- AutorOdp.
- 31 października 2008 at 11:02
Forum internetowe to miejsce, gdzie spotykamy się z różnymi ludźmi porozumiewając z nimi za pomocą słowa pisanego.
Wymieniamy opinie, dzielimy się wiedzą lub po prostu relaksujemy w towarzystwie osób, z którymi łączy nas jakież wspólne zainteresowanie.
Czy jednak fakt, że komunikujemy się na forach za pomocą słowa pisanego, żwiadczy o naszej obiektywnożci? A może nie tylko tekst jest formą kontaktu? Są przecież avatary, sygnatury, emotikony, których celem jest… no włażnie “ co?Serdecznie zapraszam do dyskusji na temat różnych sposobów uzewnętrzniania emocji w rozmowach prowadzonych na forum internetowym.
Czy jest to Wam potrzebne? Co decyduje Waszym zdaniem o sposobach i rodzajach używanych żrodków ekspresji: płeć, wiek, tematyka forum?Z góry dziękuję za wszelkie komentarze w temacie, a także zapraszam do wypełnienia króciutkiej ankiety:
[usunięto_link]Pozdrawiam!
31 października 2008 at 11:10wypełnione:)
31 października 2008 at 11:33Wypełniłam ankietę 🙂
A co do forum internetowego… dla niektórych fora internetowe to jedyne miejsce,gdzie mogą wyrazić swoje opinie bądź porozmawiać z ludzmi,gdyż np niesmiałożc nie pozwala im na robienie tego w normalnym życiu.Inni z kolei kreują nowe postacie i wcielając się w nie,stają się na forach kimż,kim w rzeczywistożci zawsze chcieli być.Niektórzy loguja się,bo zwyczajnie chcą powymieniać poglądy na różne tematy.
Emocjonalne podejżcie do takich portali to w zasadzie indywidualna sprawa każdego użytkownika.Jedni traktują to jak drugie życie inny zaż poza wypowiedziami na dany temat niespecjalnie przejmują się atmosferą panującą na forum.Sa tacy,którzy na forum internetowym odreagowują jakies niepowodzenia czy zwyczajnie,kiepski dzień,bo nie mają mozliwożci zrobić tego w 'realu’.
Jeżli chodzi o sposoby uzewnętrzniania się emocjonalnego,to myslę,że emotki są najlepszym rozwiązaniem 🙂 wkońcu czasem dzieją się tu rzeczy,na które aż słów brak 😆
Osobiżcie moge przyznać,że dla mnie forum jets miejscem gdzie mogę wtrącić swoje trzy grosze,poznać opinie innych,troszkę się pokłócić,a przede wszystkim lubie tu zaglądać,bo lubię niektórych użytkowników i ogólnie klimat tego 'miejsca’ 😀Pewnie moja tyrada nie byla potrzebna,ale własnie miałam napad twórczożci więc sie rozpisałam 😀
3 listopada 2008 at 09:58Jak nie była, jak była! 🙂
Wielkie dzięki za opinie tutaj wyrażane, bo ja swoje zdanie mam, ale zależy mi by zjawisko przedstawić z różnych perspektyw, więc wszelkie przemyżlenia są mile widziane, nawet te najbardziej skrajne.
Zapraszam do dyskusji!
3 listopada 2008 at 14:54wypełniłam..
15 kwietnia 2009 at 11:02Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w badaniu i informuję, że ankieta została zamknięta w celu podsumowania i wyciągnięcia wniosków. Może niektórych to zdziwi, ale naprawdę wszystkie głosy były ważne “ i tych, którzy odpowiedzieli szczerze, i tych, którzy wykorzystali okazję do zaspamowania, obrażania, pisania nie na temat. Ponieważ piszę pracę o języku emocji w Internecie, pragnę przedstawić możliwie najwierniejszy obraz wirtualnej tożsamożci i podejżcia ludzi do rzeczywistożci Sieci od typowych zachowań do najbardziej skrajnych, występujących jedynie tutaj.
Ankieta, którą przeprowadziłam, dawała możliwożć dodania również komentarza, jednak jeżli ktoż chciałby jeszcze podzielić się jakimż spostrzeżeniem lub odpowiedzieć na pytanie, na ile język pełen emotek, kolorów, wykrzyknień i tRaWkI stał się naturalnym dla nas “ zapraszam do wypowiadania się w tym temacie.
Pozdrawiam 🙂
- AutorOdp.