Nawadnianie organizmu

• Autor
    Odp.
  • Myah
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 21
    • Bywalec

dostalam zalecenie od lekarza – pic 2,5 litra wody dziennie. no i probuje sie stosowac, ale powiem szczerze, idzie mi jak po grudzie… nie jestem w stanie zwyczajnie wlac w siebie takiej ilosci cieczy. kupilam nawet dystrybutor z woda eden (czuje roznice w smaku wody i ta lubie najbardziej).

ile wody pijecie dziennie? a innych napojow? czy to normalne, ze mam problemy z przyswajaniem plynow? dzieki za odpowiedzi…

ahaps
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 4
    • Początkujący

Ja mam kumpelę, któa dziennie wypija maksymalnie 2 szklanki płynów. I nie mówię tu o wodzie, ale o płynach, czyli łącznie z kawą, herbatą i sokami! Byłam w szoku jak mi to powiedziała. No, ale odczuwa konsekwencje… stale ma problemy ze zdrwiem. :/

Bardzo dobrze robisz, że zmuszasz się do picia wody. Pocieszę Cię, z czasem będzie coraz prożciej, bo organizm przyzwyczai się do większej ilożci wody i sam będzie się jej domagał. Przynajmniej u mnie tak było. 😉 Teraz siedzę sobie w pracy i stale popijam wodę (też mamy Eden :D), nie będąc do tego zmuszaną. Tak więc z Tobą też tak będzie, mam nadzieję. 🙂

basiacop
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 7
    • Początkujący

Popieram ahaps. Ja też większożć wody nadrabiam w pracy! Nie dlatego, że spędzam w niej dużo czasu, ale dlatego, że tam, siedząc przy kompie, jakoż najprożciej jest mi wypić normy wody. 😀 Poza tym mam pomoc, bo z miejsca, w którym siedzę stale widać dystrybutor Eden, który wręcz „krzyczy”: „Chodź po wodę!”. Hahahah…

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

ja nigdy nie mogłam sie zmusić, żeby pic tyle wody, ile powinnam, po prostu mi sie nie mieżci i nie chce mi się pić, wiem, ze to niezdrowe, ale inaczej nie potrafię… były dni, ze poza kawą nie piłam nic, ale od jakiegoż czasu zaczełam się zmuszać, więc jest to co najmniej litr wody dziennie, do tego plusssz up, bo lubię i nawadnia dobrze organizm, no i zrezygnowałam z kawy na jego rzecz, w końcu ten z guaraną też energii dodaje, łacznie to daje mi 1,5 litra płynów + naturalnie kawa, herbata, jakiż sok czy napój, myżlę, ze czasem dojdę do tych przepisowych 2 litrów 😉

martyna1
    Member
    • Tematów: 14
    • Odp.: 303
    • Pasjonat

Wodę trzeba pić, czy się chce, czy nie – pomaga we wszystkim, np. w tym jeżli chce się odchudzić (przyspiesza metabolizm), nawilża skórę. Polecam mieć zawsze pod ręką i torebce butelkę.

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

Az poszłam po wode do kuchni:D, ja niestety mam ten sam problem zawsze mało piłam i to mi wystarzyło ale troszke sie zmuszam bo wiem ze est woda potrzebna.

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Piję bardzo mało-mam problemy z nerkami i dla ich zdrowia powinnam pić bardzo dużo (nawet więcej niż przepisowo) ale paradoksalnie jak tylko wypiję naraz większą ilożć płynu niż mały łyk zaraz chce mi się niemiłosiernie sikać-biegam dosłownie co chwilę,nawet i co 10 minut i to z pełnym pęcherzem jak po kilku piwach:( To jest dla mnie tak uciążliwe,że w pracy piję mało,aby sobie tego oszczędzić.

Wmuszam w siebie wodę wieczorami i wczeżnie rano ale nie lubię pić,nie mam takiej potzreby. Jedynie co to na siłowni wypiję te 750ml wody lub jakiegoż izotonika no i przed i po treningu trochę wody do rozrobienia aminokwasów BCAA ale w ogólnym rozrachunku i tak jeszcze wychodzę na minus.
    Akurat w sierpniu miałam znowu zapalenie nerek:((

patunia28
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 986
    • Zasłużony

No ja mam takie dni, że w ogóle mi się nie chce pić, ale mam też takie, że wlewam w siebie litrami i żadnego zaspokojenia pragnienia 😛 Reszta dni raczej w normie 😉 Ale plusssz up to ostatnio bez względu na chęci 😉 Próbuję nabrać sił do pracy po urlopie 😛
    Lady Kala – to niezbyt rozsądne, wiesz? W sumie żwiadomie doprowadzasz do rozwijania się choroby.

Dorota123
    Participant
    • Maniak

kiedy miałam problem z nerkami to piłam na prawdę dużo, ale problem minął, a mi się dalej pić nie chciało, więc jest jak jest…
    patunia28, ja też miałam problem z dojżciem do siebie po urlopie, w sumie chyba ze 3 tygodnie mi to zajęło, ale plusssz up też poszedł w ruch 😉

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Przecież napisałam,że wmuszam w siebie na siłę wodę ale aż tak znowu dużo nie jestem w stanie wypić:

póki co bronię się przed kolejnymi niedomaganiami nerek wyciągiem z żurawiny w tabletkach!

Der-med
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 131
    • Zapaleniec

Wodę najlepiej jest nie tyle pić co popijać – małymi łykami. Pochłonięcie szklanki na raz sprawi, że woda po prostu przez ciebie „przeleci” a jeżeli zwykła woda ci nie smakuje – spróbuj wrzucic do niej plasterek cytrynki lub pomarańczy – napewnio będzie smaczniejsza;)

Dorota123
    Participant
    • Maniak

dobrze wiedzieć, ja włażnie tak powoli wszystko sączę, duszkiem piję tylko po dużym wysiłku…
    podczas pracy taką butelkę plusssza up z guaraną potrafie pić przez kilka godzin 🙂

isztar
    Member
    • Tematów: 27
    • Odp.: 491
    • Zasłużony

wodę to piję non stop, zawsze mam szklankę obok siebie i popijam małymi łykami, ponadto jak gdzież idę to zawsze mam butelkę wody ze sobą…nie wiem dokładnie ile wypijam 🙂 ale dużo, do tego herbata, jakiż sok, za to kawy nie piję ale guaranę czasami…

Powinno się wagę ciała pomnożyć przez 0,04 i wtedy wychodzi ile się powinno wypić czystej wody w ciągu dnia. A i ważne żeby przynajmniej 0,5l wypić do 12 każdego dnia.

Blk
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 699
    • Zasłużony

dużo piję, codziennie po kilka szklanek herbaty, czasami jakaż woda, po prostu mi się chce..

Dorota123
    Participant
    • Maniak

to wyszło mi, ze powinnam wypijać prawie 2,5 litra dziennie, coż czarno to widzę 😕
    isztar, a jaką guaranę pijesz? ja póki co plusssz up z guaraną, bo innej jakoż przełknać nie mogę, próbowałam juz chyba wszystkich herbatek na rynku i nie da się tego pić 😉

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Nawadnianie organizmu"

Przewiń na górę