• Autor
    Odp.
  • Pablo_Escobar
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

a jak chrzescijanie tlumacza istnienie ilustam mitow z bogami o takich samych atrybutach jak Jezus w innych kulturach??

szatan przewidzial co bedzie robil Jezus i stworzyl wczesniej takie mity!!
    hahahaha

A jak mają tlumaczyć?.. To było przed Nim-po Jego przyjżciu chrzeżcijaństwo w mig zaczęło wypierać tamte religie..

Cleo
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 857
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Odradzałbym Tym osobom które wierzą czytanie wszelkich mażci książek o treżciach ateistycznych jak te co wymienił parvati… nie dlatego że myżle że ktoż może zmienić swój żwiatpogląd.. ale dlatego że czytanie takich książek powoduje że interesuje się nami diabeł…

to jest także dowód na to, że każde odmienne zdanie traktujecie jako dzieło szatana.

tłumaczycie to tym bo nie macie realnych argumentów potwierdzających wasze wymysły.

Cleo… ja potrafie uszanować inne zdanie,mam tu na myżli tylko fakt że pewne postępowanie powoduje zainteresowanie naszą osobą przez diabła…
    i tyle…

Realne argumenty są-trzeba chcieć je tylko zobaczyć

uważasz więc, że autor calineczki był kierowany mocą diabła?

jakie jesteż w stanie podać realne argumenty na swoje stwierdzenie, że książka pt. „Bóg urojony” jest dziełem szatana?

Pablo_Escobar
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

Odradzałbym Tym osobom które wierzą czytanie wszelkich mażci książek o treżciach ateistycznych jak te co wymienił parvati… nie dlatego że myżle że ktoż może zmienić swój żwiatpogląd.. ale dlatego że czytanie takich książek powoduje że interesuje się nami diabeł…

to jest także dowód na to, że każde odmienne zdanie traktujecie jako dzieło szatana.

tłumaczycie to tym bo nie macie realnych argumentów potwierdzających wasze wymysły.

Cleo… ja potrafie uszanować inne zdanie,mam tu na myżli tylko fakt że pewne postępowanie powoduje zainteresowanie naszą osobą przez diabła…
    i tyle…

Realne argumenty są-trzeba chcieć je tylko zobaczyć

uważasz więc, że autor calineczki był kierowany mocą diabła?

jakie jesteż w stanie podać realne argumenty na swoje stwierdzenie, że książka pt. „Bóg urojony” jest dziełem szatana?

Znajdż zdanie w którym stwierdzilem że Bóg urojony to dzieło szatana!!!!

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

a jak chrzescijanie tlumacza istnienie ilustam mitow z bogami o takich samych atrybutach jak Jezus w innych kulturach??

hahahaha

A jak mają tlumaczyć?.. To było przed Nim-po Jego przyjżciu chrzeżcijaństwo w mig zaczęło wypierać tamte religie..

chrzescijanstwo bylo maszyna propagandowa rozpowszechniona politycznie przez Cesarstwo Rzymskie
    jakos nie wyparlo Hinduizmu i innych wierzen wschodnich, ciekawe czemu

piwo
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 11
    • Bywalec

Wedlug, mnie kazdy posiada potrzebe wiary, jedna osoba bardziej, druga mniej.
    Ja osobiscie uwazam ze jezeli czlowiek ma problemy w zyciu i nie umie ich sensownie wytlumaczyc, czuje sie zagubiony, to wtedy fajnie jest uzyc bibli zeby sobie piorytety pouporzadkowac :).
    Chociaz osobiscie do mnie bardziej pasuje buddyzm, ale to ze wzgledu na na otwartosc i szacunek do wszystkiego 🙄 .

Pablo_Escobar
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

hahahaha

chrzescijanstwo bylo maszyna propagandowa rozpowszechniona politycznie przez Cesarstwo Rzymskie
    jakos nie wyparlo Hinduizmu i innych wierzen wschodnich, ciekawe czemu

Politycznie przez cesarstwo rzymskie?.. Przypominam że to rzymianie okrutnie mordowali chrzeżcijan…. pózniej po ogłoszenie chrzeżcijaństwem religii panującej w niewiele lat póżnej Rzym upadł..

Co do relacji z innymi religiami to dożć ciekawie odnosi się poniższy tekst:
    Kożciół nie twierdzi, że wszyscy niechrzeżcijanie zostaną potępieni dlatego tylko, że urodzili się poza chrzeżcijaństwem. Naucza jednak, że jeżli osiągają oni zbawienie, to nie poza Chrystusem, nie poza oddziaływaniem Ducha świętego ani nie poza Kożciołem. Istnieje bowiem jedyne dla wszystkich ludzi Źródło zbawczej łaski. Jest nim Jezus Chrystus, Syna Boży i prawdziwy człowiek, oraz Duch święty.

Oddziaływanie Jezusa Chrystusa i Ducha świętego na serca ludzkie jest tajemnicze i trudne dla nas do wyjażnienia. „Mówiąc o sposobie, w jaki zbawcza łaska Boża – udzielana zawsze za pożrednictwem Chrystusa w Duchu świętym i mająca tajemniczy związek z Kożciołem – dociera do poszczególnych niechrzeżcijan, Sobór Watykański II ogranicza się do stwierdzenia, że Bóg udziela jej «wiadomymi tylko sobie drogami». (Sob. Watykański II, Dekr. Ad gentes, 7; deklaracja Dominus Iesus 21)

Tak więc niechrzeżcijanie “ podobnie jak chrzeżcijanie “ mogą dostąpić zbawienia tylko dzięki łasce wysłużonej przez Jezusa Chrystusa i udzielanej przez Ducha świętego. Jezus Chrystus i Duch święty oddziaływuje nie tylko na chrzeżcijan. Zbawcze działanie, jakie Jezus Chrystus prowadzi ze swoim Duchem i przez Niego, rozciąga się na całą ludzkożć ponad widzialnymi granicami Kożcioła. (Deklaracja Dominus Iesus 12).

Każda łaska “ także ta, której Duch święty może udzielić niechrzeżcijanom “ ma związek z Kożciołem. „Dla tych, którzy nie są w sposób formalny i widzialny członkami Kożcioła, «Chrystusowe zbawienie dostępne jest mocą łaski, która, choć ma tajemniczy związek z Kożciołem, nie wprowadza ich do niego formalnie, ale ożwieca ich w sposób odpowiedni do ich sytuacji wewnętrznej i żrodowiskowej. Łaska ta pochodzi od Chrystusa, jest owocem Jego ofiary i zostaje udzielana przez Ducha świętego». (Jan Paweł II, Encykl. Redemptoris missio, 10; Deklaracja Dominus Iesus 20).

Tak więc osiągający zbawienie niechrzeżcijanie zawsze dostępują go “ choć o tym nie wiedzą “ dzięki Chrystusowi, Duchowi świętemu i Kożciołowi.

Nie osiągają nigdy zbawienia poza Kożciołem. Osiągają je dzięki Kożciołowi i dzięki pewnej nadprzyrodzonej łącznożci z nim. Nie ma zbawienia dla jednych w Kożciele i dzięki zbawczemu oddziaływaniu Kożcioła, a dla innych “ poza Kożciołem. Kożciół nie przyjmuje teorii, że np. chrzeżcijanie zbawiają się w Kożciele, a niechrzeżcijanie “ poza Kożciołem, na mocy działania samego tylko wiecznego Logosu, Słowa Bożego, lub samego tylko Ducha świętego Ustanowiona dla wszystkich przez Boga droga wiodąca do zbawienia jest jedna. Jest nią Jezus Chrystus, Duch święty i Kożciół, Mistyczne Ciało Chrystusa.

miszczu
    Member
    • Maniak

ahhahahahahahaah

e tam
    ja wole niebo muzułmańskie
    każdy nie-arab ktory przejdzie na islam automatycznie doznaje zbawienia
    a ich niebo jest fajniejsze, po prostu bede mial to czego zapragne, setki dziwek na uslugach itp hahaha
    wystarczy ze ta formulke „Allach jest bogiem costam costam a mahomet prorokiem” sobie gdzies zapisze na karteczce, jak bede zdychal to powiem i siup, ide do nieba

hahahaha

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

ahhahahahahahaah

e tam
    a ich niebo jest fajniejsze, po prostu bede mial to czego zapragne, setki dziwek na uslugach itp hahaha
    wystarczy ze ta formulke „Allach jest bogiem costam costam a mahomet prorokiem” sobie gdzies zapisze na karteczce, jak bede zdychal to powiem i siup, ide do nieba

hahahaha

strasznie pierdzielisz, mój drogi,
    nie widzę u Ciebie ani nonkonformizmu, ani niezależniożci
    kipisz nadmiernymi emocjami 😆

czyżby jakież paskudne pozostałożci z dzieciństwa :- ?

to błąd, Stary, ja tam w dalszym ciągu postrzegam życie realistycznie 😉

miszczu
    Member
    • Maniak

a mozesz sobie widziec co tylko chcesz
    wisi mi to i powiewa

postrzegaj sobie zycie jak chcesz, twoje zycie, jak dla mnie mozesz nawet byc polawiaczem perel w Wiżle

a twoje spostrzeżenia jak zwykle calkowicie odwrotne
    ale wcale mnie to nie dziwi

a jak nie przypilnujesz jezyka to mozesz miec paskudne wspomnienia z doroslosci

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

a mozesz sobie widziec co tylko chcesz
    wisi mi to i powiewa

postrzegaj sobie zycie jak chcesz, twoje zycie, jak dla mnie mozesz nawet byc polawiaczem perel w Wiżle

a twoje spostrzeżenia jak zwykle calkowicie odwrotne
    ale wcale mnie to nie dziwi

a jak nie przypilnujesz jezyka to mozesz miec paskudne wspomnienia z doroslosci

obecnie kontempluję strasznie słodką muzę – Tobie też polecam to zrobić 😆 na grzance serka?
    czy tam innego produktu mlecznego 😀 ?
    wybacz – nie wczytałem się za bardzoooo – uhahaha 😈

miszczu
    Member
    • Maniak

dobra dobra, pleple sranie w banie

a widzisz akurat sobie tez slucham muzyki bo…slucham jej prawie bez przerwy

[usunięto_link]

Pablo_Escobar
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

ahhahahahahahaah

e tam

hahahaha

Widze że jesteż ,,znafcą” tematu jeżeli chodzi o Islam 😆
    Żeby doznać zbawienia trzeba zachować 4 główne nakazy Islamu-jałmużna,modlitwa,post,pielgrzymka do mekki.W Islamie też istnieje piekło 😆

Samo wypowiedzenie formułki nic nie daje-musi być sytuacja która to uzasadnia np. oddanie życia za Islam.

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

miszczu, Twoja wypowiedz, poprzedzona postem Pabla_Escobara (?), wypadła po prostu bardzo miernie. Taki kontrast, rozumiesz.

miszczu
    Member
    • Maniak

ja cie prosze
    jego wypowiedz to stek tekstu o niczym
    no ale luz
    jak ktos zaprzecza ze chrzescijanstwo bylo rozpowszechnione przez cesarstwo (kolo 300r. n.e – dodam dla pewnosci)
    a potem kilka akapitow tekstu ktory mozna strescic:
    no Jezus zbawia tez niewiernych, nie jestesmy w stanie wytlumaczyc przyczyn itp.

to faktycznie, masa konkretow

a tak wogole, to witam ponownie, bedzie ciekawiej
    moze nie w moim klimacie ale zawsze jakas wyrazista osobowosc

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

ja cie prosze
    jego wypowiedz to stek tekstu o niczym

hmmm.. dożć spory fragment był przez Niego zacytowany i nie zauważyłam w nim braku sensu.

No i ja również ponownie witam 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Matka Boska na grzance z serem. ..rzecz o " agentyfikac"

Przewiń na górę