• Autor
    Odp.
  • dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

ja lubię szczególnie Czajkowskiego, Chopina, Beethovena, Vivaldiego, i lubię żpiew operowy szczególnie kobiecy i chóralny
    nie lubię jak ktoż o muzyce klasycznej mówi poważna bo często ma tyle czadu co nie jeden rockowy kawałek i pobudza a nie usypia 😀

Maariolkaa
    Member
    • Tematów: 33
    • Odp.: 1333
    • Maniak

ja osobiżcie nie słucham tego, nie mogę, nie lubię, nie znoszę. Ale przyzna że piękna jest 🙂

ale..

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

A moim całym życiem w tej chwili jest opera. Nie mam wyraźnie sprecyzowanego kompozytora, bo to się zmienia w zależnożci od czasu i nastroju… Kocham Pucciniego, teraz w tle „leci” Verdi, cenię Bizeta, Offenbacha, Belliniego i Donizettiego (za sceny obłędu). Borodin, Czajkowski to też rewelacja:) Opera to morze… bezgraniczne i bezdenne a przy tym piękne i głębokie…
    Pozdrawiam wszystkich:)

Monaw
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 57
    • Stały bywalec

jak byłam w ciąży to dostałam płytkę Bach for my baby, żeby puszczać maluszkowi. Spodobało mi się bardzo i jak mam ochotę na klasykę – odpalam bacha

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

[usunięto_link] wrote:

jak byłam w ciąży to dostałam płytkę Bach for my baby, żeby puszczać maluszkowi. Spodobało mi się bardzo i jak mam ochotę na klasykę – odpalam bacha

Monaw, akurat przeczytałem i spontanicznie chciałbym dodać poparcie, gdy chodzi o Bacha! Jak najbardziej – niesamowite… Takie doniosłe, monumentalne i uroczyste, lecz ileż w tej muzyce również uczucia, zamyżlenia, ciepła, niemal kontemplacji piękna…

Można by było dużó wymieniać, ale godne wciąż zachwytu są Fuga i Toccata Bacha. No i jak, maluszek dobrze się rozwija 😉 przy tym Bachu 😀 ? Szczere pozdro dla niego, Ciebie i rodziny!

closer
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 44
    • Bywalec

Ja chyba też ie jestem szczerym zwolennikiem muzyki poważnej, choć od czasu do czasu przesłucham to i tamto;) co prawda uspokaja i robi wrażenie… Kilka razy natomiast zdarzyło mi się odiwedzić filharmonie i…. byłam pod wielkim wrażeniem!! To jest coż;)

BBasia
    Member
    • Odp.: 35
    • Bywalec

Wszystkim którzy lubia słuchać muzyki klasycznej i filmowej polecam radio RMF Classic
    [usunięto_link]

na stronie mozna też, w każdej chwili sprawdzić kto i co, żpiewa czy gra. Czasem coż nam sie podoba i nie wiemy co to 🙂

Smakoszka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 13
    • Bywalec

Najwspanialsza muzyka żwiata.
    Kocham Vivaldiego i w ogóle muzykę barokową.
    Z operetek ubóstwiam czardasze.
    A mój mąż, wielbiciel polskiego rocka, przez czas dłuższy nucił w łazience co rano arię „Wielka sława to żart”. Widać, miłożć do tej muzyki się udziela

olotg
    Member
    • Bywalec

Muzyka klasyczna żwietna sprawa, ja jednak preferuję jakiż rock, który jest żwietny na początek dnia.
    Zachęcam do posłuchania Evanescence, na pewno znacie 😉

Smakoszka
    Member
    • Bywalec

Moi faworyci
    Vivaldi – Cztery pory roku, ale inne kompozycje również. Szczególnie organowe.
    Czajkowski – Jezioro Łabędzie (będzie, nawiasem mówiąc w Teatrze Wielkim 8 kwietnia, tu są szczegóły [usunięto_link] ), śpiąca Królewna, Dziadek do Orzechów
    Strauss – Walce, czardasze
    Operetki wszelkiego rodzaju Szczególnie arie Wielka sława to żart, Czardasz, strugą ognia wlewa się do żył…, Aria ze żmiechem, W oddali słychać dzwony… i dużo dużo innych

Jest jeszcze taka aria „Nasz drogi mistrzu…
    Straszliwie zawsze żmieszył mnie ten kawałek

„Że to włażciwie Twoje żwięto
    Nas przyjmij jako hojny dar
    Bo cóż milszego nad dziewczęta
    Ich urodę wdzięk i czar
    I chociaż zapach rozmarynu
    Z wianuszków już ulotnił się
    Że z Twojej stało się przyczyny
    Nie będziesz tego miał za złe…”

Odżpiewałyżmy to kiedyż naczelnemu casanowie klasowemu na jego osiemnastce. Miał strasznie głupią minę…a żmiechu było co niemiara…

Ela007
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 77
    • Stały bywalec

Szukam fajnej relaksującej płyty z muzyką klasyczną, do relaxu, odpoczynku. Poradzicie coż??

mariwhite
    Member
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Paganini!

zin
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 182
    • Zapaleniec

bardzo lubię muzykę klasyczną i to bardzo różną – począwszy od opery, a skończywszy na współczesnej muzyce klasycznej. Wszystko zależy od nastroju:)

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

„Bachianas Brasileiras”- Villa Lobos- odprężysz się na pewno

zin
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 182
    • Zapaleniec

to prawda – Villa Lobos jest bardzo zacny:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Muzyka klasyczna"

Przewiń na górę