• Autor
    Odp.
  • pumpkin
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 285
    • Zapaleniec

    Włoska kuchnia to jedna z moich ulubionych 🙂 Ale ja przekształcam ją trochę na bardziej dopasowaną do naszych polskich warunków 😉 Wiadomo, że pewnych składników się u nas nie dostanie, a inne np. lepiej jest zamienić czymż innym np. Włosi jedzą dużo ryb, więc kwasów omega-3 mają dostatek i mogą sobie dodawać do wszystkiego oliwę z oliwek, ale w Polsce, gdzie ryb je się mało lepiej oliwę zamienić na nasz rodowity olej rzepakowy bogaty w omega-3 🙂

    olamik
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 34
    • Bywalec

    WItam,

    to nasza ulubiona kuchnia. Gdy jemy na mieżcie, to wybieramy zawsze restauracje włoską. Szczególnie dzieciom i mi smakuje tortellini z suszonym pomidorami i z serem.
    W domu sama przygotowuje makarony i sałatki. Wystarczy trochę chęci :).

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    Bardzo lubię kuchnię włoską, to jedna z moich ulubionych 🙂 A moją ulubioną potrawą są makarony w każdej postaci 🙂 Mogłabym je jeżć codziennie, ale niestety przygotowanie pochłania sporo czasu/…

    sultanka
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 280
    • Zapaleniec

    Sporo czasu? Oj to nie wiem z jakich przepisów korzystasz.

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    No z takich tradycyjnych, nie wiem jak to opisać 🙂 A Tobie ile zajmuje przygotowanie dania z makaronem?

    czarnulka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 43
    • Bywalec

    Danie z makaronem możesz zrobić w 15 min, ale dobrze i w 45 a nawet i więcej zależy z czego robisz i jakie dodatki wkładasz

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    15 minut? To co Ty masz za przepis? Podziel się nim! 😀

    sultanka
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 280
    • Zapaleniec

    [usunięto_link]@ wrote:

    No z takich tradycyjnych, nie wiem jak to opisać 🙂 A Tobie ile zajmuje przygotowanie dania z makaronem?

    tyle co gotuje się makaron dokładnie 🙂

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    tyle co gotuje się makaron dokładnie 🙂

    no dobra, a co z jakimż sosem?

    polin
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 415
    • Pasjonat

    [usunięto_link]@ wrote:

    15 minut? To co Ty masz za przepis? Podziel się nim! 😀

    wszystko da sie szybko jak przepis jest znany, makaron sie gotuje, a w miedzyczasie sos 🙂

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    to ja chyba jestem jakimż totalnym beztalenciem kulinarnym 😉 U mnie makaron zdąży się dawno ugotować a sosu dalej nie ma….

    polin
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 415
    • Pasjonat

    [usunięto_link]@ wrote:

    to ja chyba jestem jakimż totalnym beztalenciem kulinarnym 😉 U mnie makaron zdąży się dawno ugotować a sosu dalej nie ma….

    hehehe, to chyba po prostu kwestia wprawy 😉

    ale w takim razie wspomagaj sie jakimis poł produktami i gotowcami na poczatku.

    majk@
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 38
    • Bywalec

    [usunięto_link] wrote:

    hehehe, to chyba po prostu kwestia wprawy 😉

    ale w takim razie wspomagaj sie jakimis poł produktami i gotowcami na poczatku.

    a wiesz, że nie pomyżlałam o tym? jakoż nie używam ich za często, bo zazwyczaj są naszpikowane chemią i innymi żwiństwami, więc wolę sobie sama coż ugotować

    kalamburka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 58
    • Stały bywalec

    [usunięto_link]@ wrote:

    a wiesz, że nie pomyżlałam o tym? jakoż nie używam ich za często, bo zazwyczaj są naszpikowane chemią i innymi żwiństwami, więc wolę sobie sama coż ugotować

    a próbowałaż np taki pół-gotowiec Lubelli – szybko z patelni? Jak nie to polecam, bez chemii w dodatkach 🙂

    polin
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 415
    • Pasjonat

    [usunięto_link]@ wrote:

    [usunięto_link] wrote:

    hehehe, to chyba po prostu kwestia wprawy 😉

    ale w takim razie wspomagaj sie jakimis poł produktami i gotowcami na poczatku.

    a wiesz, że nie pomyżlałam o tym? jakoż nie używam ich za często, bo zazwyczaj są naszpikowane chemią i innymi żwiństwami, więc wolę sobie sama coż ugotować

    oj już teraz niekoniecznie. czytaj tylko żwiadomie etykiety 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Włoskie jedzenie – co sądzicie?"

Przewiń na górę