- AutorOdp.
- 20 kwietnia 2008 at 19:02
Hmmm a kto mówi o wyeliminowaniu tłuszczy? Oczywiżcie są diety nisko węglowodanowe czyli opierające się na tzw. zdrowych tłuszczach oraz białku notabene bardzo skuteczne. Przy których niezastąpiony jest olej MCT . Ale jeżli mówimy o czymż słodkim co ma zastąpić słodycze to po co ładować tłuszcz:). A propos słodzika to badania jednak nie dowiodły jednoznacznie szkodliwożci aspartanu. Jednak wszystko w rozsądnych ilożciach. Tylko nie należy go dodawać do wrzącej wody. Jednak słodzik na diecie to lepsze rozwiązanie niż tony białego cukru, którego szkodliwożć jednak stwierdzono.
20 kwietnia 2008 at 20:52polemizowalbym czy szkodliwsze jest pol tony slodzika czy tona cukru.Z aspartamem jest sprawa skomplikowana sa wiadrygodne badania na temat jego szkodliwosci ale „grupy trzymajace władze” nie dopuszczaja do zatwierdzenia tych badań. Byl bardzo ciekawy program na temat aspartamu jego szkodliwosci, spisku rządowego i badan na Planete jesli traficie na niego to polecam prezentowane tam sa wyniki wiarygodnych badan potwierdzajacych szkodliwosc aspartamu.
21 kwietnia 2008 at 06:03Hmm generalnie ktoż mógłby stwierdzić, że nie ma rzeczy nieszkodliwych…zawsze można znaleźć za i przeciw, taki urok:) Jednak z dożwiadczenia swojego i innych wiem, że kształtując swe ciało lepiej stosować słodzik albo oduczyć się słodzić. Jednak trudno będzie go wyeliminować bo jest w wielu produktach spożywczych. Badania z końca lat 80 tych i początku 90 tych mówiły o domniemanej szkodliwożci tj. chorobie rakotwórczej i układu limfatycznego, jednak badania bardziej aktualne dowodzą, że takich jednoznacznych dowodów nie ma. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnożci i amerykańska Agencja ds. Żywnożci i Leków oficjalnie ogłosiły wyniki najnowszych badań. Obydwie organizacje stwierdziły jednomyżlnie, że nie ma żadnych dowodów, które potwierdzałyby zarzuty wobec słodzika.
Aspartam pojawił się na rynku 25 lat temu. Zastąpił popularną kiedyż sacharynę. Z roku na rok jest składnikiem coraz większej liczby produktów spożywczych. Znajduje się m.in. w niektórych napojach, gumach, czekoladach, cukierkach czy galaretkach.21 kwietnia 2008 at 11:57ooo tym nie wiedzialam ;] thx;*
21 kwietnia 2008 at 16:40pewnie nie wiesz ze wielu deputowanych w parlamencie europejskim bardzo powaznie podchodzi do sprawy aspartamu i dysponuje wiarygodnymi dowodami na jego szkodliwosc ale nikt nie chce ich dopuszczac do glosu wlasnie miedzy innymi z powodu wielkich pieniedzy i popularnosci idącej juz za tym srodkiem.
Oto kilka bardzo interesujacych faktów
[usunięto_link]
27 kwietnia 2008 at 19:12[usunięto_link] wrote:
serkow 0,1% nie polecamy bo tluszcz tez jest potrzebny do rozpuszczania witamin gdy go eliminujemy z produktow w duzym stopniu tracimy duzo witamin, dodatkowo nie polecalbym słodzikow maja one dyskusyjny wpływ na zdrowie jest wiele badan twierdzących iz maja niekorzystne dzialanie na organizm.
zdecydowanie lepiej używać zwykłego cukru niż słodzików. zdrowiej i szczuplej.
27 kwietnia 2008 at 20:00[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
serkow 0,1% nie polecamy bo tluszcz tez jest potrzebny do rozpuszczania witamin gdy go eliminujemy z produktow w duzym stopniu tracimy duzo witamin, dodatkowo nie polecalbym słodzikow maja one dyskusyjny wpływ na zdrowie jest wiele badan twierdzących iz maja niekorzystne dzialanie na organizm.
zdecydowanie lepiej używać zwykłego cukru niż słodzików. zdrowiej i szczuplej.
pewnie ze tak, jak by nie patrzec cukier to produkt naturalny nawet jesli nie jest nazdrowszy w nadmiarze ale nie jest tak szkodliwy zdrowotnie jak słodziki.
28 kwietnia 2008 at 18:52cukier tez jest potrzebny
28 kwietnia 2008 at 19:51[usunięto_link] wrote:
cukier tez jest potrzebny
a niby do czego? 😯
29 kwietnia 2008 at 04:52wszystko jest organizmowi potrzbne !
29 kwietnia 2008 at 10:08[usunięto_link] wrote:
wszystko jest organizmowi potrzbne !
😆 trucizny tez???
Wybacz ale cukier akurat jest tylko zrodlem energii i to pustej energii i na dodatek bardzo szkodliwej energii zwłaszcza szkodliwy jest dla naczyn krwionosnych i jelit. Wpisz cukier w jakimkolwiek portalu medycznym a zobaczysz ze jest on potrzebny jedynie do zmian chorobowych.
29 kwietnia 2008 at 10:22taa !!
to juz nigdy w zyciu nei korzystaj z cuku ! bo po co ? 29 kwietnia 2008 at 10:38[usunięto_link] wrote:
taa !!
to juz nigdy w zyciu nei korzystaj z cuku ! bo po co ? oczywiscie ze nie korzystam wiele lat temu odzwyczailem sie od niego i nie zaluje nie jestem juz uzalezniony od slodkiego smaku a cukier tylko po to jest potrzebny.
8 maja 2008 at 18:23[usunięto_link] wrote:
taa !!
to juz nigdy w zyciu nei korzystaj z cuku ! bo po co ? A słyszałaż kiedyż o dietach nisko-węglowodanowych albo CKD ? A co do potrzeby jedzenia cukru to jest on potrzebny jedynie mózgowi i to w bardzo małych ilożciach. Wiele ludzi je po 20-30 g cukru (lacznie) dziennie i jakos sa zdrowi, szczupli itd…
Dieta low-carb
Czyli dieta nisko węglowodanowa do worka z tą nazwą próbowana wrzucić różne diety jak CKD, UD 2.0 Itp. Tak naprawdę dietą nisko węglowodanową jest dieta, która zawiera mniej niż 15% kcal pochodzących z węglowodanów a nawet i mniej a natomiast tłuszcze mogą stanowi i 80% diety. Tak niskie spożycie tego makroskładnika powoduje zmiany w obrębie układów hormonalnego i enzymatycznego, prowadzące do jak najlepszego wykorzystania ketonów (substraty nie pełnego spalani tłuszczy) oraz wolnych kwasów tłuszczowych jak źródła energii dla całego organizmu za wyjątkiem czężciowym mózgu( mózg musi minimum dziennie konsumować 40g glukozy) oraz erytrocytów. Dla dużej czężci osób sposób takiego odżywiania jest bardzo naturalny oraz umożliwia im nie tylko utratę tłuszczu, ale także poprawę nastroju i jakożci życia. Jest też pewna grupa osób, która na takiej diecie czuje się źle są osłabione, senne, apatyczne, dlatego też w myżl, że nie każda dieta nadaje się dla każdego tak i low-carb nie jest „świętym Gralę” diet. Do tego rodzaju diet można zaliczy dietę SKD. zaczerpniete z [usunięto_link]
8 maja 2008 at 19:11dieta niskoweglowodanowa poza licznymi wadami dostarzca zbyt mało glukozy, organizmowi potrzebne jest minimum 150g glukozy dziennie jesli jej brakuje musi byc produkowana z aminokwasow glukogennych to duże marnotrastwo spozywanego białka.
- AutorOdp.