• Autor
    Odp.
  • isabellswan
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Mi też się marzył ten zabieg. Niestety fryzjer powiedział, że w przypadku moich włosów, które są rzadkie i cienkie, to nie wchodzi w grę. Zawsze chciałam mieć proste włosy, ale wolę mieć już swoje siano niż nie mieć wcale 😉

kolorove
    Member
    • Odp.: 38
    • Bywalec

Nie niszczy włosów. Keratyna jest naturalnym budulcem włosa, a podczas zabiegu „wprasowuje się” ją w strukturę włosa-włos jest więc odżywiony. Sam zabieg trwa potwornie długo i jest nieco uciążliwy. Najpierw myje się włosy szamponem, który otwiera łuski włosów, żeby keratyna mogła się głębiej dostać, potem nakłada się keratynę, prostuje włosy pasmo po pasmie, nakłada odżywkę i z tego, co pamiętam to koniec. Włosy są bardziej błyszczące, proste, ale trzeba też o nie odpowiednio dbać, np. nie można używać szamponów z solą (pozostają tylko szampony specjalistyczne lub dla dzieci), nie można korzystać z basenu, odżywkami trzeba uzupełniać keratynę.

Iloveshoes
    Member
    • Odp.: 34
    • Bywalec

Moja fryzjerka mi to odradziła. powiedziała, że mega niszczy włosy. Moja koleżanka zrobiła sobie ten zabieg i po pierwsze
    -po tygodniu znów miała fale,
    -po drugi e sporo ją to kosztowało
    -po trzecie zniszczyła włosy i teraz je regeneruje u fryzjera, co też ją sporo kosztuje…
    odradzam

MACROVITA
    Member
    • Odp.: 43
    • Bywalec

To bardzo niszczy włosy. Też chciałam sobie to zrobić. Zrobiła to moja koleżanka w dobrym salonie w Anglii i musiała żciąć włosy żeby jakoż wyglądały. Po prostowaniu najpierw było ok a potem totalne siano. Lepiej zrobić sobie laminowanie w domu, ono też troszkę wygładza włosy.

kolorove
    Member
    • Odp.: 38
    • Bywalec

Mam wrażenie, że mylicie keratynowe prostowanie włosów z trwałym prostowaniem, do wykonania, którego używa się specyfików tak silnych jak do trwałej ondulacji 😉 To drugie w rzeczywistożci niszczy i to bardzo. Keratynowe prostowanie nie dożć, że nie niszczy to odbudowuje włos. Koleżanka mogła mieć siano bo włosy po wypłukaniu dodatkowej porcji keratyny wróciły do swojego pierwotnego stanu.
    Keratyna to: ” białko strukturalne należące do skleroprotein, występujące w skórze, piórach, włosach, kopytach i rogach zwierząt; wytwarzana w komórkach nabłonkowych keratynocytach, podlegających procesowi rogowacenia; nadaje skórze dużą wytrzymałożć mechaniczną połączoną z elastycznożcią.”

krzyzak
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 17
    • Bywalec

Moja znajoma robiła i bardzo zadowolona. Efekt utrzymywał się krótko, bo ok. 2-3 miesięcy, ale dla tej lżniącej, prostej tafli włosów warto zapłacić za kilkadziesiąt dni odpoczynku od prostownicy.

magda70045
    Member
    • Odp.: 54
    • Stały bywalec

no ja włażnie się nad tym zastanawiałam 😛
    ale widzę po waszych opisach , że nie warto
    No włażnie niszczy włosy

ola57777
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 612
    • Zasłużony

Ja to znowu długo miałam problem z przyklapnietymi wlosami i u mnie na pewno taki zabieg tylko pogorszyłby sprawe. Jednak wole nie. U mnie bardziej liczy sie push up na wlosach 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Prostowanie keratynowe włosów"

Przewiń na górę