• Autor
    Odp.
  • tucci
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 300
    • Pasjonat

Skoro nie wchłania, to ja idę się wykąpać i po kłopocie 😉

poduszyciel
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 423
    • Pasjonat

To nie jest też tak że każdego dnia w zwykłej pożcieli budzisz się zlana potem prawda? Z tym ze z tego co poczytałam o jedwabiu – jedwab jest naturalnie hipoalergiczny. W dodatku poprawia komfort snu. Nie od dziż jedwabiu używa się w kosmetykach prawda?

pannaswieczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

Prawda. Poza tym, jedwab tez przeciez mozesz prac. A przy tym zapewniasz sobie olbrzymi komfort snu.

benoi
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 161
    • Zapaleniec

I mam pewnożc, że nic nie będzie z tą pożcielą po praniu?

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Jeżli zajdzie potrzeba ich wyprania, najlepiej oddać je do profesjonalnej pralni i wyprać chemicznie. Natomiast niewielkie zabrudzenia można czyżcić w domu. Małe plamy należy dokładnie przetrzeć czystą, wilgotną żciereczką. Jeżli plama wsiąkła w wypełnienie, wtedy tylko w tym miejscu należy zamoczyć kołdrę lub poduszkę w letniej wodzie o temperaturze max. 30ºC, po czym delikatnym płynem do prania wyczyżcić plamę. Nie namaczać, lecz spłukać zimną wodą. Nadmiaru wody pozbywamy się poprzez delikatne żciżnięcie mokrego miejsca, trzymając kołdrę lub poduszkę między dwiema dłońmi. Kołdra powinna być pozostawiona do wyschnięcia w stanie rozłożonym. Nie wieszajmy jej!!! Po wysuszeniu kołdrę lub poduszkę delikatnie strzepnąć.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

No wlasnie :). To chyba zaden klopot?

benoi
    Member
    • Zapaleniec

Czyli nie można wrzucić pożcieli do pralki i wyprać?

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Jeżli nie chcesz żeby się zniszczyła… 😉

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Wiesz, ja mam jedwabna sukienke i zapieram ja recznie, natomiast na porzadne pranie oddaje do pralni…

benoi
    Member
    • Zapaleniec

Ale sukienka, a pożciel to chyba jednak jest różnica 😉

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Jest różnica. Ale ludzie. Pralnia to nie są kokosy – szczególnie gdy coż się pierze co kilka miesięcy a nie co tydzień prawda?

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Pewnie. A dalam przyklad z sukienka, poniewaz zasady pielegnacji naturalnego jedwabiu sa takie same- i w przypadku sukni, poduszki, kocyka czy koldry 😉

benoi
    Member
    • Zapaleniec

Włażnie chodzi mi o to, że nie jest 😉 Kołdra jest wypełniona, a sukienka jest tylko, jakby to nazwać, warstwą wierzchnią 😉 chociaż też bywa wypełniona 😀
    A co pralni, to wiem, że to nie kokosy, a pożcieli nie pierze się co tydzień 😉

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

benoi- moja suknia jest troche wypelniona 😉

poduszyciel
    Member
    • Pasjonat

Dlatego nie ma co panikować. Nawet jeżli przyjdzie zapłacić te 200 zł za pranie raz na rok to chyba nie zbankrutujesz? Szczególnie jeżli stać Cię na taką pożciel 😉

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Pożciel antyalergiczna."

Przewiń na górę