- Ten temat ma 23 odpowiedzi, 7 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 6 miesięcy temu przez
Rencia.
- AutorWpisy
- 12 marca 2008 o 16:45 #3336
Hej,
czy ktos sie zna na tych siatkach centylowy…ile wzrostu powinno miec moje dziecko w wieku 5 lat (dziewczynka)…? czy jest jakas norma? skad mam wiedziec czy moja niunia dobrze rosnie…?
Ma alegrie na wiele produktow, to podobno zaburza wzrost..?12 marca 2008 o 19:36 #112239w przychodni myżlę się na tym znają, po prostu idź zważ, zmierz dziecko. w końcu po coż płacisz te składki.
13 marca 2008 o 21:28 #112240no wlasnie nie chce chodzic do przychodni z tymi sprawami. Za duzo zachodu i czekania w kolejkach. Kolezanka mnie o to zapytala, bo jej mala miala duza alergie i okazalo sie ze to spowalnialo wzrost jej synka. Byla krotka rozmowa o tych siatka i poczulam sie niedoinformowana…wiec zastanawiam sie jak inne mamy…ale widze ze nie ma za duzego odzewu…tzn ze nikt nie mierzy dziecka regularnie? nie uzywacie tych siatek centylowych?
18 marca 2008 o 17:44 #112241Nie mam dzieci, ale z tego co widzę, to ludzie przychdzą z maluchami i prosza pielęgniarkę o zważenie. Nie stanowi to dla nich żadnego problemu. Do lekarza czekam max 20 min, rejestruję się dzień wczeżniej. Może trafiłam na dobra przychodnię i miłe pielęgniarki?
W sprawach zdrowia dziecka nie myżlałabym o „zachodzie” ale włażnie o jego zdrowiu.7 kwietnia 2008 o 20:26 #112242mhyyy … czyżby temat zdrowia był taki mało interesujący?
podzielam obawy koleżanki co do siatki centylowej i pomiarów – to b. ważne a niewiele z nas umie wogle czytac pomiary i spr siatkę. A wg mnie b. szkoda!z siatki można wyczytać wiele nieprawidłowożci i wyłapac je odp wczesnie.
Ja uważam, że warto!
23 kwietnia 2008 o 14:52 #112243Dziewczyny mam takie pytanie: jak często są mierzone Wasze dzieci??? Moja mała nie długo kończy rok i jak do tej pory nie była mierzona wcale. Nie wiem czy sama mam ją mierzyć czy wymagać tego od lekarza??
23 kwietnia 2008 o 20:52 #112244Hej, a to dziwne?
nam już przy pierwszych miarach mówili, że mierzy się jakoż po skończeniu 3mies bo chodzi o te stawy biodrowe. Pierwszy raz mieliżmy pomiar jakoż w końcu listopada włażnie po skończeniu 3mies. a teraz przy każdej (lub prawie) każdej wizycie u pediatry.No ale my zawsze też chcemy żeby zmierzyli bo to wiele ułatwia a nam daje pewnożć, że jest wszystko OK. Ale u Ciebie b dziwne!!
24 kwietnia 2008 o 11:39 #112245U mnie jest tak dziwnie dlatego że nie należymy do przychodni dziecięcej, tylko do przychodni dla dorosłych gdzie poprostu przyjmuje pediatra. A na dodatek jest to przychodnia niepubliczna, która ma podpisaną umowę z NFZ, więc jest jeden wielki bałagan.
Dlatego jestem ciekawa jak często dziecko powinno być mierzone?24 kwietnia 2008 o 21:47 #112246Wiesz u nas obecnie wypada wraz ze szczepieniem czyli co ok. 6tyg. – 8tyg. wczeżniej do 6mies było co ok. 2-3tyg.
25 kwietnia 2008 o 14:23 #112247Twój mały jest w wieku mojej Jagi 😀
Gdzież czytałam że jak dziecko skończy rok to powinno być mierzone co 3 miesiące. Rzeczywiżcie tak być powinno?
25 kwietnia 2008 o 23:11 #112248🙂 ale zbieg okolicznożci!
Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))
28 kwietnia 2008 o 13:57 #112249@mamusiaalexa wrote:
🙂 ale zbieg okolicznożci!
Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))
Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….
28 kwietnia 2008 o 20:39 #112250Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….[/quote]
Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/29 kwietnia 2008 o 05:12 #112251@mamusiaalexa wrote:
Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….
Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/[/quote]Chyba takie czasy nie nastaną 🙁 Trzeba samemu pamiętać o profilaktyce…
29 kwietnia 2008 o 19:25 #112252Wiesz liczę na to, że choć nasze maleństwa będą żyły w lepszych czasach …. tego bym sobie życzyła
- AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.