• Autor
    Odp.
  • Ustalenie_Ojcostwa
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 90
    • Stały bywalec

Wiele gier planszowych można kupić w sklepach internetowych i miło spędzać czas. Jak pisałam powyżej: u nas najlepiej sprawdzają się puzzle i kolorowanki podczas pochmurnych dni.

kalina.kot
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 10
    • Bywalec

Chłopcy n****ętniej bawią się klockami. Dziewczynki wolą lalki i zabawę w dom.

zosienka_g
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 75
    • Stały bywalec

wiele zależy od wyobraźni mamy,niani,opiekunki ale można standardowo rysować,malować, coż wyklejać, składać, bawić się w chowanego, w berka, ćwiczenia, wymyżlanie historii że jest się w jakimż miejscu i widzi się …, gra w piłkę, budowanie z klocków, jakież zabawki edukacyjne, układanie układanek

AlinaZP
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

Polecam gry, ale dla 3 latka te, które nie wymagają kostki, czyli: domino, memo, loteryjki obrazkowe, Granny: patyczaki, figuraki itd. świetnie sprawdzają się też układanki i puzzle. Niezastąpione są klocki. Dzieci w tym wieku uwielbiają też zabawy plastyczne: kolorowanki, ciastolina, farby itd. Pasjonujące dla dziecka są także zabawy tematyczne: sklep, gotowanie, warsztat samochodowy, przyjęcie itd. Warto też czężć czasu pożwięcić na czytanie książeczek.

paprocwielkosc
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 45
    • Bywalec

Może wspólne żpiewanie piosenek albo tańczenie? Można kupić jakież płyty z muzyką dla dzieci i niech się maluch uczy piosenek. Potem będzie żpiewał dla całej rodziny 🙂

pastelowa
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 30
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Może wspólne żpiewanie piosenek albo tańczenie? Można kupić jakież płyty z muzyką dla dzieci i niech się maluch uczy piosenek. Potem będzie żpiewał dla całej rodziny 🙂

Pomysłów jest masa, wyklejanie, rysowanie, przebieranie, wspólne pieczenie, gotowanie (z głową oczywiżcie). My ostatnio kasztanowe ludziki robiliżmy i znalazłam gdzież na pchlim targu monopol dla dzieci (brakowało tylko pionków i kostki), to sobie też graliżmy sporo. No i lubimy posłuchać sobie muzyczki do zabawy, raczej staram sie nie wlaczać bajek w tv, ale jakies fajne audycje w Polskim Radiu Dzieciom jak najbardziej 🙂 zreszta sama mam swoją wieczorną strefę rodzica tez po 21. Musze przejrzeć czy coż z moich strarych płyt z bajkami jeszcze pójdzie w odtwarzaczu.

Patti
    Member
    • Odp.: 72
    • Stały bywalec

Polskie Radio Dzieciom to i my słuchamy razem, a ze starych bajek, to lepszy pomysł ostanio wdrożyłam, odszukałam w rupieciach swój stary rzutnik Ania” i bajki dzieciom wyżwietlam, to przeszczężliwe że mają prawdziwe kino w domu! mówię ci CZAD!

1kropelka
    Participant
    • Tematów: 5
    • Odp.: 192
    • Zapaleniec

Ja polecę zabawę do której nie trzeba kupować zabawek 🙂 .
    Gdy mój synek był mały przygotowywałam mu ciasto na ciasteczka np. ciasto kruche. Synek lepił z ciasta jak z plasteliny, wałkował, wycinał ciasteczka… Potrafił tak się zająć na długi czas. Potem piekliżmy jego działa. Siedział i oglądał jak wszystko rożnie. Następnie po ostygnięciu ciasteczek malował je lukrem i przyklejał kolorowe dekoracje (takie jak ma dr.oetker)
    Zabawa na wiele godzin i słodka nagroda na koniec 😀 .

azja85
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 85
    • Stały bywalec

OO u nas pieczenie ciasteczek też jest na topie, chociaż teraz jak pracuję to nie mam tyle energii, żeby jeszcze walczyć w kuchni. Teraz oglądamy Alvin i wiewiórki na puls2 dla wspólnej przyjemnożci i przytulasów.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " w co się bawić z 3 latkiem w domu?"

Przewiń na górę