placki ziemniaczane

• Autor
    Odp.
  • mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

nie wiem co robie nie tak ale moje placki ziemniaczane nie sa ciemne jka mojej mamy tylko biale…. takie podrumienione od smazenia ale nie ciemne jak zwykle placki co robie nie tak?

kajdaaa
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

Ja również mam koloru jasnego placki. Nie ważny jest kolor tylko czy są pyszne 🙂

lalacruz
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 69
    • Stały bywalec

Nie ważny kolor, liczy się smak……ach placuszki……..

Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

@mrówka wrote:

nie wiem co robie nie tak ale moje placki ziemniaczane nie sa ciemne jka mojej mamy tylko biale…. takie podrumienione od smazenia ale nie ciemne jak zwykle placki co robie nie tak?

A robisz placki z surowych czy gotowanych ziemniaków? Bo z surowych wychodzą ciemne, a z gotowanych jasne 😉

mrowka
    Member
    • Zasłużony

z surowych rzecz jasna

kajdaaa
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

Dziewczyny tak piszecie o tych plackach, że mam na nie ochotę 🙂 Tylko kto mi zetrze ziemniaki? 🙁

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

@mrówka wrote:

z surowych rzecz jasna

No to nie wiem w czym rzecz… A może zrób je kiedyż z mamą i sprawa się wyjażni? 😉

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Dziewczyny tak piszecie o tych plackach, że mam na nie ochotę 🙂 Tylko kto mi zetrze ziemniaki? 🙁

Ja też nie lubię żcierania ziemniaków – zawsze ranię sobie palce, a poza tym trwa to wieki! Jeżli masz blender – nie zawahaj się go użyć 😀

nohemi306
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 103
    • Zapaleniec

A może dodajesz za dużo mąki???

Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

to placki ziemniaczane mogą byc z gotowanych ziemniaków??

może twojej mamy zdążą trochę postać przed smażeniem i dlatego ciemne są.

a próbowałyżcie ze szpinakiem robić? ja dodaję do ziemniaków rozmrożony szpinak z sosem serowym frosty (polecam jak ktoż lubi ser gorgonzola) i wychodzą palce lizać.

coż czuję, że jutro na obiad placki ziemniaczane 😛

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

to placki ziemniaczane mogą byc z gotowanych ziemniaków??

Moja teżciowa robi takie placki. Smakują inaczej niż te z surowych 😉
    Ona je chyba nazywa blinami.

majka26
    Member
    • Odp.: 21
    • Bywalec

Z tego co wiem placki robią się ciemne gdy żcierasz je ręcznie na tarce lub po starciu nie smażysz od razu tylko trochę odczekasz wtedy ziemniaki cienmieją. Takie żcierane w mikserze i od razu smażone wyjdą pulchne i jasne. Mam fajny przepis na placki z nadzieniem warzywnym warto sobie spróbować:
    Składniki:
    Ciasto:
    1) 6 -7 szt. ziemniaków
    2) 1 cebula
    3) mąka
    4) 1 jajko
    5) majeranek
    6) pieprz, sól
    Farsz:
    1) 1 opakowanie Włoskich warzyw z sosem -Frosty.
    2) trochę kiełbasy, boczku lub innej wędliny “ wg uznania
    3) 1 cebula
    4) 2 ząbki czosnku
    5) koncentrat pomidorowy bądź 1 puszka pomidorów bez skórki
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zetrzeć 1 cebulę, dodać trochę mąki, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól, smażyć na oleju placki wielkożci patelni.
    Podsmażyć na oleju kiełbasę, boczek, inne wędliny – wg uznania; na koniec smażenia wrzucić pokrojoną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku i 1 opakowanie warzyw włoskich. Jak warzywa będą gorące dodać dużą łyżkę koncentratu pomidorowego albo 1 puszkę pomidorów bez skórki, doprawić do smaku jarzynką i majerankiem.
    Placek rozłożyć na talerzu, nałożyć farsz warzywny, złożyć na pół i na wierzch placka nałożyć jeszcze jedna łyżkę warzyw.
    SMACZNEGO 😆

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

Majka, ciekawy przepis!

Ja kiedyż zrobiłam podobne placki ziemniaczane – takie jak u Ciebie, na wielkożć patelni. Do tego zrobiłam farsz warzywny – inny niż u Ciebie, ale pewnie równie smaczny 😉
    Wyszły [usunięto_link] 😉

mrowka
    Member
    • Zasłużony

a to moze dlatego sa jasne ze od razu smaze nie czekam

zakochana
    Member
    • Odp.: 25
    • Bywalec

no napewno bo tak samo jak się obierze ziemniaki i nie włoży sie ich do wody po jakimż czasie stają się ciemne.,..tez zależy to od rodzaju ziemniaka….

a wracając do tego farszu to bardzo mi sie podoba pewnie smakuje żwietnie….ja robie podobny farsz do makaronu z warzywami i wędlina i nie pomyżlałam ze może pasować do placków ziemniaczanych, na pewno spróbuje..:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " placki ziemniaczane"

Przewiń na górę