- AutorOdp.
- 5 stycznia 2011 at 10:00
Dopiero styczeń, a zima już kompletnie zniszczyła moją skórę. Jest sucha, szara i brzydka, do tego pęka w kilku miejscach, najbardziej przy paznokciach. Przyszło mi do głowy, że to może brak jakiejż witaminy, bo sam krem nie pomaga. Od braku jakiej witaminy skóra pęka? Od A? Od E? I lepiej ją łykać w tabletkach, czy smarować ręce kremem z taką witaminą?
12 stycznia 2011 at 10:29Pękająca skóra to znak, że brakuje Ci witaminy E. Najlepiej kup sobie jakiż suplement diety z witaminą E (pełno ich w aptekach) i krem do rąk też z witaminą E np. Alantandermoline z wit. A + E. Powinno Ci pomóc! Powodzenia!
13 stycznia 2011 at 15:18Polecam ten krem do rąk Marizy. Tani, jest praktycznie w każdym kiosku ale ma witaminy A, C i B5 więc ja stosuję go regularnie 🙂
14 stycznia 2011 at 11:54Też używam tego kremu! Bardzo fajny jest i kosztuje 3 zeta w kosmetycznym obok mnie 🙂 Ale on chyba nie ma witaminy E… zresztą chyba niewiele kremów ma. Ale zawsze można regularnie kremować dłonie kremem z witaminą A i C a poza tym kupić tabletki w aptece z wit. E. Są tez takie tabletki które nawilżają od wewnątrz (chyba Capivit) Możesz spróbować.
15 stycznia 2011 at 13:38Dokładnie suszyć dłonie przed wyjżciem z domu, sam ręcznik nie wystarczy, skóra nadal będzie wilgotna. Kremy natłuszczające, żadnych na bazie wody. „Wodne” kremy co najwyżej na noc. Nawet myjąc dłonie na kwadrans przed wyjżciem z domu nadal narażasz na „posiekanie”. Wilgoć utrzymuje się długo.
31 sierpnia 2014 at 18:38Zafunduj swoim dłoniom kąpiel w oliwie z oliwek. Oliwę lekko podgrzej i dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz witaminę A+E, którą w postaci kapsułek znajdziesz w aptece. Mocz dłonie przez 10-15 minut. Zawarte w oliwie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają regenerację tkanek, a także są źródłem witaminy E, która zapobiega starzeniu się skóry.
28 września 2014 at 17:14Miałam ten sam problem, zwiększone dawki witamin A i E chyba sobie z nim poradziły, acz chwilę to trwało. Przy czym starałam się dobierać odpowiednie produkty, a nie łykać suplementy.
Jak ktoż ma podobnie, to niech już poprawi swoją dietę, bo zima za pasem 😉
- AutorOdp.