- AutorOdp.
- 31 stycznia 2012 at 21:12
Jak myslicie co bardziej sprzyja diecie? Czy slodziki naprawde powoduja tycie, bo pobudzaja apetyt?
20 lutego 2012 at 12:43Ja nigdy nie trawiłam słodzika, dla mnie np. kawa musi być słodka, inaczej się nie nadaje dla mnie do picia, a słodzika musiałabym wrzucić ogromną ilożć. Nie wiem jak to z odchudzaniem, nie wiem czy nie jest to na zasadzie zamienić siekierkę na kijek, czyli mniej cukru = więcej chemii.
21 lutego 2012 at 15:05A cukier trzcinowy slyszalam, ze lepszy jest? Albo slodzenie lukrecja? Da rade?
21 lutego 2012 at 23:19kiedys krazyl mit, ze slodziki powodowaly tycie, pobudzaly apetyt – co jest nieprawda. Wiele osob uwaza rowniez, ze cukier brazowy jest zdrowszy od bialego, co rowniez jest nieprawda. To tez jest cukier izolowany, ktory tak samo jak cukier bialy dziala szkodliwie na organizm. Wiekszosc ludzi uwaza cukier brazowy za bardzej „eko” i mysli, ze konsumuje cos szczegolnie zdrowszego… Dowiedzialam sie tego z ksiazki „Czy to prawda, ze..” Christopha Drossera, ktory naprawde przelamal wiele mitow na temat np stylu zycia.
23 lutego 2012 at 22:25O proszę, a to niespodzianka. Filmikowe podziekowania za te wiadomosci
[usunięto_link]24 lutego 2012 at 11:56To dla czego wszyscy mowiac, ze cukier brazowy jest zdrowszy?
25 lutego 2012 at 20:57Cukier bialy i brazowy powstaja w ten sam sposob. Brazowy kolor ma dzieki temu, ze zawiera on slady syropu (melasy). Autor ksiazki stwierdza, ze najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest ograniczenie cukru.
Media nakrecily ludzi, ze cukier brazowy jest „eko” i dlatego stal sie taki „trendy” 🙂25 lutego 2012 at 21:11mnie słodzik nie smakuje… nie wiem dlaczego, ale jak coż nim posłodzę, to mam wrażenie jakiejż sztucznożci… łeeee….
A ta książka, o której tu wspominacie „Czy to prawda, że…” musi być fajna, skoro tam takie ciekawe rzeczy piszą 🙂 mam nadzieje, że nie tylko o cukrze i słodziku 🙂 i chyba tak dożć naukowo?25 lutego 2012 at 21:37nie jest pisana naukowo:) Bardzo przyjemnie sie ja czyta, nie przypomina zadnego z podrecznikow szkolnych 😛 ja w 3 dni ja przeczytalam cala:) Slodzik i mi nie smakuje, to nie to samo co cukier…
29 lutego 2012 at 12:09Białe jest złe! Naprawde da się żyć bez słodzenia 🙂 Ew. można zapotrzebowanie na słodycze troszkę oszukać sięgając po suplementy
5 marca 2012 at 13:40Najlepiej ograniczać słodycze i także cukier. W słodziki nigdy nie wierzyłam, to tak jak produkty „light”, więcej chemii niż w tych wersjach „zwykłych”.
7 lipca 2012 at 06:46ja ostatnio znalazłam alternatywę dla cukru i słodzika, słyszałyżcie może o ksylitolu, który jest równie słodki jak cukier tradycyjny, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu potraw i napojów zawierających cukier. Ksylitol doskonale nadaje się do słodzenia napojów, deserów, ciast, więc jest idealny dla osób które dbają (tak jak ja) o linię 🙂 a nie są w stanie zrezygnować z kawy bez cukru czy herbaty i innych słodkożci.
7 lipca 2012 at 16:41moja mama ma cukrzyce i uzywa tego ksylitolu. Ja tez probowalam i nie czuje roznicy pomiedzy smakiem cukru i tego specyfiku.
9 lipca 2012 at 07:34no i co ważne posiada niski indeks glikemiczny (IG=9), dzięki czemu może być również stosowany przez diabetyków. No i rzeczywiżcie różnicy w smaku miedzy cukrem a ksylitolem nie wyczujemy, no chyba że w ilożci spożywanych kalorii, których jet dużo mniej w ksylitolu.
11 lipca 2012 at 11:46Ja podczas diety staram się nie jeżć ani nie pić niczego słodkiego, ale kawy bez cukru nie trawię. Słodzikom mówię stanowcze nie. Nie są one wcale takie zdrowe jak się wydaje. Od jednej łyżeczki cukru nie przytyje się parę kilo, także uważam, że nie warto popadać w taką paranoję 😉
- AutorOdp.