problem z ksiedzem

• Autor
    Odp.
  • muchomorek
    Member
    • Temat贸w: 13
    • Odp.: 486
    • Pasjonat

Witam 馃檪 Chcia艂am poruszy膰 taki problemik na kt贸ry nadzia艂am si臋 dzi偶… mianowicie musia艂am i偶膰 do ksi臋dza na parafi臋 [usuni臋to_link]

Tuska
    Member
    • Temat贸w: 18
    • Odp.: 396
    • Pasjonat

wiesz ja bym wygarne艂a i w d…. bym mia艂a czy mi raczy dziecko ochrzcic czy nie. Co ich to interesuje w ogole??? Czasem mi sie wydaje ze lepiej zeby rodzice byli ma艂偶e艅stwem ko偶cielnym, ale t艂ukli, g艂odzili swoje dzieci. Jesli ktos decyduje sie na jedynie slub cywilny ale jest kochaj膮cym rodzicem to juz jest 藕le i zyje w grzechu! Gdzie tu logika??? To tylko w tym kraju jest mo偶liwe….

eta
    Member
    • Temat贸w: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

mieszkasz w miescie?
    ja jak bralam w listopadzie to sie mnei nie pytal o takie rzeczy… a jak by pytal to bym mu odpowiedziala tak by byl zadowolony…
    aaaa oni sa p****…. nie dosc ze chce sie malego ochrzcic to jeszcze 艂aske robia… smiech na sali..

xyz
    Member
    • Temat贸w: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

Jezeli Ty masz jasna sytuacje tzn nie jestes rozwodka lub masz slub cywilny – ksiadz nie ma prawa odmowic ci wypisania zaswiadczenia , poniewaz masz wszystkie potrzebne wymagania aby zostac matka chrzestna.
    to ze siostra nie wziela slubu koscielnego to juz jest tylko jej indywidualna sprawa. dziecko z tego zwiazku chca wychowac w wierze chrzescijaskiej wiec kosciol nie powinien dziecku odmawiac i sam papiez apelowal to tych durnych ksiezy ze to ich zafajdany obowiazek dac chrzest dziecku.
    proponuje isc jeszcze raz bo takie zaswiadczenie nalezy ci sie jak najbardziej i powinnas zostac chrzestna malca

Nela
    Member
    • Temat贸w: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

To jest niestety sytuacja prawdziwa. Ksieza nie chca chrzcic dzieci, jezeli matka jest panna. Trzeba szuka ksiedza w innej parafii(najlepiej znajomego), ktory sie zgodzi, a po latach tego dziecka nie chca przyjac do Komunii i znowu jezdzenie do innego miasta lub innej parafii. W tamtym roku spotkalo to moja znajoma. Ksiadz odmowil kategorycznie przyjecia dziecka do Komunii. Biedne sa te kobiety, ktore zostaly zgwalcone, bo ksiadz namawia ja do urodzenia dziecka, straszac ze jak usunie, to bedzie morderczynia i pojdzie do piekla, ale…..ochrzcic juz tego dziecka nie ochrzci. Powie jej, ze miala wyjsc za maz za Ojca dziecka.
    P.S. W innych krajach zadne zaswiadczenie nie jest potrzebne. Juz trzy razy bylam chrzestna, a ksiadz pytal tylko rodzicow i imiona i nazwiska obojga chrzestnych. To wszystko. Ksiadz wychodzi z zalozenia, ze rodzice wiedza kogo wybieraja na opiekunow swojego dziecka. A udowadniac niczego nie trzeba.

Meru
    Member
    • Temat贸w: 7
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

Ja te偶 mia艂am podobny problem tylko 偶e ja jeszcze nie mam 偶lubu i 偶yj臋 w konkubinacie 馃檪 Posz艂am do ksi臋dza i powiedzia艂 mi 偶e nie jestem godna by膰 chrzestna bo 偶yj臋 w grzechu. Straci艂am cierpliwo偶膰 i odesz艂am. Po tygodniu pos艂a艂am mam臋 偶eby mi to za艂atwi艂a bo ja nie mia艂am do niego si艂y. No i mama oczywi偶cie za艂atwi艂a wszystko.

A ksi臋偶a tak narzekaj膮 na ludzi i na m艂odzie偶 a sami nie s膮 lepsi. U mojej babci na wsi maj膮 dzieci po k膮tach a krytykuj膮 innych to jest dla mnie paranoja. Nie mam szacunku do takich ksi臋偶y kt贸rzy tak si臋 zachowuj膮.

muchomorek
    Member
    • Pasjonat

hm.. no to tak za偶wiadczenie bym zosta艂a chrzesn膮 wypisa艂 ale z jak膮 艂ask膮 !!! Parafia ta mie偶ci si臋 na wsi chodzi o to ze siostra przeprowadzi艂a si臋 do miasta i tam chce chrzcic synka no ale ze na wsi sie urodzi艂a i by艂a bierzmowana, chrzczona itd wiedz musia艂a sie tam zg艂osic no i problemy sie zacze艂y!!mysle ze za艂atwi膮 wszytsko ale sam fakt stykniecia si臋 z tym ksiedzem!! Odebra艂 mi ochote rozmawiania kt贸rzy nasza koloratke!!

maljoanna
    Member
    • Temat贸w: 15
    • Odp.: 289
    • Pasjonat

To jest straszne,i to w艂a偶nie zniechenca ludzi do ko偶cio艂a bo ci Ksi臋偶a wyprawiaj膮 co tylko chc膮,rz膮dz膮 jak tylko chc膮 albo prawi膮 uwagi i si臋 m膮drz膮 ( sami nie b臋d膮c 偶wi臋tymi) nastawieni s膮 tylko na pouczanie i branie pieni臋dzy dos艂ownie za wszystki(jak bra艂am 偶lub ko偶ci贸艂 dekorowa艂a nam firma dekoratorska a ksi膮dz kaza艂 nam zap艂aci膰 sostrze zakonnej 150 z艂 pomimo ze sami si臋 tym zajmujemy bo ona jest za to odppowiedzialna a cena 偶lubu w mojej prrafi jest z dekoracj膮 ko偶cio艂a czy my j膮 chcemy czy nie ,w rezultacie za 偶lub konkordatowy zap艂acili偶my 900 z艂 bo oprucz op艂acenia dokum臋t贸w musieli偶my zap艂aci膰 za organist臋,za dekoracje kt贸r膮 wykonuje siostra zakonna,za posprz膮tanie ko偶cio艂a komu偶 tam i wysz艂a sumka i to tylko formalno偶ci w ko偶ciele a gdzie reszta wydatk贸w ?I we偶 tu cz艂owieku 偶lub ko偶cielny)

maljoanna
    Member
    • Pasjonat

To jest straszne,i to w艂a偶nie zniechenca ludzi do ko偶cio艂a bo ci Ksi臋偶a wyprawiaj膮 co tylko chc膮,rz膮dz膮 jak tylko chc膮 albo prawi膮 uwagi i si臋 m膮drz膮 ( sami nie b臋d膮c 偶wi臋tymi) nastawieni s膮 tylko na pouczanie i branie pieni臋dzy dos艂ownie za wszystki(jak bra艂am 偶lub ko偶ci贸艂 dekorowa艂a nam firma dekoratorska a ksi膮dz kaza艂 nam zap艂aci膰 sostrze zakonnej 150 z艂 pomimo ze sami si臋 tym zajmujemy bo ona jest za to odppowiedzialna a cena 偶lubu w mojej prrafi jest z dekoracj膮 ko偶cio艂a czy my j膮 chcemy czy nie ,w rezultacie za 偶lub konkordatowy zap艂acili偶my 900 z艂 bo oprucz op艂acenia dokum臋t贸w musieli偶my zap艂aci膰 za organist臋,za dekoracje kt贸r膮 wykonuje siostra zakonna,za posprz膮tanie ko偶cio艂a komu偶 tam i wysz艂a sumka i to tylko formalno偶ci w ko偶ciele a gdzie reszta wydatk贸w ?I we偶 tu cz艂owieku 偶lub ko偶cielny)

maljoanna
    Member
    • Pasjonat

a i jeszcze m膮z musia艂 da膰 w swojej parafi 200 z艂otych na zapowiedzi zapomnia艂am to sam slub kosztowa艂 nas 1100 z艂otych.Dzi臋kuje, 艂adna sumeczka prawda???

muchomorek
    Member
    • Pasjonat

nie do偶膰 ze ludzie zbieraj膮 na 偶lub nawet ca艂ymi latami to od razu na samym pocz膮tku obdzieraj膮 go z grubej got贸wki i to w ko偶ciele!!w艂a偶nie przecie偶 ko偶ci贸艂 to jest na samym poczatku a gdzie inne wydatki… sala ,orkiestra ,jedzenia itd ehhh tylko kredyty ratuj膮

netinka
    Member
    • Temat贸w: 24
    • Odp.: 171
    • Zapaleniec

Ja powiem prosto z mostu. Nie powinni ludzie wykonywa膰, takiego zawodu? powolania? buhaha, powolanie tak jasne, powolanie na wyciaganie kasy od ludzi; wyuczone formulki na pamiec. Co laska? Yhym, ale nie mniej niz 100 zl. Ech szkoda gadac, ale jednak wyrzuce to z siebie. Ci ludzie zeruja na ludzkiej naiwnosci. Znacie jakiegos ksiedza z powolania? Bo ja nie, szkoda… Choc prawda, nie wielu ich znam. Ale to co sie slyszy w radio, od innych os贸b… Az wstyd.

Ja w ogole nie rozumiem, jak mozna nie dac chrztu, jezeli rodzice tego pragna, a to ze sa po slubie cywilnym, to grzech:|? no bez przesady.

muchomorek
    Member
    • Pasjonat

z powo艂ania ja znam jednego…m贸j dawny s膮siad.. ale nie wiem co teraz si臋 z nim dzieje a po za nim nie znam zadnego i nie 偶pieszy mi sie do poznawania

Meru
    Member
    • Temat贸w: 7
    • Odp.: 327
    • Pasjonat

Ja te偶 nie znam i to jest w艂a偶nie najgorsze.

Tuska
    Member
    • Temat贸w: 18
    • Odp.: 396
    • Pasjonat

jest jeszcze jedna kwetia kt贸ra mnie niemi艂osiernie wkurza. To ze oni „nauczaj膮” jak zyc jak prowadzic domy itp itd a g… wiedza o prawdziwym 偶yciu. Nie musi sie codziennie nazapier…. aby sp艂acac kredyt namieszkanie, nie musi dzieci do szko艂y zawie藕膰 (czyt. kredyt za samoch贸d tez trzeba splacic), nie denerwuje sie jak dziecko jest chore, nie ma pojecia jak p艂aci sie rachunki itp, itd!!I jak taki cz艂owiek ma mi m贸wic czy ja 偶yje „dobrze” czy tez nie jak on poj臋cia nie ma co to jest zycie!!!!!
    Dlatego jestem za tym aby ich miejsce zajreli pastorzy, kt贸rzy maj膮 rodziny i wiedza o co chodzi.

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " problem z ksiedzem"

Przewi艅 na g贸r臋