- AutorOdp.
- 20 września 2007 at 20:46
Wrzucajcie tutaj swoje sprawdzone przepisy na salatki:) [/list]
21 września 2007 at 09:26Heh moja ulubiona sałatka: 😀
Sałata lodowa i sos włoski z knora.. mmmm… 😀 uwielbiam! 😛
21 września 2007 at 09:28np:
GRECKA: pyszna i smaczna i zdrowa: ser feta, pomidor, ogórek, cebula(zwykła i czerwona), sałata masłowa i karbowana, sos grecki sałatkowy Knorra, oliwa z oliwek.
sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę, ogórek, pomidor i ser kroimy w kostkę. sos mieszamy z dwoma łyżkami wody i dwoma łyżkami oliwy i potem wszystko razem mieszamy. najlepiej ją zrobić zaraz przed podaniem, bo jak za długo stoi to „oklapnie” 😉OWOCOWA: winogrona, kiwi, pomarańcza, grejfrut, mandarynka, ananas, arbuz, brzoskwinia. ja brzoskwinie, ananas i mandarynki kupuje zawsze w puszce (jest to podstawa, pozostałe owoce w zależnożci od pory roku), bo potem wszystkie owoce zalewam tymi sokami. winogrona kroimy na pół, wydłubujemy pestki, pozostałe owoce kroimy w kostkę i wszystko zalewamy odpowiednią ilożcią sokami z puszek (nie raz mi trochę soku zostanie, bo za dużo w sałatce nie może go być).
SMACZNEGO 😛
23 października 2007 at 06:20Pod poniższym linkiem znalazłam ciekawy przepis na sałatkę. Brzmi niezwykle zachęcająco. Chcę ją wypróbować w weekend.
[usunięto_link]
23 października 2007 at 06:5825 dag pomidorów
25 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag selera
1 duża cebula
2 jajka na twardo
zielona pietruszka
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprzSurowe selery pokroić w słupki, ziemniaki w półplasterki, pomidory na cząstki, połączyć składniki, przybrać krążkami cebuli i ósemkami jaj, posypać nacią i polać sosem sporządzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
28 listopada 2007 at 14:48Pyszna sałatka owocowa:
winogrono,mandarynki,pomarańcze,jabłka,banany,kiwi-ilożć składników załeży od tego dla ilu osób będzie przyżądzana.Wszysto pokroić wg.uznania,a następnie połączyć i wymieszać ze żniżką.6 grudnia 2007 at 22:16A znacie może przepis na jakąż sałatkę z avocado. Jadłam ostatnio taka na weselu i byla przepyszna…
26 stycznia 2008 at 23:57Tunczyk z puszki, kukurydza, rodzynki, ananas, majonez, troche soli i pieprzu, naprawde dobra, warto sprobowac:)
27 stycznia 2008 at 08:04Składniki:
– piersi z kurczaka
– kapusta włoska
– kukurydza
– żółty ser
– (inne dodatki, które wg własnego gustu dobierzecie, ja zawsze korzystam z tego co mam akurat w lodówce 😉
– cebulka
– majonez, ketchup
– przyprawa do gyrosPierż pokroić w drobne kawałeczki i usmażyć / podpiec z dodaniem przyprawy do gyros i drobno posiekaną cebulką (tej cebulki to odrobine rzecz jasna). Potem, po przełożeniu do miski i ostudzeniu mięska, dodawać kolejno składniki z listy: kapustę, kukurydzę, ser (pokrojony w małe kosteczki) itp. Majonez pomieszać z ketchupem w proporcji – 2 łyżki majonezu na 1 łyżeczkę ketchupu. Wymieszać całożć i….zajadać się do woli 😉
27 stycznia 2008 at 15:42to ja mam podobną ale trochę inną :
*kapusta pekińska
*pierż kurczaka
*kukurydza w puszcze
*ogórek konserwowy
*czerwona cebula
*majonez, ketchup pikantny, kefir
*przyprawa gyros-kebab, zioła prowansalskie
*wrapsy kukurydziane delecta
Kapustę, cebulę i ogórka drobno pokroić. Pierż kurczaka pokroić w kostkę, zasypać przyprawą gyros-kebab, odczekać 2 godz. i podsmażyć. Sos: 2 łyżki kefiru, 200g keczupu, 300ml majonezu, przyprawa gyros-kebab. Zmieszać.Warstwami- od dołu: połowa kapusty, podsmażony filet, sos, kukurydza, ogórek, sos, druga połowa kapusty, wierzch posypać ziołami prowansalskimi. Jak się jakiż czas ze sobą przekisi mieszamy, nakładamy obficie na podgrzanego wrapsa, zawijamy i jemy 🙂27 stycznia 2008 at 17:24biały ryż
czerwona papryka (w drobną kostke)
szynka lub ogonówka (w cienkie paseczki)
ser, najlepiej radamer (w kostkę)
ogórek kiszony (niedużo, drobniużka kostka)
natka żwieżej pietruszki
majonez, musztarda, sól, pieprz.uwielbiam 😀
6 lutego 2008 at 10:50-biala kapusta
-pomidor
– ogorek zielony
-ogorek kiszony
-ogorek konserwowysos: mleko majonez i troche musztardy mozna dodac do tego koperek
ta salatka tez zalezy dla ilu osob ma byc wszystko to kroimy i ukladamy na talerzu najlepiej a pozniej polewamy sosem do tego jakies miesko i frytki
w sumie to jest salatka z kebaba ale mi tak smakuje ze mmmmm tylko nigdy nie moze mi wyjsc taki sam sos jaki jest u mnie w kebabie 🙂
7 lutego 2008 at 16:38kapusta pekińska (pokroić)
marchewka ( tarta)
pomidorek( pokrojony)
żmietana i majonez
czosnek jeden ząbek do smaku do sosu
i przyprawyPrzygotować to już wiadomo jak…..
7 lutego 2008 at 18:28[usunięto_link] wrote:
kapusta pekińska (pokroić)
marchewka ( tarta)
pomidorek( pokrojony)
żmietana i majonez
i do tego można dodać ogórek i kukurydza.. 😛
tzn ja tak zawsze robie 😛
7 lutego 2008 at 18:37[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
kapusta pekińska (pokroić)
marchewka ( tarta)
pomidorek( pokrojony)
żmietana i majonez
i do tego można dodać ogórek i kukurydza.. 😛
tzn ja tak zawsze robie 😛
no to ja będę próbować może jutro 😀
- AutorOdp.