• Autor
    Odp.
  • Kasztan
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 223
    • Zapaleniec

No niestety nie możemy sprawdzić wyraz podziękowania, plik nieaktywny 🙁 Chociaż nie wypwiadałam się wczeżniej i nie powinnam miec prawa do oglądania go tak na prawdę 😉

Jeżli chodzi o dbanie o swoje zdrowie, niewątpliwie staram się, wychodzi różnie jak to w życiu. Nie zawsze starcza sił na przygotowywanie wszystkiego samodzielnie – tak jak w czasie gryp i przeziębień, stąd popsiłkuję się Prenalenem. Jednak żeby nie dopużcić do osłabienia wystarczy chociażby stosować się do zaleceń – fajny filmik nauki…. kichania – [usunięto_link] 🙂
    Podstawą dbania o swoje zdrowie jest dbanie o zbilansowane posiłki, przede wszystkim odżywcze to jest bardzo ważne. Trzeba zwracać uwagę na etykiety opakowań które kupujemy, aby jedzenie było jak najmniej przetworzone. Wdrażać do diety płatki owsiane, siemię lniane, quinoa, soczewica.
    A ponieważ jak każdemu zdarzają się chwile słabożci, żeby odciążyć swój żołądek biorę espumisan i co najważniejsze staram się słuchać swojego organizmu.

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

ciekawy filmik, sama prawda, teraz jesienią wszyscy zasmarkani, zakichani, zarazki na rękach, a z rąk to już wszędzie się przenoszą :/
    Także wniosek sam sie ciżnie na usta: zamiast się szczepić – czężciej myć ręce i tez ograniczymy zachorowania.

Kasztan
    Member
    • Zapaleniec

wiesz, sam fakt mycia rąk to nie do końca to. Czytałam kiedyż artykuł o poprawnym myciu rąk, aby osiągnąć efekt nie tylko usunięcia brudu, ale również pozbycia się bakterii z rąk należy myć je odpowiednio jakież 30 sekund, co jak wiemy mało komu się zdarza… Dlatego żeby powalczyć z tymi zarazkami naprawdę w profilaktyce chorobowej spokojnie zaliczyłabym mydełko antybakteryjne.

Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

I tak mamy naturalną florę bakteryjną więc wcale nie jest tak korzystnie pozbywać się wszystkich bakterii.
    Dbając o zdrowie może powinniżmy zacząć zwracać uwagę na nie z innej strony, tj. od żroda… na to co jemy, jak żpimy i czy uprawiamy sport?

Ok, zatem test, kto z Wam zjadł dzisiaj żniadanie i co to było?

Spinor24_pl
    Member
    • Odp.: 110
    • Zapaleniec

Tak to prawda. Powinniżmy zwracać większą uwagę na to co jemy. ” Jesteżmy tym co jemy”.

Madzilla
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 76
    • Stały bywalec

Niedziela – dzień kiedy celebrujemy czas wolny z mężem i możliwożć zjedzenia wspólnych posiłków bez żadnego pożpiechu, a do tego wspólne ich przygotowanie. Nasze żniadanie składało się z: małej miseczki owoców z jogurtem i otrębami, do tego po 2 kanapki z ciemnego pieczywa z szynką babuni, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Ja piłam herbatę z cytryną, mąż yerbę.

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

Ja nie wiem, czy dbam… niby badania robię, jem jak jem – raz lepiej raz gorzej, sportu mało uprawiam, biegam co 2-3 dzień, ale za dużo siedzę przed komputerem 🙂 Niemniej póki co nic mi nie dolega. Myżlę, że powinnam troszkę więcej czasu na żwieżym powietrzu spędzać i moze bardziej urozmaiconą dietę mieć i będzie ok 🙂

Madzilla
    Member
    • Stały bywalec

Mam podobny problem – za dużo czasu spędzam przed komputerem…za dużo siedzę. Ale jak przychodzi weekend – to szaleję podczas sprzątania 😀 czasami sobie potańczę 😉 Ruch jest ważny. A teraz jak widzę za oknem żnieg to chcę w góry…Szkoda, że ta pogoda jest mało sprzyjająca spacerom, dziż próbowaliżmy się przejsć rano – masakra…

Kasztan
    Member
    • Zapaleniec

Ruch i zdrowe zycie w formie odzywiania to najlepsze rozwiazanie, ale bazujac na odzywianiu tez sporo mozna zdzialac. Jedzac na przyklad beta-glukany z produktów owsianych wygrywają z cholesterolem – zachecam do przeczytania 🙂
    [usunięto_link]

Jula
    Member
    • Odp.: 22
    • Bywalec

Ja mam celiakię (wykryto mi ją jakież 6 miesięcy temu) i od tamtej pory bardzo dbam o to co jem. Dużo schorzeń bierze się włażnie od nieodpowiedniego jedzenia! 😀 Dlatego teraz zwracam szczególną uwagę na etykiety i unikam produktów wysoko przetworzonych. 😛 Od tamtej pory czuje sie znakomicie. Grunt to na zimę ciepłe ubranie i rękawiczki, nie odkrywanie nerek. Nie palenie fajek i nie picie alkoholu! 😆 😆

Madzilla
    Member
    • Stały bywalec

No z chorobami nie jest lekko. Dal mnie na początku było ciężko – p****żć na „nowy tok jedzenia”, ale od dawna czuję, że to było dobre posunięcie. Generalnie – przy stresującej pracy, ciągłym biegu – trzeba dbać o siebie. Kiedyż przeczytałam takie żmieszne powiedzenie, że człowiek haruje żeby zarobić kasę, a potem tą kasę wydaje na zdrowie…

SklepKokosowyPL
    Member
    • Odp.: 31
    • Bywalec

Dbać o zdrowie to znaczy prowadzić włażciwy styl życia polegający na stosowaniu zdrowej diety, włażciwego ruchu fizycznego i wypoczynku, unikaniu nałogów i nadmiernego stresu. O kondycję trzeba dbać, dlatego gimnastyka powinna być obowiązkowym punktem dnia. Ale ile z nas tak naprawdę przestrzega tych zdrowych reguł?

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Pewnie jakiż mały % … przy ilożci pracy dzisiaj jest to po prostu trudne, jak człowiek po pracy nawet nie żni o zmęczeniu się na joggingu czy siłowni. Ale fakt faktem, trzeba próbować zmusić się jakoż – lepiej się odżywiać, trochę ruchu, mniej stresu i naprawdę człowiek czuje się o niebo lepiej.

vajola
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 113
    • Zapaleniec

Dbam o siebie na co dzień, zażywając różnego rodzaju witaminki, jedząc w miarę zdrowe jedzonko, i raz w tygodniu (niestety) chodząc na basen. Szczególnie dbam o siebie, kiedy wiem, że mnie 'rozkłada”- nie oglądam się na to, że w pracy sajgon, tylko idę do łóżka. Wielokrotnie przejechałam się na tym, że wszyscy szybko zapominają o twojej dobrej woli i pożwięceniu w pracy, natomiast Twój organizm Ci tego nie zapomni. Wprost przeciwnie- kiedyż Ci o tym dosadnie przypomni.

AleksanderSusim
    Member
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Witam koleżanki, czy możecie mi powiedzieć coż o [usunięto_link]. Chodzi mi o zdrowe odżywianie. Czy macie na to jakież swoje teorie?
    Siłownia siłownią ale che zacząć coż robić ze sobą. Dla żony oczywiżcie. I nikt tak dobrze nie doradzi jak druga kobieta. HELP

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy dbamy o swoje zdrowie?"

Przewiń na górę