• Autor
    Odp.
  • Myszka19
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

    ops.. tylko że ja robie bez marchewki 😛

    Sylvia28
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

    moja ulubiona to GRECKA ale troche zmodyfikowana przeze mnie 😀

    salata lodowa,ser feta,pomidor,ogorek,papryka,sos grecki z knorra,do tego oliwa z oliwek i ocet balsamiczny
    😀 Pyyycha 😀

    Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    A znacie może przepis na jakąż sałatkę z avocado. Jadłam ostatnio taka na weselu i byla przepyszna…

    Ja robię czasem [usunięto_link]. Ale zależy co komu smakuje.

    Lubię też awokado na chlebie zamiast masła.

    zakochana
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 25
    • Bywalec

    1przepis- sałatka brokułowa
    składniki;
    brokuły( paczka mrożonych lub 1 sztuka żywych
    1-2 papryki czerwonej
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    puszka zielonego groszku lub opakowanie mrożonego, kto jak lubi
    1 ogórek zielony
    koperek
    majonez, sól, pieprz do smaku
    Odgotowane brokuły dzielimy na małe kawałki, paprykę i ogórka kroimy w kostkę , a jajka w ósemki. Dodajemy groszek i pokrojony koperek. Całożć mieszamy z majonezem.Najlepiej smakuje z mięsem np. kotlecikiem::))))))

    2przepis- sałatka krewetkowa
    składniki;
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    2 pomidory
    1 opakowanie krewetek-ja dodaje tygrysich od frosty
    1 maly słoik czarnych oliwek
    1 cytryna
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka sosou sojowego
    1 kieliszek białego wina
    sól, pieprz, bazylia, oregano, oliwa z oliwek
    Mrożone krewetki zanurzyć na chwilę we wrzątku, poczekać aż się rozmrożą. Przygotować zalewę, łącząc czosnek, zioła, sól, pieprz, sos sojowy, wino i ocet winny. Do zalewy włożyć krewetki i odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
    Poszatkować kapustę, pokroić pomidory w ósemki. Na talerzu usypać kopczyk z kapusty, na to położyć pomidory i oliwki. Całożć posypać ziołami, lekko skropić sokiem z cytryny.
    Na patelni rozgrzać oliwę i przyrumienić czosnek, dodać krewetki i ciągle mieszając smażyć je 2 minuty. Po tym czasie wlać do całożci marynatę i odparować ją jeszcze 3 do 5 minut , pamiętając o ciągłym mieszaniu.
    Gorące krewetki ułożyć na warzywach. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Najlepiej smakują z ciepłymi grzankami…::)))))))))))))

    Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    Pysznie brzmią te Twoje sałatki… Wkrótce je wypróbuję 🙂

    seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

    Moja sałątka: opakowanie mrożone warzywa ( są tam różne ), jabłko pokrojone, sól, pieprx, cukier, jajko, majonez, musztarda – dobrać wedlug upodobania

    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    seterka, a te warzywa po rozmrożeniu to ci nie ka[pcieją?

    guapa
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 99
    • Zapaleniec

    z mrozonych to ja kupuje salatke owocowa floryda. super sprawa zima jak sie chce zjesc owoce swieze, nie takie z puszek. avocado uzywam bardzo czesto. na przyklad avocado, pomidor, kupurydza, sol i pieprz i troszke oliwy z oliwek. albo wczoraj nie mialam prawie nic i zrobilam avocado, groszek, kukkurydza i cykoria. nam to bardzo smakuje.

    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    to muszę ją koniecznie spróbować 🙂

    a w weekend miałam taką sałatkę kurczakową:

    ugotować pierż z kurczaka (można wodę doprawić lub dodać kostkę rosołową), po ostudzeniu pokroić w kostkę
    dodać kukurydzę z puszki, pokrojone w kostkę ananasy z puszki, duże rodzynki. majonez. doprawić solą, pieprzem i dożć dużą ilożcią curry. baardzo smaczne 🙂

    seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

    Mesalka, z warzywami jest wszystko ok. Szybko to sie robi i nie wymaga zadnych zdolnosci kulinarnych, ktore chyba ja nie posiadam. Jak Ci nie zasmakuje to możesz spróbować sałątki, którą proponuje Guapa, tylko ja jak ją robię to nie używam cykorii, skoro lubisz curry to może z tą przyprawą poeksperymentuj przy podanych nizej salatkach? Trzymaj sie

    Ines
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 66
    • Stały bywalec

    Ja lubię sałatkę z tuńczyka (zawsze robię jej duzo bo mam strasznego łasucha) 😀
    – 2-3 puszki tuńczyka
    – 1-2 woreczki ryżu (ugotować oczywiżcie)
    – żwieża papryka
    – kiszone ogóreczki
    – cebula
    – kukurydza
    – przyprawy, majonez

    Sałatka owocowa:
    – ananas z puszki (lub brzoskwinie)
    – mandarynki
    – pomarańcze
    – jabłko
    – banany
    – rodzynki (wczeżniej zalać wrzątkiem i odsączyć aby były mięciutkie)
    – do tego kefir lub jogurt

    I sałatka gyros ale przepis był juz wyżej u kogoż

    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    Ines, taką sałatkę z tuńczyka też lubię 🙂 Tylko nie dodaję do niej jogurtu a skrapiam lekko cytryną, lekko słodzę i posypuję cynamonem 🙂

    Z kolei ja ostatni robiłam tuńczyka na ciepło tro znaczy z makaronem. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, dodałam mrożony szpinak w sosie żmietanowym, jak się szpinak rozmroził dorzuciłam trochę sera typu bleu, żmietanę 18% do sosów a potem dorzyciłam dwie puszki odsączonego tuńczyka z puszki w oleju. można do tego wrzucić makaron i wymieszać albo już na talerzu polać makaron tym sosem. Mi najbardziej pasuje tagliatelle.

    Mesalka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

    ups, przepraszam, że to było trochę nie wtemacie sałatek, ale tak mi się przez ines ten tuńczyk skojarzył 😉

    cytrynowka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 6
    • Początkujący

    Guapa, kupiłam tę sałatkę owocową floryda, co ja poleciłaż, tyle tylko że znalazłam dla niej inne zastosowanie-dodałam te owoce do deseru z galaretką i bitą żmietaną, ach, palce lizać; teraz wiem że ta sałatka to najlepszy zestaw owoców na zimę

    reni33
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 41
    • Bywalec

    Sałatka z kurczakiem

    1 pierż z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    1 nieduża cebula
    1 jabłko
    1 mała kapusta pekińska
    10 dkg sera żółtego
    3-4 ugotowane jajka
    kawalek papryki (może być ze słoika)
    sok z cytryny
    sól, pieprz.
    żredni słoik majonezu

    Pierż z kurczaka pokroić na paski i usmażyć na rumiano
    posypać solą, pieprzem, i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia
    Kapustę pokroić w kostkę, nie szatkować.. cebulę drobno, jabłko w kosteczkę,
    paprykę w paseczki jajka na kawałeczki, ser zółty w paseczki..
    wlożyć wszystkie rozdrobnione skladniki do naczynia, dodać drobno pokrojone mięso
    skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku wymieszać z majonezem… 😛

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Salatki:)"

Przewiń na górę