halszka
Twoje odp. na forum:
- AutorOdp.
- 25 marca 2012 at 07:47 W odpowiedzi: Jakie trunki do grilla?
Chcialabym sie dowiedzieć, jeszcze jak najszybciej rozpalić grilla. Często podpalałam denaturatem, ale potrawy miały bardzo dziwny smak. Sąsiad polecił mi podpałkę GrillPack, czy ktoż z Was używał tej podpałki? Jesli tak to powiedzcie, czy to prawda, że można szybko i bezpiecznie rozpalić grilla.
19 marca 2012 at 17:20 W odpowiedzi: Jakie trunki do grilla?to nie reklama, mozesz sie przyznać jakie lubisz piwo. 😀
15 marca 2012 at 17:00 W odpowiedzi: Jakie trunki do grilla?Widzę, że panowie stawiają na piwo. A macie jakież swoje ulubione piwo, czy to obojętne jakie jest? 😀
13 marca 2012 at 10:24 W odpowiedzi: Ulubiony deser?Ten deser jadlam w sobotę u znajomej..
Puchar owocowy z mascarpone
Składniki: 250 g sera mascarpone, 1 galaretka owocowa, 250 g owoców (do wyboru: winogrona, brzoskwinie, banany, jabłka), 1,5 szklanki wody, 1 łyżka cukru (lub więcej, do smaku), 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Owoce umyj, w zależnożci od ich rodzaju usuń pestki, gniazda nasienne i ewentualnie podziel na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę i rozpużć w niej galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Do galaretki dołóż ser mascarpone, sok z cytryny, cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszaj lub zmiksuj tak, by nie było grudek. Do pucharków nałóż owoce (zostaw trochę na później do dekoracji) i zalej je stygnącą masą. Pucharki schłodź w lodówce. Deser udekoruj pozostałymi owocami, ewentualnie również bitą żmietaną i miętą. Serwuj ku uciesze rodziny.
Smacznego!
😀13 marca 2012 at 10:21 W odpowiedzi: Ulubione zupy :)A moj ulubiona zupa to fasolowa..
Składniki:
– 250 g suchej białej fasoli lub puszka fasoli, gotowej do użycia (dla tych co pragną zrobić wszystko „szybciej”)
– 3 marchewki
– pietruszka
– 4-5 dużych ziemniaków
– 2 kostki bulionu warzywnego
– 15 dag wędzonego boczku
– 2 cebule
– masło do smażenia
– majeranek, sól, pieprz (ewentualnie czosnek)
Wykonanie:
Sposób wykonania zależy do tego z jaką fasolą mamy do czynienia. Jeżli użyjemy gotowej fasoli z puszki, wystarczy dodać ją po prostu na 10 minut przed końcem gotowania. Jeżli używamy fasoli suchej, całożć przedstawia się następująco. Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez noc. Następnie odcedzić, zalać żwieżą wodą, dorzucić kostki rosołowe i gotować do miękkożci (najczężciej trwa to dożć długo niestety). Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka. Na mażle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Cebulę z boczkiem dodać do gotującej się zupy. Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę dożć obficie majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać też przecisnięty ząbek czosnku. Smacznego 🙂
1 grudnia 2011 at 13:23 W odpowiedzi: Powracajce bóle głowy..Ja też mam często wymioty. I teraz to juz na prawde nie wiem jakie jeszcze mogę wykonać badania..
15 listopada 2011 at 18:18 W odpowiedzi: Powracajce bóle głowy..Tak konsultowalam sie z lekarzem. Zrobilam rezonans głowy ,bo podejrzenie było guza mózgu. Ale na szczężcie to nie to. To lekarz rozlożył ręce i powiedzial, że nie wie co mi jest. A teraz ja nie wiem co mam dalej robić.
- AutorOdp.