• Autor
    Odp.
  • werkaa
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 606
    • Zasłużony

I włażnie to, ze starsze osoby opwiadają o dawnych czasach często usypia naszą czujnożć, ponieważ panuje przekonanie, że im dalej do ty łu pamiętamy tym mamy lepszą pamięć… Czężto to się nie sprawdza przy ludziach starszych…

Mirabelka
    Member
    • Tematów: 32
    • Odp.: 585
    • Zasłużony

Dorka, to, że Twój dziadek miał dobrą pamięć, to raczej nie zasługa tego, że rał w szachy. Sądzę, że tutaj spore znaczenie mają geny.

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Mirabelka- trening pamięci za młodu może zdziałać cuda… Zresztą ni9e tylko w mlodożci- osoby starsze, które pozostają aktywne fizycznie, są otwarte na nowe wyzwania są rzadziej dotknięte problemami z pamięcią…

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

hm.. ja bym się upierała, że to ew. styl życia i dieta może wpływac korzystnie

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

hm.. ja bym się upierała, że to ew. styl życia i dieta może wpływac korzystnie

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Z diety to chyba chodzi o tłuszcze tak? Ich nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na procesy układu nerwowego…

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

Mirabelka, na pewno tej pamięci nie zawdzięczał wyłącznie szachom, ale uważam, że mu pomogły zachować dobrą pamięć i trzeźwożć umysłu do samego końca… a jeżli to rzeczywiżcie geny, to mam nadzieję, że odziedziczyłam je po nim 😉

werka, co z tymi tłuszczami? że niezdrowe to wiem, ale jaki jest ich wpływ na pamięć?

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Wyraziłąm się mało prezcyzjnie- chodziło mi, że złe są tłuszcze zwierzęce, któe moga powodować pogorszenie sie pamięci, natomiast dieta bogata w tłuszcze dobre, czyli tłuszcze jedno- i wielonasycone, może zmniejszać prawdopodobieństwo chorób serca, raka, depresji i choroby Alzheimera

Mirabelka
    Member
    • Zasłużony

dlatego wlażnie jestem wegetarianką! i wszytskim takową dietę polecam 😀

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Tłuszcz zwiarzęcy to rozumiem, ale białko zwierzęce jest moim zdaniem nie do zastąpienia, szczególnie w diecie dzieci i osób starszych…

Dorota123
    Participant
    • Maniak

nie wiem czy potrafiłabym p****żć na wegetarianizm… co prawda mięsa nie jem wiele, ale dobrą wędlinkę zjem od czasu do czasu 😉
    tak czy inaczej tłuszczu w tym niewiele… a jakich jeszcze składników powinno się unikać a jakie są wskazane?

werkaa
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

a jakich jeszcze składników powinno się unikać a jakie są wskazane?

[usunięto_link] jest dobry artykuł na ten temat 😀

Dorota123
    Participant
    • Maniak

dzięki, poczytam wieczorem 🙂
    ale z tego co tak powierzchownie przejrzałam, to tak jak myżlałam, magnez, lecytyna…

werkaa
    Member
    • Zasłużony

A tak z innej beczki- czy ktoż z Was słyszał o leczeniu zaburzeń pamięci piracetamem?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

to jakiż lek tak? ja nie słyszałam… kiedyż czytałam o jakimż leku, memotropil chyba się nazywał, ale nigdy nie używałam, ani nie interesowałam się czy ktoż z rodziny używał…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " BABCIA"

Przewiń na górę