Czy zmieniać okulary na soczewki?

• Autor
    Odp.
  • anake
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Hej,
    noszę okulary i zastanawiam się nad zmamianą ich na soczewki, nie jestem jeszcze pewna, bo nie wiem czy dam sobie radę np. z zakładaniem soczewek, albo w ogole z wyborem. Poza tym chciałam się zapytać ile czasu możecie nosić swoje soczwki , czy soczewki dopuszczają tlen do oka?

[email protected]
    Member
    • Odp.: 1317
    • Maniak

soczewki dopuszczaja tlen!!! oko oddycha
    Są soczewki które mozna nosic kilka godzin takie do zdejmowania na noc i takie które mozna nosić kilka dni….
    To chyba trzeba porozmawiać najlpeiej z okulista 😀

anake
    Member
    • Bywalec

Z tego co już przeczytałam to faktycznie są soczewki , które dopuszczają tlen do oczek – widziałam nawet w necie banerek O2optix czy jakoż tak. Przeczytałam też , że jak soczewki sa źle dobrane to może wystąpić suchożć oka czy coż takiego 😐 dlatego często okuliżci przepisują włażnie O2optix dla tych którzy mają to schorzenie, albo nie tolerują innych soczewek. A czym włażciwie objawia sie ta suchożć oka? bo tego już nie znalazłam – po prostu wysycha żluzówka? może lepiej, żeby od razu lekarz przepisał mi te o2optix – na wszelki wypadek.

alex
    Member
    • Odp.: 28
    • Bywalec

jeżli masz problem suchego oka to polecam soczewki kwartalne Bausch&lomb bo są, przynajmniej dla mnnie, rewelacyjne.
    z innymi soczewkami miesięcznymi miałam problem.
    lekarze zazwyczaj polecają miesięczne bo im czężciej się zmienia tym lepiej ale dla suchego oka lepsze sa trzymiesięczne bo bardziej uwodnione i nie pogłębiają zespołu suchego oka.

z resztą samemu trzeba spróbować aby sie przekonać co dla mnie najlepsze

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

nie no jeżli chodzi o uwodnienie to wlasnie najbardziej uwodnione są jednodniowe a im dłuższa trawałożc tym sa mniej uwodnione… ja na Twoim miejscu wypróbowałabym dziennych dailiesów, bo są bardzo wygodne, nie czuć ich na oku, są hydrożelowe i mega uwodnione (w porówananiu z innymi), ale jak juz nie chcesz dziennych to dla mnie najlepsze są o2optixy, bo z kolei dużo przepuszczają tlenu i oczy nie robią sie takie czerwone jak po innych miesiecznych bywa… najlepiej to okulista powinien dobrać odpowiednie, bo to jednak bardzo subiektywna sprawa, powinnaż dostać próbkę i pochodzić trochę i nie zrażaj się jeżli będziesz miała kłopoty z zakładnaniem, lub zdejmowaniem na początku, bo potem nabiera się wprawy i jest super! ja już teraz nosze jakiż 6ty rok soczewki i jakby nagle coż się stało, ze nie mogłabym nosić, to chyba bym się załamała 😀

alex
    Member
    • Bywalec

ja noszę kontakty ponad 4 lata i nie założe juz raczej miesięcznych bo mam uczucie ze są przyspawane do oka…. najbardziej komfortowo czuje się w tych kwartalnych jakbym wcale ich nie miała 😀

Agnieszka22
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 19
    • Bywalec

dobrze,że jak nie noszę okularów:)!!!!

szyszynka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Ciesz się, ze nie nosisz, na całe szczężcie dla nas wymyżlono soczewki i też nie musimy nosić tych odgniatających nosy okularochów!:) A co do kwartalnych soczewek to dla mnie to jakież takie niezdrowe jest:) Wolę miesięczne ponopsić jeżli już i raz w tygodniu wyjąć na, pomoczyć w płynie i znowu nałożyć, a kwartalnie tak mieć na oku coż co to to nie:)

alex
    Member
    • Bywalec

hmm jeżłi dobrzę cię rozmumię to nosisz soczewki miesięczne bez zdejmowania na noc tak?

ja noszę kwartalne ale zdejmuję je codziennie na noc. Nie ma soczewek kwartalnych do noszenia ciągłego.

dla mnie kwartalne są lepiej tolerowane przez moje oczyniż miesięczne.

szyszynka
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

nie noszę w tej chwili, ale nosiłam miesięczne o2optix. nie zdejmuję ich na noc. One „działają” na zasadzie 6 dni nosisz i na jedną noc zdejmujesz i moczysz w płynie, potem znowu na 6 dni nakładasz i tak przez 30 dni. Tak wiem, bo też nie znalzałam kwartalnych na stałe, ale jakoż z tym że przez 3 miesiace to samo moczysz i nakładasz na oko, to bardziej chyba kwestia uprzedzenia niż jakichż udowodnionych teorii:)

alex
    Member
    • Bywalec

no i przetestowania

ja nie mogłam nosić miesięcznych bo czułam jakby były przyspawane do oka. nosząc kwartlane nie mam tego uczucia.
    przy soczewkach kwartlanych ważne jest też co jakiż czas zastosować plyn odbiałczający. co niektórzy wrażliwcy mogą też strosować ten płyn i przy miesięcznych soczewkach. wszystko zalezy od oka!

Virginia 013
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 41
    • Bywalec

A ja lubie moje okularki:) dobrze się w nich czuje:) i nie zamieniłabym ich na soczewki chodz są wygodniejsze. 🙂

anake
    Member
    • Bywalec

Oj ja do soczewek już się przyzwyczaiłam, noszę miesięczne o2optix i bardzo sobie chwalę te soczewki – wygodne, nie uciskają, można w nich długo chodzić i nie czuć dyskomfortu. Teraz na wakacje zafundowałam sobie jednodniowe Dailies, bo w upały jednodniówki wygodniejsze, a poza tym nawilżające więc oczka nie wysychały, a po wakacjach wskakuje znowu w O2optix 🙂

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

Ja noszę soczewki już niecały rok i jestem bardzo zadowolona, teraz już nie wróciłabym do okularów. Noszę miesięczne Bausch&Lomb, które zdejmuję na noc. Zakładanie jest naprawdę bardzo proste, po kilku dniach można się przyzwyczaić i nie będzie z tym żadnego problemu, tak samo ze zdejmowaniem. 🙂 Ja robiłam kiedyż pierwsze podejżcie i przestraszyłam się tego wkładania ciała obcego do oka, nie wychodziło mi zakładanie i porzuciłam ten pomysł. Drugim razem, po jakimż czasie, włażnie prawie rok tem.u uparłam się, powiedziałam sobie, że muszę i koniec, bo nie zniosę już dłużej noszenia okularów i oczywiżcie udało się. To naprawdę nic nie boli, za pierwszym razem może być tylko dziwne uczucie, bo w końcu często pierwszy raz ma się coż takiego w oku.
    Soczewki naprawdę bardzo polecam! Zakłada i zdejmuje się je 2sek. 😉 Są bardzo wygodne, później ich obecnożć w oku nie jest już ani trochę odczuwalna. 😀

tylko_ja
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

ja akurat noszę soczewki jednodniowe…. uważam że są rewelacyjne… nie trzeba się o nic martwić… 🙂 oj też nie wróciłabym już do okularów… i mam nadzieję że nie zajdzie taka potrzeba…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy zmieniać okulary na soczewki?"

Przewiń na górę