- AutorOdp.
- 21 stycznia 2009 at 15:48
[usunięto_link] wrote:
to ja mam podobną ale trochę inną :
*kapusta pekińska
*pierż kurczaka
*kukurydza w puszcze
*ogórek konserwowy
*czerwona cebula
*majonez, ketchup pikantny, kefir
*przyprawa gyros-kebab, zioła prowansalskie
*wrapsy kukurydziane delecta
Kapustę, cebulę i ogórka drobno pokroić. Pierż kurczaka pokroić w kostkę, zasypać przyprawą gyros-kebab, odczekać 2 godz. i podsmażyć. Sos: 2 łyżki kefiru, 200g keczupu, 300ml majonezu, przyprawa gyros-kebab. Zmieszać.Warstwami- od dołu: połowa kapusty, podsmażony filet, sos, kukurydza, ogórek, sos, druga połowa kapusty, wierzch posypać ziołami prowansalskimi. Jak się jakiż czas ze sobą przekisi mieszamy, nakładamy obficie na podgrzanego wrapsa, zawijamy i jemy 🙂Ja do podobnej nie dodaję ogórka, ale za to dodaję makarony z 2 zupek chinskich- parzę je i jak się ostudzą, dodaję do sałatki:) I jeszcze sos- robię czosnkowy z majonezu, jogurtu naturalnego i żwieżego czosnku:) PYCHA:D No i w nic nie zawijam:P Tylko kładę na talerzyk:PP
1 lutego 2009 at 19:23ja robię następującą:
– kukurydza
– krewetki (usmażone na oliwie z czosnkiem i białym winem )
– dziki ryż
Proste i pysznożciowe 🙂
Tylko przyprawić wedle uznania 🙂18 lutego 2009 at 21:421szynka.ananas,por,majonez,ser zolty -przepis dostalam od kolezanki
2tunczyk w sosie wlasnym,paryka swieza,kukurydza i majonez
3kurczak smazony z przyprawa gyros,kapusta pekinska,kukurydza,pomidor swiezy i ogorek i papryka,a do tego keczup zmieszany z majonezem,sol,pieprz-Pycha 🙂
4jeszcze jedna podobna do greckiej,ale bez oliwek,pomidor,ogorek,ser feta,cebula czerwona,sos z knorra wloski i podaja do niej udko kurczaka z frytkami 🙂18 marca 2009 at 21:22uwielbiam sałaki pod chyba każdą postacią. Ostatnio „podpatrzyłam” w VaPiano pyszną i chyba udało mi się ją (mam nadzieję- w jakiejż czężci) odtworzyć.Jest sycąca i bardzo zdrowa, ja ją polewam sosem winegret z czerwonego wina.
Podzielę sie z wami sekretnym przepisem 😉
Proporcji nie podaję bo sama robię ją na oko- wiadomo- zależy od nasilenia głodu lub liczby osób łasych na to danie 😉– różne rodzaje sałat – ja kupuje pakowany mix w woreczku są tam różne sałaty w tym rucola
– pomidor
– marchewka (kroimy w zapałkę)
– młoda cukinia w kosteczkę
– rzodkiewka w plasterkizalewamy sosem:
kroimy szalotkę w drobniuteńką kosteczkę, zalewamy 1 czężcią octu balsamico – ja daje czerwony, ale biały też powinien się sprawdzić, i 1 czężcią oliwy z oliwek lub z pestek dyni
dodajemy musztardę oraz sol, pieprz i cukier do smakuI teraz najważniejsze: wierzch posypujemy sporą ilożcią parmezanu startego w duże płatki
W tej restauracji były jeszcze kawałki smazonej piersi z kurczaka na wierzchu, ja robiłam sałatke bez mięsa
P Y C H A! 🙂2 maja 2009 at 22:39ja najczężciej jem taka sałatke:
– kapusta pekińska
– pomidor
– ogórek ale nie obrany
– papryka czerwona i złóta
– kukurydza
– i do tego sos vinegre grecki lub ziołowy
– robie do tego grzanki z masłem czosnkowym
Wszystko kroje wrzucam do miski i na koniec polewam wczesniej przygotowanym sosem no i oczywiscie ciepłe pieczywo czosnkowe:)
Polecam,małokaloryczne ale za to bardzo sycące.17 maja 2010 at 09:48A gdzie kupujesz masło czosnkowe? bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć 🙂
28 czerwca 2010 at 18:53Ciecierzyca z papryką
Składniki:
25 dag ciecierzycy, 2 zielone papryki, 3 pomidory, kawałek imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, troszeczkę żwieżego lub sproszkowanego chilli, 2 łyżeczki sproszkowanego kminku indyjskiego, 3 łyżki oliwy, sól.
Przepis:
Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkożci, odsączyć, odlać kilka łyżek wody z gotowania. Paprykę umyć i drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć przyprawy: kminek, kurkumę, posiekany imbir i chilli. Dodać paprykę i smażyć około 3 minut, ciągle mieszając. Wrzucić ciecierzycę i smażyć kilka minut, aż papryka będzie miękka. Pod koniec dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory. Do potrawy dodać 1-3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy, posolić. Potrawę gotować jeszcze 3 minuty.
« powrót do przepisów[url][/url]28 czerwca 2010 at 18:54Surówka z rzeżuchy
Składniki:
25 dag rzeżuchy, 3 łyżki oleju lub oliwy, sok z cytryny, 8 łyżek posiekanej zielonej pietruszki z koperkiem i bazylia, sól. cukier. 3”4 ząbki czosnku.
Przepis:
Rzeżuchę przebrać, odciąć korzonki. Młode rożlinki pozostawić w całożci. Ze starszych wyrożniętych oberwać listki, odrzucając stwardniałe łodyżki. Umyć starannie, kilkakrotnie zmieniając wodę. Osaczyć. Pozostawić na sicie lub rozłożyć na czystej żciereczce, żeby listki obeschły. Czosnek obrać, opłukać, rozetrzeć ze solą, wymieszać z oliwą lub ole(em, dodając sok z cytryny. Zaprawę przyprawić solą i cukrem. Obsuszone z wody listki wymieszać z zaprawą. Wykorzystując całe rożlinki musimy je przedtem pokrajać. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć na salaterkę i od razu podawać do potraw.
28 czerwca 2010 at 18:54Surówka z mrożonych pomidorów
Składniki:
40”50 dag pomidorów zamrożonych. 15 dag cebuli, 2 łyżki oliwy lub oleju sojowego, sól. pieprz, cukier.
Przepis:
Pomidory zamrożone umyć, od razu zdjąć z nich skórkę i pokrajać w cząstki lub plasterki, ułożyć na półmisku, skropić oliwą lub olejem, przykryć. Ustawić na parze (na powierzchni naczynia z wrzącą wodą), w ten sposób bardzo szybko rozmarzną. W czasie rozmrażania pomidorów obrać cebulę, opłukać, pokrajać w cienkie piórka, posolić, dodać nieco cukru, przyprawić pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Przygotowaną cebulę wyłożyć na rozmrożone (ale nie gorące) pomidory i od razu podawać do wszelkich posiłków.
28 czerwca 2010 at 18:55Surówka z ogórków w majonezie
Składniki:
40 dag żwieżych ogórków, 4 łyżki drobno posiekanych mieszanych liżci rożlin przyprawowych (koper, estragon, szałwia, bazylia, pietruszka), 1/2 szklanki majonezu, sok z cytryny lub ocet owocowy, sól, pieprz, cukier.
Przepis:
Ogórki umyć, obrać, pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z sosem, dodając jednoczeżnie posiekane listki rożlin przyprawowych. Przyprawić sokiem z cytryny lub octem owocowym, solą, cukrem. Ogórki przyprawić i połączyć z sosem tuż przed podaniem na stół. Pozostawione nieco puszczą sok. Surówkę można posypać otrębami pszennymi, uprzednio zrumienionymi na suchej patelni na małym ogniu lub w piekarniku.
30 sierpnia 2010 at 04:27nie no dziewczyny, zwijam się w błogożci mlaszcząc Wasze przepisy…
są żwietne i chętnie dam się zaprosić przez Was, nawet w przedsionku Czyżćca…ale zgadnę na marginesie, czy uważacie, że jakież grzyby lub tropikalne mięso możnaby wpleżć w jakąż z Waszych sałatek?
na razie próbuję pokroić to, co dałyżcie do tej pory – pachnie wybornie!
o smaku powiem w następnym pożcie…10 września 2010 at 16:31a ja ostatnio robię sałatkę z serem pleżniowym:
na liżciach sałat układam kilka oliwek, plasterki pomidora, trochę kukurydzy, pokrojony w kawałeczki brie president i polewam wszystko sosem winegret 🙂 pycha! ważne, żeby było wesoło i kolorowo. a co do liżci sałat, to polecam kupić takie w biedronce, w torebce – są kolorowe i już specjalnie przygotowane na sałatkę 🙂11 września 2010 at 05:36[usunięto_link] wrote:
a ja ostatnio robię sałatkę z serem pleżniowym:
na liżciach sałat układam kilka oliwek, plasterki pomidora, trochę kukurydzy, pokrojony w kawałeczki brie president i polewam wszystko sosem winegret 🙂 pycha! ważne, żeby było wesoło i kolorowo. a co do liżci sałat, to polecam kupić takie w biedronce, w torebce – są kolorowe i już specjalnie przygotowane na sałatkę 🙂Marzenka, nie dręcz mnie zbyt długooo 😆
możesz mnie zaprosić na to cudo^ ? na razie nie mam jeszcze brzucha 😉jeżli dasz się namówić na jakąż ostrzejszą wspinaczkę górską 😀
- AutorOdp.