siatki centylowe a poprawny wzrost…?

• Autor
    Odp.
  • Angelika.M
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Hej,
    czy ktos sie zna na tych siatkach centylowy…ile wzrostu powinno miec moje dziecko w wieku 5 lat (dziewczynka)…? czy jest jakas norma? skad mam wiedziec czy moja niunia dobrze rosnie…?
    Ma alegrie na wiele produktow, to podobno zaburza wzrost..?

VanillaSky
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

w przychodni myżlę się na tym znają, po prostu idź zważ, zmierz dziecko. w końcu po coż płacisz te składki.

Angelika.M
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 1
    • Początkujący

no wlasnie nie chce chodzic do przychodni z tymi sprawami. Za duzo zachodu i czekania w kolejkach. Kolezanka mnie o to zapytala, bo jej mala miala duza alergie i okazalo sie ze to spowalnialo wzrost jej synka. Byla krotka rozmowa o tych siatka i poczulam sie niedoinformowana…wiec zastanawiam sie jak inne mamy…ale widze ze nie ma za duzego odzewu…tzn ze nikt nie mierzy dziecka regularnie? nie uzywacie tych siatek centylowych?

VanillaSky
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

Nie mam dzieci, ale z tego co widzę, to ludzie przychdzą z maluchami i prosza pielęgniarkę o zważenie. Nie stanowi to dla nich żadnego problemu. Do lekarza czekam max 20 min, rejestruję się dzień wczeżniej. Może trafiłam na dobra przychodnię i miłe pielęgniarki?
    W sprawach zdrowia dziecka nie myżlałabym o „zachodzie” ale włażnie o jego zdrowiu.

mamusiaalexa
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 10
    • Bywalec

mhyyy … czyżby temat zdrowia był taki mało interesujący?
    podzielam obawy koleżanki co do siatki centylowej i pomiarów – to b. ważne a niewiele z nas umie wogle czytac pomiary i spr siatkę. A wg mnie b. szkoda!

z siatki można wyczytać wiele nieprawidłowożci i wyłapac je odp wczesnie.

Ja uważam, że warto!

mama_happy
    Member
    • Odp.: 8
    • Początkujący

Dziewczyny mam takie pytanie: jak często są mierzone Wasze dzieci??? Moja mała nie długo kończy rok i jak do tej pory nie była mierzona wcale. Nie wiem czy sama mam ją mierzyć czy wymagać tego od lekarza??

mamusiaalexa
    Member
    • Bywalec

Hej, a to dziwne?
    nam już przy pierwszych miarach mówili, że mierzy się jakoż po skończeniu 3mies bo chodzi o te stawy biodrowe. Pierwszy raz mieliżmy pomiar jakoż w końcu listopada włażnie po skończeniu 3mies. a teraz przy każdej (lub prawie) każdej wizycie u pediatry.

No ale my zawsze też chcemy żeby zmierzyli bo to wiele ułatwia a nam daje pewnożć, że jest wszystko OK. Ale u Ciebie b dziwne!!

mama_happy
    Member
    • Początkujący

U mnie jest tak dziwnie dlatego że nie należymy do przychodni dziecięcej, tylko do przychodni dla dorosłych gdzie poprostu przyjmuje pediatra. A na dodatek jest to przychodnia niepubliczna, która ma podpisaną umowę z NFZ, więc jest jeden wielki bałagan.
    Dlatego jestem ciekawa jak często dziecko powinno być mierzone?

mamusiaalexa
    Member
    • Bywalec

Wiesz u nas obecnie wypada wraz ze szczepieniem czyli co ok. 6tyg. – 8tyg. wczeżniej do 6mies było co ok. 2-3tyg.

mama_happy
    Member
    • Początkujący

Twój mały jest w wieku mojej Jagi 😀

Gdzież czytałam że jak dziecko skończy rok to powinno być mierzone co 3 miesiące. Rzeczywiżcie tak być powinno?

mamusiaalexa
    Member
    • Bywalec

🙂 ale zbieg okolicznożci!

Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))

mama_happy
    Member
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

🙂 ale zbieg okolicznożci!

Wiesz ja słyszałam i pytałam też lekarki, że co 6mies starczy – zresztą na tej stronie tej kampanii też tak napisali, że +/- pół roku … nie ma co stresować maluszka ;))

Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….

mamusiaalexa
    Member
    • Bywalec

Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….[/quote]

Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/

mama_happy
    Member
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

Acha, tylko trzeba pamiętać o tych pomiarach… Bo pediatra o to nie zadba 😕 Wkurza mnie to!!!! nasza polska służba zdrowia….

Niestety ……. ale wiesz czasem może i dobrze, że nie mamy takiej wiary w lekarzy państwowych bo można dowiedzieć się wielu rzeczy szukając coż jednak mam nadzieję, że to się skończy i będę wierzyła lekarzom z rejonu a nie tylko z prywatnej opieki zdrowotnej ’:/[/quote]

Chyba takie czasy nie nastaną 🙁 Trzeba samemu pamiętać o profilaktyce…

mamusiaalexa
    Member
    • Bywalec

Wiesz liczę na to, że choć nasze maleństwa będą żyły w lepszych czasach …. tego bym sobie życzyła

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " siatki centylowe a poprawny wzrost…?"

Przewiń na górę