- AutorOdp.
- 4 marca 2011 at 14:57
Najważniejsze jest dieta bo, jak wieżć gminna niesie, jesteż tym, co jesz. Skóra, włosy i paznokcie to lustro, w którym odbija się stan naszego organizmu. Dlatego włażnie podstawą jest przyjrzenie się swojej diecie i zmodyfikowanie jej w sposób, który zapewni naszemu organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Można też się zastanowić, czy wszystkie przyrządy, których używamy w celu ujarzmienia naszych włosów (typu suszarki, prostownice itd.) nie za bardzo niszczą włosy i czy nie za często ich używamy. Ja bardzo rzadko używam suszarki (prostownicy nigdy), staram się dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów (w większożci pochodzących z pożywienia), a oprócz tego suplementuję kwas omega3, witaminy (gdyby jednak coż z moją dietą było nie tak) i magnez. Jeżli chodzi o kosmetyki to używam l’oreala z linii profesjonalnej (szampon i odżywka).
13 marca 2011 at 18:10Zgadzam się z zin, dieta jest tu bardzo ważna. Ważne składniki diety:
a) Siarka – źródłem są warzywa strączkowe, kapusta, sery podpuszczkowe oraz ryby.
b) Cynk – znajdziemy go m.in. w mięsie, razowym chlebie, kaszy gryczanej, krewetkach, niektórych orzechach.
c) Żelazo, które zapewni prawidłowe dotlenienie wszystkich tkanek “ soczewica, indyk, jajka to dobre połączenie żelaza z proteinami.
d) witaminy z grupy B: ciemnozielone warzywa typu szpinak czy brokuły oraz gotowane mięso.. e) beta karoten – zawarty we wszystkich pomarańczowych warzywach typu marchew, dynia czy morela.
f) Witamina C, zawarta w porzeczce, pietruszce zielonej, pomarańczach, papryce, truskawkach, jagodach pomaga w syntezie kolagenu i zapewnia elastycznożć tkanek.
g) witamina E – wspomaga odnowę skóry i jest żwietnym przeciwutleniaczem. Najlepsze jej źródła to awokado, migdały, zarodki pszenne i masło orzechowe.
h) nie zapomnijmy o tłustych morskich rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym “ wszystko to źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3.Do pielęgnacji włosów mogę polecić biovax do włosów zniszczonych, olejek rycynowy (po nim włosy pieknie błyszczą i picie pokrzywy 🙂
31 marca 2011 at 08:32jak stosujesz olejek? Nacierasz nim włosy?
8 czerwca 2011 at 17:35W zasadzie to stosuję naprzemiennie olejek rycynowy i kokosowy. Zazwyczaj na końcówki włosów, ale zdarza mi się na całe suche pasma olejek nakładać i wtedy zakładam czepek i owijam głowę ręcznikiem. Trzymam na głowie min. godzinę, a później dokładnie zmywam włosy łagodnym szamponem.
23 czerwca 2011 at 11:50Polecam odżywkę Wella Repair, na moje włosy działa żwietnie
29 czerwca 2011 at 07:22Ja Wam powiem, że najlepsze to są maski do włosów. Osatnio odkryłam stronke belisoshop, i tam są kosmetyki, na których pracują fryzjerzy. Zamówiłam z firmy Cece maskę z algami, fajna mocno nawilżająca. a teraz zastanawiam się czy nie zainwestować w nabłyszczacz, slyszałam że też dobra sprawa 🙂
30 czerwca 2011 at 08:04przede wszystkim jedwab do wlosow : CHI albo Biosilk – sa najlepsze 🙂 oprocz tego z lwasnego doswiadczenia polecam maske do wlosow CHI nawilzajaca 🙂 ciezko jest dostepna w zwyklych sklepach niestety, ja to w ogole mam problem bo mieszkam w malym miescie ale zamowilam na Splendore:) jest naprawde swietna – nakaldam raz w tygodniu, a jedwab po kazdym myciu i mam duzo lepsze wloski :))
16 sierpnia 2011 at 15:07[usunięto_link] wrote:
Ja zawsze miałam bardzo suche włosy, pozbawione życia i blasku. Używam kosmetyków do włosów Dove. Spróbuj, może poprawią kondycję i Twoich włosów.
Dokłasnie, mi Dove też pomaga! 🙂
19 sierpnia 2011 at 10:45a mnie jedwab robil tluste straki ktore po wyschnieciu sie elektryzowaly brrr
od roku uzywam absolut repair – szampon + maska + serum na koncowki + od czasu ampulke z vit C… pierwszy raz w zycu jestem zadowolona 🙂 acz generalnie wlosy nie sa idealne bo czesto je farbuje wiec trudno pozbyc sie wysuszenia 🙁13 listopada 2012 at 11:42Proponuję kupić i łykać jakiż suplement diety na włosy, cerę i paznokcie. W aptekach jest teraz bardzo duży wybór i prawie wszystkie działają tak samo. Po 2-3 miesięcznej kuracji kondycja paznokci powinna się poprawić.Oczywiżcie przy systematycznym zażywaniu witamin.
15 grudnia 2013 at 08:45ja też miałam podobny problem, bo męczyłam swoje włosy codziennie suszarką i prostownicą. Któregoż dnia w Rossmannie wzięłam z półki odżywkę i szampon timotei do włosów zniszczonych. Bardzo fajnie zadziałały na moje włosy.
3 lutego 2014 at 14:59Myżlę,że same suplementy mogą okazać się mało skuteczne,dlatego warto zastanowić się nad dobrym szamponem z odżywką aby wzmocnić cebulki i póki co na bok z prostownicą i suszarką.
29 kwietnia 2015 at 23:19olejki żwięta rzecz! 🙂
używałam z biosilka, arganowego i rycynowego obecnie 🙂
Jeżeli chodzi o szampony/odżywki to musisz wszystko sama przetestować i dobrać pod siebie 🙂
16 sierpnia 2015 at 17:39.
Witam, ja noszę włosy słowiańskie jasny ciepły blond i regularnie je podciągam.
W włosach słowiańskich naturalnych ekstra jest to, że po 2-3 miesiącach gdy Twoje naturalne odrosną – zdejmują je i odnawiają a potem ponownie zakładają i tak można nosić długo – oczywiżcie należy odpowiednio dbać.
Więcej można poczytać tutaj – tam moja fryzjerska się zaopatrza we włosy beauty-for-you.com.pl
Mam nadzieję, że nieco wyjażniłam i pomogłam – oczywiżcie możesz napisać prywatną wiadomożć 🙂
6 września 2015 at 07:27Ja piję skrzyp oraz pokrzywę, od czasu do czasu nacieram włosy jajkiem oraz stosuję Jantar, a dokładnie ten [usunięto_link] nie jest drogi, a działa żwietnie 🙂
- AutorOdp.