• Autor
    Odp.
  • somsiadka
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 83
    • Zapaleniec

Wiera, a jaki błonnik bierzesz?? takie w tabletkach??
    Co do herbatek z liżciem senesu czy innymi specyfikami, to raczej jestem im przeciwna, bo one nie regulują przemiany materii, tylko gwałtownie przeczyszczają organizm, nie lubię ich.

Wiera
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

wiesz mam teraz błonnik xeneę o smaku jabłkowym. Jest rozpuszczalna w wodzie, lub sokach, jogurtach itp. Także łatwo się przyjmuje.
    Tylko ma nazwe podobną do xenny i łatwo sie pomylić ;/

Po tych herbatkach to z domu nie wychodzisz… 😛

ewulek_20
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 7
    • Początkujący

mi pomagaly suszone morele ….
    a co do herbatek czy tabletek przeczyszczajacych to stosuj je jak juz bola cie jelita… bo jak bedziesz je stosowac regularnie to przystosujesz do tego swoj uklad pokarmowy i pozniej nie oejdziesz sie bez tego….. a ty przeciez chcesz go pobudzic a nie rozleniwic jeszcze bardziej

KrolewnaSniegowa
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 52
    • Stały bywalec

nie jedz węglowodanów razem z białkami
    po zjedzeniu posiłku z węglowodanów po godzinie możesz zjeżć białko, a po zjedzeniu posiłku z białka po dwóch godzinach węglowodany
    na czczo pij letnią wodę z cytryną, po 30 min. owoce
    owoców nie łączymy z żadną grupą żywnożci, spożywaj je najlepiej do godziny 12
    ogranicz jedzenie przetworzone, rafinowany cukier
    wprowadz do diety surowe warzywa, nasiona, orzechy, suszone owoce, pij dużo wody

somsiadka
    Member
    • Odp.: 83
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

wiesz mam teraz błonnik xeneę o smaku jabłkowym. Jest rozpuszczalna w wodzie, lub sokach, jogurtach itp. Także łatwo się przyjmuje.
    Tylko ma nazwe podobną do xenny i łatwo sie pomylić ;/

Po tych herbatkach to z domu nie wychodzisz… 😛

słyszałam o tym preparacie Xenea błonnik – kuzynka moja bierze od jakiegoż czasu kilka razy w tygodniu dodając włażnie do różnych posiłków (serków, jogurtów, musli) i mówi, że jej to pomaga. też sobie chyba kupię tę Xeneę, bo coż mi po żwiętach jelita odmawiają posłuszeństwa.

zoska samoska
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 87
    • Stały bywalec

z tego co wiem to, że błonnik pokarmowy to podstawa w odżywianu. Jeżli go zabraknie w organizmie powstają klopoty z trawieniem i włażnie zaparcia.

Nigdy mi sie nie udało tak przestrzegać tych wszystkich zasad w diecie 😆

Nie miałam nigdy ostrych problemow z zaparciami.
    Ale sądze, że ta xenea powinna ci pomóc. Dobrze, że można ja przyjmować na różne sposoby.

unifine
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 2
    • Początkujący

sprawdzone więc polecam:

rano szklanka wody zaraz o wstaniu i koktajl : mażlanka owocowa i zmielone siemię lniane

przed snem szklanka wody

jeżli masz czas to się pobaw i na przemian szykuj wodę albo dodając sok z cytryny albo wrzuć kilka suszych moreli i zostaw na noc ( do wypicia rano )

U mnie jeżli się do tego stosuję to problem znika 8)

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

strasznie dużo z tym roboty, ja wolę szybkie i proste rozwiązania, żeby nie tracić czasu i żeby nic mnie nie ograniczało 🙂
    warto zmienić dietę i jeżć więcej owoców, ale to nie pomaga od razu, no i trzeba to oczywiżcie nieprzerwanie stosować, żeby przyniosło efekty.
    jeżli o mnie to najlepszym rozwiązaniem jest espumisan easy w saszetkach 🙂

cytrynowka
    Member
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Jabłuszka i jeszcze raz jabłuszka 😀

asiek
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

mi super pomagają suszone żliwki

carboczar
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 69
    • Stały bywalec

Już w podobnym temacie się wypowiadałem
    [usunięto_link]
    Zgadzam się z asiek(wszelkie suszone owoce w tym kompoty z tych owoców)

mokka
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

woda przy zaparciach to podstawa i myżlę że skuteczny lek, tez pisałam juz w tym temacie podanym powyżej i mi espumisan pomógł na wzdęcia i problemy z trawieniem więc może na zaparcia też będzie złotym żrodkiem, bo w końcu zaparcia są wynikiem problemów z trawieniem…

jagoda4
    Member
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Jedz suszone sliwki i pij kompot z suszonych sliwek.

Zgadzam się w 100%!przez jakiż czas miałam taki problem,do tego przytyłam co było straszne.namoczyć pół szklanki żliwek na noc wodą ciepłą i przegotowaną i jeżć codziennie rano przed posiłkiem.Po kilku dniach jest poprawa:)

Olga123
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

A może błonnik w tabletkach i przyzwyczajenie organizmu do regularnych wypróżnień.

Domator
    Member
    • Odp.: 11
    • Bywalec

Myżlę, że dieta i ruch to podstawa. I dużooo wody! Aby Ci pomóc poszperałam trochę w Sieci i znalazłam domzdrowia.pl/poradniki/leczenie-zaparcia/ Jest tu sporo wskazówek, mam nadzieję, że pomocnych dla Ciebie 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Zaparcia:("

Przewiń na górę