- AutorOdp.
- 19 sierpnia 2009 at 10:51
I włażnie to, ze starsze osoby opwiadają o dawnych czasach często usypia naszą czujnożć, ponieważ panuje przekonanie, że im dalej do ty łu pamiętamy tym mamy lepszą pamięć… Czężto to się nie sprawdza przy ludziach starszych…
19 sierpnia 2009 at 11:12Dorka, to, że Twój dziadek miał dobrą pamięć, to raczej nie zasługa tego, że rał w szachy. Sądzę, że tutaj spore znaczenie mają geny.
19 sierpnia 2009 at 11:30Mirabelka- trening pamięci za młodu może zdziałać cuda… Zresztą ni9e tylko w mlodożci- osoby starsze, które pozostają aktywne fizycznie, są otwarte na nowe wyzwania są rzadziej dotknięte problemami z pamięcią…
19 sierpnia 2009 at 11:32hm.. ja bym się upierała, że to ew. styl życia i dieta może wpływac korzystnie
19 sierpnia 2009 at 12:15hm.. ja bym się upierała, że to ew. styl życia i dieta może wpływac korzystnie
19 sierpnia 2009 at 12:31Z diety to chyba chodzi o tłuszcze tak? Ich nadmiar w diecie wpływa niekorzystnie na procesy układu nerwowego…
19 sierpnia 2009 at 12:48Mirabelka, na pewno tej pamięci nie zawdzięczał wyłącznie szachom, ale uważam, że mu pomogły zachować dobrą pamięć i trzeźwożć umysłu do samego końca… a jeżli to rzeczywiżcie geny, to mam nadzieję, że odziedziczyłam je po nim 😉
werka, co z tymi tłuszczami? że niezdrowe to wiem, ale jaki jest ich wpływ na pamięć?
19 sierpnia 2009 at 12:57Wyraziłąm się mało prezcyzjnie- chodziło mi, że złe są tłuszcze zwierzęce, któe moga powodować pogorszenie sie pamięci, natomiast dieta bogata w tłuszcze dobre, czyli tłuszcze jedno- i wielonasycone, może zmniejszać prawdopodobieństwo chorób serca, raka, depresji i choroby Alzheimera
19 sierpnia 2009 at 13:16dlatego wlażnie jestem wegetarianką! i wszytskim takową dietę polecam 😀
19 sierpnia 2009 at 13:47Tłuszcz zwiarzęcy to rozumiem, ale białko zwierzęce jest moim zdaniem nie do zastąpienia, szczególnie w diecie dzieci i osób starszych…
19 sierpnia 2009 at 15:29nie wiem czy potrafiłabym p****żć na wegetarianizm… co prawda mięsa nie jem wiele, ale dobrą wędlinkę zjem od czasu do czasu 😉
tak czy inaczej tłuszczu w tym niewiele… a jakich jeszcze składników powinno się unikać a jakie są wskazane?19 sierpnia 2009 at 16:44[usunięto_link] wrote:
a jakich jeszcze składników powinno się unikać a jakie są wskazane?
[usunięto_link] jest dobry artykuł na ten temat 😀
19 sierpnia 2009 at 16:52dzięki, poczytam wieczorem 🙂
ale z tego co tak powierzchownie przejrzałam, to tak jak myżlałam, magnez, lecytyna…19 sierpnia 2009 at 18:37A tak z innej beczki- czy ktoż z Was słyszał o leczeniu zaburzeń pamięci piracetamem?
20 sierpnia 2009 at 11:20to jakiż lek tak? ja nie słyszałam… kiedyż czytałam o jakimż leku, memotropil chyba się nazywał, ale nigdy nie używałam, ani nie interesowałam się czy ktoż z rodziny używał…
- AutorOdp.