- AutorOdp.
- 30 kwietnia 2008 at 06:21
Chyba każda z nas ma taką nadzieję…
Bo to się teraz dzieje to woła o pomstę do nieba…Ja rozumiem że źle się dzieje w służie zdrowia, no ale pediatra powinien mieć powołanie. Wkońcu opiekuje się dziećmi. W mojej przychodni mam takie wrażenie, jak by wszyscy mieli mnie w d… 😀
30 kwietnia 2008 at 06:46wiem, wiem o czym mówisz ….
my mamy kłopoty z główką (zwrostem i dokładne miary są niezbędne). Panie nam tak zmierzyły główkę, że po poomiarze neurologa wynikało, że zmalała …. po czym kolejnym razem znów zmierzyła i jej wyszło to samo co neurolog (a wiedzieliżmy, że od tego czasu urosła) więc opadły mi ręce jak ona to mierzy i mój mąż bnabie nawtykał, że jest niepoważna!30 kwietnia 2008 at 16:53No i bardzo dobrze, że jej nawtykał, ale podejrzem że to po niej spłynęło…
2 maja 2008 at 20:49[usunięto_link] wrote:
No i bardzo dobrze, że jej nawtykał, ale podejrzem że to po niej spłynęło…
wiesz co teraz uważa przy nas ale czy do innych poskutkowało …. ech, szkoda gadać!!
3 maja 2008 at 18:03No tak, trzeba nakrzyczeć na lekarza żeby wziął się do roboty!!! paranoja !!!!!
4 maja 2008 at 21:09Wiesz, teraz to się wżciekłam …. od żrody faszeruję malucha lekami, nie pojechałam na weekend bo lekarka w przychodni powiedziała, że przeziębiony no i dziż się wkurzyłam bo nie spał mi pół nocy tylko jeszcze gorszy katar, w dzień zwraca jedzenie etc. Pojechałam dziż do LIM (bo mamy tam pakiet, na szczężcie). Lekarka mnie ożwieciła, że idą mu zęby 4 jednoczeżnie więc leki mogę mu odpużcić …. ech!
31 marca 2012 at 15:47Kochani, Siatki Centylowe możecie sprawdzić pod tym linkiem -> [usunięto_link] Wszystko po ludzku wytłumaczone.
24 września 2012 at 07:46Siatki centylowe to takie wykresy, oddzielne dla chłopców i dziewczynek. Należy odszukać wiek oraz wagę dziecka i na przecięciu tych linii odszukujemy w jakim centylu mieżci się dziecko. Prawidłowe wartożci to między 3 a 95 centylem (szerokie normy). Ważna, aby pomiary dokonywać regularnie, żeby sprawdzać czy dziecko 'idzie’ cały czas tym samym kanałem centylowym- rozwija się równomiernie czy np. nie spadło nagle z powiedzmy 75 na 25 (zahamowanie wzrostu). Siatki centylowe zazwyczaj są w książeczce zdrowia. W internecie też je można znaleźć, jak również gotowe programy, które od razu pokazują wyniki.
24 listopada 2012 at 09:09Siatki są fajne, ale jak jest jakież drobne odstępstwo od normy to nie ma co od razu robić rabanu, każdy rozwija się we własnym tempie, a siatka pokazują pewną żrednią, chyba, że rozbieżnożć jest znaczna 🙂
Co do lekarzy, wiadomo, jak się trafi, jeden z fajnym podejżciem, drugi siedzi i po prostu wykonuje swoje obowiązki i jest to dla niego po prostu praca. - AutorOdp.