- AutorOdp.
- 7 lutego 2008 at 18:41
ops.. tylko że ja robie bez marchewki 😛
18 lutego 2008 at 21:20moja ulubiona to GRECKA ale troche zmodyfikowana przeze mnie 😀
salata lodowa,ser feta,pomidor,ogorek,papryka,sos grecki z knorra,do tego oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
😀 Pyyycha 😀20 lutego 2008 at 00:29[usunięto_link] wrote:
A znacie może przepis na jakąż sałatkę z avocado. Jadłam ostatnio taka na weselu i byla przepyszna…
Ja robię czasem [usunięto_link]. Ale zależy co komu smakuje.
Lubię też awokado na chlebie zamiast masła.
16 marca 2008 at 20:291przepis- sałatka brokułowa
składniki;
brokuły( paczka mrożonych lub 1 sztuka żywych
1-2 papryki czerwonej
3-4 jajka ugotowane na twardo
puszka zielonego groszku lub opakowanie mrożonego, kto jak lubi
1 ogórek zielony
koperek
majonez, sól, pieprz do smaku
Odgotowane brokuły dzielimy na małe kawałki, paprykę i ogórka kroimy w kostkę , a jajka w ósemki. Dodajemy groszek i pokrojony koperek. Całożć mieszamy z majonezem.Najlepiej smakuje z mięsem np. kotlecikiem::))))))2przepis- sałatka krewetkowa
składniki;
1/2 główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
1 opakowanie krewetek-ja dodaje tygrysich od frosty
1 maly słoik czarnych oliwek
1 cytryna
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosou sojowego
1 kieliszek białego wina
sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa z oliwek
Mrożone krewetki zanurzyć na chwilę we wrzątku, poczekać aż się rozmrożą. Przygotować zalewę, łącząc czosnek, zioła, sól, pieprz, sos sojowy, wino i ocet winny. Do zalewy włożyć krewetki i odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Poszatkować kapustę, pokroić pomidory w ósemki. Na talerzu usypać kopczyk z kapusty, na to położyć pomidory i oliwki. Całożć posypać ziołami, lekko skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać oliwę i przyrumienić czosnek, dodać krewetki i ciągle mieszając smażyć je 2 minuty. Po tym czasie wlać do całożci marynatę i odparować ją jeszcze 3 do 5 minut , pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Gorące krewetki ułożyć na warzywach. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Najlepiej smakują z ciepłymi grzankami…::)))))))))))))16 marca 2008 at 22:04Pysznie brzmią te Twoje sałatki… Wkrótce je wypróbuję 🙂
25 listopada 2008 at 11:43Moja sałątka: opakowanie mrożone warzywa ( są tam różne ), jabłko pokrojone, sól, pieprx, cukier, jajko, majonez, musztarda – dobrać wedlug upodobania
27 listopada 2008 at 16:28seterka, a te warzywa po rozmrożeniu to ci nie ka[pcieją?
16 grudnia 2008 at 08:54z mrozonych to ja kupuje salatke owocowa floryda. super sprawa zima jak sie chce zjesc owoce swieze, nie takie z puszek. avocado uzywam bardzo czesto. na przyklad avocado, pomidor, kupurydza, sol i pieprz i troszke oliwy z oliwek. albo wczoraj nie mialam prawie nic i zrobilam avocado, groszek, kukkurydza i cykoria. nam to bardzo smakuje.
16 grudnia 2008 at 12:05to muszę ją koniecznie spróbować 🙂
a w weekend miałam taką sałatkę kurczakową:
ugotować pierż z kurczaka (można wodę doprawić lub dodać kostkę rosołową), po ostudzeniu pokroić w kostkę
dodać kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę ananasy z puszki, duże rodzynki. majonez. doprawić solą, pieprzem i dożć dużą ilożcią curry. baardzo smaczne 🙂16 grudnia 2008 at 12:31Mesalka, z warzywami jest wszystko ok. Szybko to sie robi i nie wymaga zadnych zdolnosci kulinarnych, ktore chyba ja nie posiadam. Jak Ci nie zasmakuje to możesz spróbować sałątki, którą proponuje Guapa, tylko ja jak ją robię to nie używam cykorii, skoro lubisz curry to może z tą przyprawą poeksperymentuj przy podanych nizej salatkach? Trzymaj sie
18 grudnia 2008 at 19:22Ja lubię sałatkę z tuńczyka (zawsze robię jej duzo bo mam strasznego łasucha) 😀
– 2-3 puszki tuńczyka
– 1-2 woreczki ryżu (ugotować oczywiżcie)
– żwieża papryka
– kiszone ogóreczki
– cebula
– kukurydza
– przyprawy, majonezSałatka owocowa:
– ananas z puszki (lub brzoskwinie)
– mandarynki
– pomarańcze
– jabłko
– banany
– rodzynki (wczeżniej zalać wrzątkiem i odsączyć aby były mięciutkie)
– do tego kefir lub jogurtI sałatka gyros ale przepis był juz wyżej u kogoż
19 grudnia 2008 at 10:41Ines, taką sałatkę z tuńczyka też lubię 🙂 Tylko nie dodaję do niej jogurtu a skrapiam lekko cytryną, lekko słodzę i posypuję cynamonem 🙂
Z kolei ja ostatni robiłam tuńczyka na ciepło tro znaczy z makaronem. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, dodałam mrożony szpinak w sosie żmietanowym, jak się szpinak rozmroził dorzuciłam trochę sera typu bleu, żmietanę 18% do sosów a potem dorzyciłam dwie puszki odsączonego tuńczyka z puszki w oleju. można do tego wrzucić makaron i wymieszać albo już na talerzu polać makaron tym sosem. Mi najbardziej pasuje tagliatelle.
19 grudnia 2008 at 10:42ups, przepraszam, że to było trochę nie wtemacie sałatek, ale tak mi się przez ines ten tuńczyk skojarzył 😉
22 grudnia 2008 at 14:46Guapa, kupiłam tę sałatkę owocową floryda, co ja poleciłaż, tyle tylko że znalazłam dla niej inne zastosowanie-dodałam te owoce do deseru z galaretką i bitą żmietaną, ach, palce lizać; teraz wiem że ta sałatka to najlepszy zestaw owoców na zimę
21 stycznia 2009 at 15:34Sałatka z kurczakiem
1 pierż z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 nieduża cebula
1 jabłko
1 mała kapusta pekińska
10 dkg sera żółtego
3-4 ugotowane jajka
kawalek papryki (może być ze słoika)
sok z cytryny
sól, pieprz.
żredni słoik majonezuPierż z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano
posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia
Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę,
paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser zółty w paseczki..
wlożyć wszystkie rozdrobnione skladniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso
skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem… 😛 - AutorOdp.