojej mamy tylko biale…. takie podrumienione od smazenia ale nie ciemne jak zwykle placki co robie nie tak?
A robisz placki z surowych czy gotowanych ziemniaków? Bo z surowych wychodzą ciemne, a z gotowanych jasne 😉
20 lutego 2008 at 13:44z surowych rzecz jasna
20 lutego 2008 at 14:08Dziewczyny tak piszecie o tych plackach, że mam na nie ochotę 🙂 Tylko kto mi zetrze ziemniaki? 🙁
20 lutego 2008 at 22:46@mrówka wrote:
z surowych rzecz jasna
No to nie wiem w czym rzecz… A może zrób je kiedyż z mamą i sprawa się wyjażni? 😉
20 lutego 2008 at 22:47[usunięto_link] wrote:
Dziewczyny tak piszecie o tych plackach, że mam na nie ochotę 🙂 Tylko kto mi zetrze ziemniaki? 🙁
Ja też nie lubię żcierania ziemniaków – zawsze ranię sobie palce, a poza tym trwa to wieki! Jeżli masz blender – nie zawahaj się go użyć 😀
20 lutego 2008 at 22:51A może dodajesz za dużo mąki???
21 lutego 2008 at 12:17to placki ziemniaczane mogą byc z gotowanych ziemniaków??
może twojej mamy zdążą trochę postać przed smażeniem i dlatego ciemne są.
a próbowałyżcie ze szpinakiem robić? ja dodaję do ziemniaków rozmrożony szpinak z sosem serowym frosty (polecam jak ktoż lubi ser gorgonzola) i wychodzą palce lizać.
coż czuję, że jutro na obiad placki ziemniaczane 😛
21 lutego 2008 at 14:51[usunięto_link] wrote:
to placki ziemniaczane mogą byc z gotowanych ziemniaków??
Moja teżciowa robi takie placki. Smakują inaczej niż te z surowych 😉
Ona je chyba nazywa blinami.21 lutego 2008 at 16:08Z tego co wiem placki robią się ciemne gdy żcierasz je ręcznie na tarce lub po starciu nie smażysz od razu tylko trochę odczekasz wtedy ziemniaki cienmieją. Takie żcierane w mikserze i od razu smażone wyjdą pulchne i jasne. Mam fajny przepis na placki z nadzieniem warzywnym warto sobie spróbować:
Składniki:
Ciasto:
1) 6 -7 szt. ziemniaków
2) 1 cebula
3) mąka
4) 1 jajko
5) majeranek
6) pieprz, sól
Farsz:
1) 1 opakowanie Włoskich warzyw z sosem -Frosty.
2) trochę kiełbasy, boczku lub innej wędliny “ wg uznania
3) 1 cebula
4) 2 ząbki czosnku
5) koncentrat pomidorowy bądź 1 puszka pomidorów bez skórki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zetrzeć 1 cebulę, dodać trochę mąki, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól, smażyć na oleju placki wielkożci patelni.
Podsmażyć na oleju kiełbasę, boczek, inne wędliny – wg uznania; na koniec smażenia wrzucić pokrojoną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku i 1 opakowanie warzyw włoskich. Jak warzywa będą gorące dodać dużą łyżkę koncentratu pomidorowego albo 1 puszkę pomidorów bez skórki, doprawić do smaku jarzynką i majerankiem.
Placek rozłożyć na talerzu, nałożyć farsz warzywny, złożyć na pół i na wierzch placka nałożyć jeszcze jedna łyżkę warzyw.
SMACZNEGO 😆21 lutego 2008 at 16:25Majka, ciekawy przepis!
Ja kiedyż zrobiłam podobne placki ziemniaczane – takie jak u Ciebie, na wielkożć patelni. Do tego zrobiłam farsz warzywny – inny niż u Ciebie, ale pewnie równie smaczny 😉
Wyszły [usunięto_link] 😉21 lutego 2008 at 17:35a to moze dlatego sa jasne ze od razu smaze nie czekam
21 lutego 2008 at 21:16no napewno bo tak samo jak się obierze ziemniaki i nie włoży sie ich do wody po jakimż czasie stają się ciemne.,..tez zależy to od rodzaju ziemniaka….
a wracając do tego farszu to bardzo mi sie podoba pewnie smakuje żwietnie….ja robie podobny farsz do makaronu z warzywami i wędlina i nie pomyżlałam ze może pasować do placków ziemniaczanych, na pewno spróbuje..:)
- AutorOdp.