• Autor
    Odp.
  • hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

Mieszkałem 8 lat na żląsku, okolice wałbrzycha … polecam zwiedzić zamek Książ – po prostu piękne miejsce, ogrody, jak również ciekawa historia.

wezmę to pod uwagę, OpenDoc, Kochanie 😉 wierzę, że to fajne 😀

a ja proponuję Łódź – secesję, sentymentalną ławkę Tuwima, filharmonię z Ribisteinem, wiele żladów po Żydach, mnóstwo pubów z żwietnym piwem, Manufacturę, Łódzką Galerię, Szkołę Filmową – Najważniejszą w Polsce – każdy aktor chce tu być! i w ogóle cały ten bałagan łódzki – ach, warto się Piotrkowską przejaechać rykszą, powaga! – nigdzie nie znajdziecie podobnego przeżyciaaa!

no i w Łodzi nie ma żadnej rzeki, która by ją zalała wbrew nazwie…
    takie tylko rzeczki smródki – najwyżej na Stawach Jana – zapraszam!

Arenę ma jeszcze Łódź – jest całkiem dobra!
    już się wydarzyło i wydarzy się jeszcze! baj!

PS. w pobliżu są jeszcze fajne wzniesienia łódzkie- niesamowite…
    że takie są na nizinach! – nawet Wa-wa tego nie ma – jej! paa!

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Zamek Książ też polecam.
    Bo wbrew temu co nazwa sugeruję Łódź nie pochodzi od łodzi 🙂

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Mieszkałem 8 lat na żląsku, okolice wałbrzycha … polecam zwiedzić zamek Książ – po prostu piękne miejsce, ogrody, jak również ciekawa historia.

Dla zainteresowanych – [usunięto_link]

to może coż jeszcze polecisz? jedziemy w te okolice i chociaż początkowo miał byż [usunięto_link] to o zamki też postanowiliżmy zahaczyć

OpenDoc
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 255
    • Zapaleniec

Wierz mi, zejdzie Wam trochę czasu na zwiedzanie tego zamku – w końcu to letnia rezydencja Hitlera, miejsce gdzie były testy rakiet V1 i V2, miejsce, w którym była widziana po raz ostatni bursztynowa komnata, kilometry podziemnych tuneli budowanych przez nazistów, historia o białej damie … heh, aż bym ponownie się wybrał w tamte okolice,

pozostałe zabytki to już Wrocław

bo tam (wałbrzych i okolice) to funkcjonuje jeszcze tylko sanatorium Szczawno Zdrój, fabryka słodyczy śnieżka (pierwszy producent michałków) i w sumie tyle … w świebodzicach były też podziemne korytarze pod ratuszem to w trakcie naprawy płyty … zalali je betonem, no głupota niektórych urzędników nie zna granic – w Rzeszowie jakoż potrafili z tego zrobić atrakcję turystyczną 😉

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Dla zainteresowanych – [usunięto_link]

to może coż jeszcze polecisz? jedziemy w te okolice i chociaż początkowo miał byż [usunięto_link] to o zamki też postanowiliżmy zahaczyć

Przy mapce jest dużo ciekawych szlaków tej okolicy.

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

Kochani, tak czy owak, na rowerki! :wrrr:

lubicie trochę extremy!? :}}

chętnie się dołączę! :haha:

patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

Zamek Książ powiadasz? 🙂 Super miejsce, faktycznie, raz tam byłam z wycieczką, ale już niewiele pamiętam… Mam takie niejasne wrażenie, że na dzieciach pewne rzeczy nie robią takie wrażenia jak na dorosłych 😛
    Grunt, że w tym roku planuję zahaczyć Szlak Orlich Gniazd, bo jeszcze nie miałam okazji zwiedzać wszystkich z listy zamków… Włażnie ta stronka, którą Dorota podała (gosilesia.pl) zainspirowała mnie do wycieczek w te rejony i muszę przyznać, że śląskie robi na mnie ogromne wrażenie 🙂 Dużo szlaków pieszych i rowerowych (ale to nie dla mnie, bo na jazdę po górach mam za słabą kondycję :P). Choć okolice Ogrodzieńca z przyjemnożcią przedreptałam 😀 I planuję dlaej tak dreptać ile wlezie 😉

Fenris
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 753
    • Zasłużony

Zamki to zawsze ciekawe miejsce do zwiedzania, tym bardziej, gdy mają tak bujną historię, jak Książ¦ A patunia wszystkie zamki chcesz zobaczyć? Z historii kojarzę, że troszkę ich tam było 😉

patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

Nie wiem, czy wszystkie, pewnie masz rację, że nie zdążę, ale będę próbować 😉 Co prawda jadę tylko na tydzień, więc będzie to wyjątkowo intensywny wypoczynek, ale lepsze to niż leżenie i smażenie się na słońcu 😉

Dorota123
    Participant
    • Maniak

a kiedy jedziesz? może załapiesz się na [usunięto_link] 😉

zoska samoska
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 87
    • Stały bywalec

[usunięto_link] wrote:

Macie już jakież plany na wakacje? Jeżeli tak to podzielcie się. Ja chciałabym pojechać w jakież fajne miejsce ale sama nie wiem gdzie. Wybór jest zbyt duży. Z ofert jakich biur podróży zazwyczaj korzystacie?

No ja mam plan taki : w lipcu rowerkami na slowacje sie wybieram, a w sierpniu skorzystam z biletow weekendowych w TLK, i za 119 zeta sobie pojezdze po polsce od piatku do poniedzialku. po miastach po prostu…w dzien zwiedzasz, w nocy jedziesz – oszczedzasz na spanku 🙂 taki aktywny weekendzik mnie kreci strasznie 🙂

toskanio
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 153
    • Zapaleniec

Ja wole wyjechać za granicę, zresztą wyjazd mam już za sobą, ale myżlę również o jakimż wypadzie do małej wioski, na domki, nad jakiż zalew, fajnie by było 😉

Sally Hansen
    Member
    • Odp.: 39
    • Bywalec

Ja też w tym roku wybieram sie w góry. Nie ma nic lepszego jak zazyc troche dzikiej przyrody w naszych polskich Tatrach i uciec od codziennosci i huku wilekiego miasta. Polecam szczegolnie kwatere „Czerwone Korale” gdzie w tamtym roku spedzilam tydzien. Rodzina ktora to wynajmuje tworzy niesamowity goralski klimat poza tym kwatera jest bardzo blisko miasta no mozna uzyc ogromny ogrod na ogniska 🙂
    Szczegoly znajdziecie na: [usunięto_link]

Sally Hansen
    Member
    • Odp.: 39
    • Bywalec

Ja też w tym roku wybieram sie w góry. Nie ma nic lepszego jak zazyc troche dzikiej przyrody w naszych polskich Tatrach i uciec od codziennosci i huku wilekiego miasta. Polecam szczegolnie kwatere „Czerwone Korale” gdzie w tamtym roku spedzilam tydzien. Rodzina ktora to wynajmuje tworzy niesamowity goralski klimat poza tym kwatera jest bardzo blisko miasta no mozna uzyc ogromny ogrod na ogniska 🙂
    Wiecej o tej kwaterze pisza na portalu:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

edit
    jakubek

Dorota123
    Participant
    • Maniak

w niedzielę lecimy z Katowic na urlop, ale postanowilismy na śląsk pojechać już jutro, więc zdążymy zwiedzic Szlak Zabytków Techniki i pozbierać pieczątki 😀

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Już niedługo wakacje:)"

Przewiń na górę