- AutorOdp.
- 28 kwietnia 2009 at 14:38
Mam pytanie…. Czy jeżeli matka ma raka macicy to jest jakież prawdopodobieństwo że jej córka też zachoruje?
28 kwietnia 2009 at 15:26Mam podobny problem-moja Mama umarła na raka szyjki macicy 😥
Dużo rozmawiam na ten temat z moim lekarzem…
Mój ginekolog przekonuje,że nie ma się czego bać bo ten rak wywołany jest przez wirusa HPV a nie jest dziedziczny genetycznie!
Dla pewnożci rób regularnie cytologię!28 kwietnia 2009 at 19:45Podobno istnieje coż w stylu grupy podwyższonego ryzyka jeżli ktoż w rodzinie chorował na raka, tak mi powiedział z kolei mój lekarz, jednak tak nie jest dziedziczony. Ja robię cytologię i dopochwowe usg co pół roku.
29 kwietnia 2009 at 17:40Nom ja też staram się robić… ale z lekarzem jeszcze nie rozmawiałam bo o chorobie matki dowiedziałam się niedawno.. Od razu zapisałam się do lekarza ale wizyta dopiero za tydzien.. Dlatego pytam
29 kwietnia 2009 at 20:41Głowa do góry! Wierzę,że wszystko będzie dobrze!
30 kwietnia 2009 at 08:29Nie jest on naprawdę dziedziczny więc spokojnie! Mnie lekarz jeszcze pytał czy były jeszcze jakież przypadki tego raka w rodzinie (np u siostry mamy,babci) ale naszczężce nie było!
Ale wiecie co,planuję się zaszczepić się przeciwko temu rakowi-lekarz mnie gorąco namawia,Tata mnie prosi,a te szczepionki są w sumie coraz to tańsze-juz nie kosztują tyle co kiedyż!
- AutorOdp.