- AutorOdp.
- 12 marca 2008 at 16:45
Hej,
czy ktos sie zna na tych siatkach centylowy…ile wzrostu powinno miec moje dziecko w wieku 5 lat (dziewczynka)…? czy jest jakas norma? skad mam wiedziec czy moja niunia dobrze rosnie…?
Ma alegrie na wiele produktow, to podobno zaburza wzrost..?12 marca 2008 at 19:36w przychodni myżlę się na tym znają, po prostu idź zważ, zmierz dziecko. w końcu po coż płacisz te składki.
13 marca 2008 at 21:28no wlasnie nie chce chodzic do przychodni z tymi sprawami. Za duzo zachodu i czekania w kolejkach. Kolezanka mnie o to zapytala, bo jej mala miala duza alergie i okazalo sie ze to spowalnialo wzrost jej synka. Byla krotka rozmowa o tych siatka i poczulam sie niedoinformowana…wiec zastanawiam sie jak inne mamy…ale widze ze nie ma za duzego odzewu…tzn ze nikt nie mierzy dziecka regularnie? nie uzywacie tych siatek centylowych?
18 marca 2008 at 17:44Nie mam dzieci, ale z tego co widzę, to ludzie przychdzą z maluchami i prosza pielęgniarkę o zważenie. Nie stanowi to dla nich żadnego problemu. Do lekarza czekam max 20 min, rejestruję się dzień wczeżniej. Może trafiłam na dobra przychodnię i miłe pielęgniarki?
W sprawach zdrowia dziecka nie myżlałabym o „zachodzie” ale włażnie o jego zdrowiu.7 kwietnia 2008 at 20:26mhyyy … czyżby temat zdrowia był taki mało interesujący?
podzielam obawy koleżanki co do siatki centylowej i pomiarów – to b. ważne a niewiele z nas umie wogle czytac pomiary i spr siatkę. A wg mnie b. szkoda!z siatki można wyczytać wiele nieprawidłowożci i wyłapac je odp wczesnie.
Ja uważam, że warto!
23 kwietnia 2008 at 14:52Dziewczyny mam takie pytanie: jak często są mierzone Wasze dzieci??? Moja mała nie długo kończy rok i jak do tej pory nie była mierzona wcale. Nie wiem czy sama mam ją mierzyć czy wymagać tego od lekarza??
23 kwietnia 2008 at 20:52Hej, a to dziwne?
nam już przy pierwszych miarach mówili, że mierzy się jakoż po skończeniu 3mies bo chodzi o te stawy biodrowe. Pierwszy raz mieliżmy pomiar jakoż w końcu listopada włażnie po skończeniu 3mies. a teraz przy każdej (lub prawie) każdej wizycie u pediatry.No ale my zawsze też chcemy żeby zmierzyli bo to wiele ułatwia a nam daje pewnożć, że jest wszystko OK. Ale u Ciebie b dziwne!!
24 kwietnia 2008 at 11:39U mnie jest tak dziwnie dlatego że nie należymy do przychodni dziecięcej, tylko do przychodni dla dorosłych gdzie poprostu przyjmuje pediatra. A na dodatek jest to przychodnia niepubliczna, która ma podpisaną umowę z NFZ, więc jest jeden wielki bałagan.
Dlatego jestem ciekawa jak często dziecko powinno być mierzone?24 kwietnia 2008 at 21:47Wiesz u nas obecnie wypada wraz ze szczepieniem czyli co ok. 6tyg. – 8tyg. wczeżniej do 6mies było co ok. 2-3tyg.
25 kwietnia 2008 at 14:23Twój mały jest w wieku mojej Jagi 😀
Gdzież czytałam że jak dziecko skończy rok to powinno być mierzone co 3 miesiące. Rzeczywiżcie tak być powinno?
25 kwietnia 2008 at 23:11🙂 ale zbieg okolicznożci!
Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))
28 kwietnia 2008 at 13:57[usunięto_link] wrote:
🙂 ale zbieg okolicznożci!
Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))
Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….
28 kwietnia 2008 at 20:39Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….[/quote]
Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/29 kwietnia 2008 at 05:12[usunięto_link] wrote:
Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….
Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/[/quote]Chyba takie czasy nie nastaną 🙁 Trzeba samemu pamiętać o profilaktyce…
29 kwietnia 2008 at 19:25Wiesz liczę na to, że choć nasze maleństwa będą żyły w lepszych czasach …. tego bym sobie życzyła
- AutorOdp.