- AutorOdp.
- 22 grudnia 2008 at 21:12
Wiera, a jaki błonnik bierzesz?? takie w tabletkach??
Co do herbatek z liżciem senesu czy innymi specyfikami, to raczej jestem im przeciwna, bo one nie regulują przemiany materii, tylko gwałtownie przeczyszczają organizm, nie lubię ich.24 grudnia 2008 at 09:34wiesz mam teraz błonnik xeneę o smaku jabłkowym. Jest rozpuszczalna w wodzie, lub sokach, jogurtach itp. Także łatwo się przyjmuje.
Tylko ma nazwe podobną do xenny i łatwo sie pomylić ;/Po tych herbatkach to z domu nie wychodzisz… 😛
25 grudnia 2008 at 18:49mi pomagaly suszone morele ….
a co do herbatek czy tabletek przeczyszczajacych to stosuj je jak juz bola cie jelita… bo jak bedziesz je stosowac regularnie to przystosujesz do tego swoj uklad pokarmowy i pozniej nie oejdziesz sie bez tego….. a ty przeciez chcesz go pobudzic a nie rozleniwic jeszcze bardziej25 grudnia 2008 at 19:54nie jedz węglowodanów razem z białkami
po zjedzeniu posiłku z węglowodanów po godzinie możesz zjeżć białko, a po zjedzeniu posiłku z białka po dwóch godzinach węglowodany
na czczo pij letnią wodę z cytryną, po 30 min. owoce
owoców nie łączymy z żadną grupą żywnożci, spożywaj je najlepiej do godziny 12
ogranicz jedzenie przetworzone, rafinowany cukier
wprowadz do diety surowe warzywa, nasiona, orzechy, suszone owoce, pij dużo wody29 grudnia 2008 at 20:32[usunięto_link] wrote:
wiesz mam teraz błonnik xeneę o smaku jabłkowym. Jest rozpuszczalna w wodzie, lub sokach, jogurtach itp. Także łatwo się przyjmuje.
Tylko ma nazwe podobną do xenny i łatwo sie pomylić ;/Po tych herbatkach to z domu nie wychodzisz… 😛
słyszałam o tym preparacie Xenea błonnik – kuzynka moja bierze od jakiegoż czasu kilka razy w tygodniu dodając włażnie do różnych posiłków (serków, jogurtów, musli) i mówi, że jej to pomaga. też sobie chyba kupię tę Xeneę, bo coż mi po żwiętach jelita odmawiają posłuszeństwa.
30 grudnia 2008 at 13:32z tego co wiem to, że błonnik pokarmowy to podstawa w odżywianu. Jeżli go zabraknie w organizmie powstają klopoty z trawieniem i włażnie zaparcia.
Nigdy mi sie nie udało tak przestrzegać tych wszystkich zasad w diecie 😆
Nie miałam nigdy ostrych problemow z zaparciami.
Ale sądze, że ta xenea powinna ci pomóc. Dobrze, że można ja przyjmować na różne sposoby.30 grudnia 2008 at 21:12sprawdzone więc polecam:
rano szklanka wody zaraz o wstaniu i koktajl : mażlanka owocowa i zmielone siemię lniane
przed snem szklanka wody
jeżli masz czas to się pobaw i na przemian szykuj wodę albo dodając sok z cytryny albo wrzuć kilka suszych moreli i zostaw na noc ( do wypicia rano )
U mnie jeżli się do tego stosuję to problem znika 8)
11 marca 2010 at 21:19strasznie dużo z tym roboty, ja wolę szybkie i proste rozwiązania, żeby nie tracić czasu i żeby nic mnie nie ograniczało 🙂
warto zmienić dietę i jeżć więcej owoców, ale to nie pomaga od razu, no i trzeba to oczywiżcie nieprzerwanie stosować, żeby przyniosło efekty.
jeżli o mnie to najlepszym rozwiązaniem jest espumisan easy w saszetkach 🙂11 marca 2010 at 22:02Jabłuszka i jeszcze raz jabłuszka 😀
12 marca 2010 at 20:56mi super pomagają suszone żliwki
13 marca 2010 at 15:55Już w podobnym temacie się wypowiadałem
[usunięto_link]
Zgadzam się z asiek(wszelkie suszone owoce w tym kompoty z tych owoców)24 maja 2010 at 09:47woda przy zaparciach to podstawa i myżlę że skuteczny lek, tez pisałam juz w tym temacie podanym powyżej i mi espumisan pomógł na wzdęcia i problemy z trawieniem więc może na zaparcia też będzie złotym żrodkiem, bo w końcu zaparcia są wynikiem problemów z trawieniem…
24 maja 2010 at 11:53[usunięto_link] wrote:
Jedz suszone sliwki i pij kompot z suszonych sliwek.
Zgadzam się w 100%!przez jakiż czas miałam taki problem,do tego przytyłam co było straszne.namoczyć pół szklanki żliwek na noc wodą ciepłą i przegotowaną i jeżć codziennie rano przed posiłkiem.Po kilku dniach jest poprawa:)
5 czerwca 2010 at 17:38A może błonnik w tabletkach i przyzwyczajenie organizmu do regularnych wypróżnień.
23 czerwca 2010 at 08:38Myżlę, że dieta i ruch to podstawa. I dużooo wody! Aby Ci pomóc poszperałam trochę w Sieci i znalazłam domzdrowia.pl/poradniki/leczenie-zaparcia/ Jest tu sporo wskazówek, mam nadzieję, że pomocnych dla Ciebie 🙂
- AutorOdp.