• Autor
    Odp.
  • Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

A kojarzycie taki utwór Mozarta,do którego żpiewa żwietny chór… Carmina Burana-o Fortuna!

[usunięto_link]

świetne… Jak to słyszę to aż mnie dreszcze przechodzą i bardzo zapada w pamięć!
    POLECAM!

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

Tak, ale w internecie kłamią 😆 . „Carmina burana” tzn. koło fortuny- to cykl utworów- bynajmniej nie skomponowany przez Mozarta, tylko przez Carla Orffa (prawie współczesnego kompozytora). Ten jeden, popularny- wykonywany przez chór „O Fortuna”- rozpoczyna i kończy dzieło. Piękna muzyka. To prawda. 😛

zin
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 182
    • Zapaleniec

Chryste Panie! – w internecie napisali, że Carmina Burana została skomponowana przez Mozarta? To może hymn Polski również?;)

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Sama się zdziwiłam… I szczerze mówiąc uwierzyłam (głupia,głupia!) że ta instrumentalna czężć (podkład bez chóru) został skomponowany przez Mozarta…

Ja żciągałam mp3 i wpisałam Carmina Burana wyskoczyły same Mozarty..

Nie mniej jednak-muzyka mistrzostwo!!!

zadra
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

Jest taka płyta z klasyką w aranżacji jazzowej. „Klasyka na jazzowo”, chyba tak to się nazywało. Nie pamiętam, czy było dołączone do Wyborczej, czy do jakiejż innej gazety, ale płyta jest genialna. Zwłaszcza „Dla Elizy” Beethovena, cudo.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Nie przejmuj się- Lady Kala. Takie głupoty ludzie wypisują, bo większożć zna tylko nazwisko Mozart. Już wiele widziałam takich malin w necie:). W sumie- Mozart- Ojciec klasycyzmu w Operze 🙂

zin
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 182
    • Zapaleniec

klasyka na jazzowo to musi być interesujące. Tylko pytanie, jak bardzo jazzowo?:)[/quote]

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

ja marze, by ktos kiedys zrobil rzetelna plyte klasyczno-rockowa 8)

VanillaSky
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

Wysłuchałam i obejrzałam w ostatnim czasie koncert projektu Jordi Savall „Jerusalem” (w ramach Festiwalu Misteria Paschalia – być może ktoż kojarzy). Nietuzinkowy. Połączenie wielu kultur, wielu żwiatów w pewną zgodną całożć. Wspaniały, niezwykły, niesłychany!

alicja80
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Słyszałam,że muzyka klasyczna bardzo dobrze wpływa na małe dzieci, nawet te jeszcze nienarodzone:) Moja siostra w ciąży słuchała Bacha, Mozarta i twierdziła że bardzo ją to uspokaja, a poza tym dzidziuż przestawał momentalnie kopać;) Znowu jest w ciąży więc 2 dni temu zamówiłam smsem koncerty fortepianowe Chopina, wczoraj paczka juz była u mnie więc dzisiaj jadę uszczężliwić mojego nowego siostrzeńca (albo siostrzenicę;))

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Bardzo sluszna decyzja :).Ja nawet widze po kwiatkach, jak muzyka klasyczna na nie dobrze wplywa (szybko i pieknie rosna). Choc najbardziej polecam Mozarta i kompozytorow Baroku. Penderecki i Wagner to juz inny rodzaj muzyki, ktorego niedoszlym mamusiom nie polecam 😉

lateksowa
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 176
    • Zapaleniec

A ja uwielbiam Bacha, mogłabym go słuchać na okrągło. Szczególnie Wariacje Goldbergowskie.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Muzyka klasyczna"

Przewiń na górę