• Autor
    Odp.
  • kosmo79
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 291
    • Zapaleniec

Rózne sa teraz tak naprawde te wszystkie srodki do higieny intymnej,ale na pewno bardzo wazne jest to zeby miały neutralne ph.Bo w sumie jesli chcemu odbudowac flore bakteryjna to przyjmujem probiotyki-a te plyny czesto róznia sie tak naprawde ph,i to nie jest wcale takie dobre…

vooduu84
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Witajcie,

od pewnego czasu mam dożć obfite upławy i bóle w dolnej czężci podbrzusza.
    czytałam dożć dużo na ten temat i podejrzewam, że to może być nadżerka.
    czy powinnam zgłosić sie do lekarza? 🙁

kosmo79
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 291
    • Zapaleniec

Oj zdecydowanie na Twoim miejscu jednak wybrałabym sie do lekarza.Tutaj jednak nie powinnas moze czekac,bo moze dojżc do jakiejż infekcji.

kinix
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Od pewnego czasu to znaczy od kiedy??Z takimi problemami nie powinno się długo czekać bo można sobie tylko zaszkodzić ;/ nie koniecznie musi być to nadżerka.

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Masz rację,chociaż upławy mogą być z różnych przyczyn,błahych też to zawsze trzeba sprawdzić u lekarza.Nie zawsze pomogą preparaty bez recepty.

[usunięto_link]

somsiadka
    Member
    • Odp.: 83
    • Zapaleniec

jedne kobiety mają większą skłonnożć do upławów, a inne mniejszą – wszystko zależy od organizmu. ja w ciąży kilka razy miałam upławy i okazało się, że to grzybica i pomogły mi globulki na receptę oczywiżcie. teraz zapobiegawczo stosuję probiotyki i kupiłam sobie dobrą serię do higieny intymnej Baifem (Herbapol to produkuje). ktoż może używa tych ich kosmetyków do higieny intymnej?

Marika250
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 187
    • Zapaleniec

Nie, nie używam tych kosmetyków tylko szarego mydła. Zdecydowanie lepiej na mnie działa niż te wszystkie płyny do higieny intymnej.

somsiadka
    Member
    • Odp.: 83
    • Zapaleniec

nie wiem, jak się ma pH szarego mydła, ale chyba raczej nie jest takie, jak pH okolic intymnych. a Baifem ma włażnie w składzie kwas mlekowy, który ma pH takie, jak okolice intymne kobiety, dzięki czemu chroni błonę żluzową przed podrażnieniami i zmniejsza ryzyko infekcji o podłożu bakteryjnym i grzybiczym.

Marika250
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 187
    • Zapaleniec

Mi polecił kiedyż ginekolog odstawienie płynów do higieny intymnej i przerzucenie się na najzwyklejsze szare mydło. W moim przypadku zadziałało. Infekcje już nie powracają. Stąd wiem, że warto było go posłuchać.

anka66
    Member
    • Odp.: 25
    • Bywalec

tez mialam z tym problem… i lekrz o dziwo przepisal mi na to tabletki antykoncepyjne, nie bylam zadowolona, bo wtedy nie chcialam brac takich lekow, ale pomogly 🙂[xxxx]

EDIT:kowal2

Holistic
    Member
    • Odp.: 77
    • Stały bywalec

Dwie sprawy – ważne jest to co jesz, bowiem np u wielu kobiet okazuje się że mleko (które jest słodkie) może powodować tendencję do łapania różnych bakterii, jako że ph jest zasadowe, zamiast kważne (dużo kefirów, jogurtów naturalnych, czy owoców kważnych może spowodować że będzie OK. Ważne jest również podmywanie – samą wodą!!! To zachowuje naturalne ph. Jeżli ph będzie kważne, nic Ci nie zaszkodzi…

justy
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 124
    • Zapaleniec

myżlę, że nie powinnaż próbowac unikac pójscia do lekarza, bo nigdy nie wiadomo, czym twoje upławy są spowodowane a bez badania nie bedziesz wiedziala. na pewno nie z forum:)

magat2
    Member
    • Odp.: 37
    • Bywalec

witam, mnie szare mydło służyło ale tylko po porodzie-bo wysuszało ranę krocza a to sprzyja szybkiemu gojeniu. Myżlę, że takie mydło na codzień może za bardzo wysuszać florę. Co prawda z płynami też nie ma co przesadzić, mnie też się zdarzyło uczulenie własnie po reklamowanym płynie. Teraz myję się tylko wodą a po prysznicu stosuję provag żel i jest dobrze. Każdy musi znależć coż dla siebie na zasadzie prób i błędów. Ale nawet z hig.intymna można „przedobrzyć”. Ponoć u cyganek infekcje intymne to żadkożć???

Madziul@
    Member
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Ja mam często upławy z powodu przeziębienia. Pomaga Lactovaginal(tabletki dopochwowe) i najlepszy na żwiecie tantum rosa(płyn do irygacjii lub przemywania). Przechodzi wszystko w dzień.
    Polecam serdecznie 😀

Pogas_pl
    Member
    • Odp.: 43
    • Bywalec

Upławy pojawiają się czasem po kuracji antybiotykowej. Antybiotyki niszczą nie tylko chorobotwórcze bakterie, ale również obecne w pochwie pałeczki kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za utrzymywanie w pochwie odpowiedniej flory i kwasowożci. Gdy pałeczki giną, w pochwie mnożą się grzyby. Wówczas upławy mają włażnie taki charakter – grzybiczy.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Upławy – skąd to się bierze?"

Przewiń na górę