• Autor
    Odp.
  • parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

ja tam nie odczuwam zadnej zlosci…ale moi bliscy nie sa toksyczni i nie oplataja mnie jak bluszcz.

Cleo
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 857
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

ja tam nie odczuwam zadnej zlosci…ale moi bliscy nie sa toksyczni i nie oplataja mnie jak bluszcz.

ej… ale to że moja babcia przychodzi do mnie to domu nie oznacza, że jest „toksyczna i otacza mnie jak bluszcz”

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

dla mnie taka sytuacja bylaby jak najbardziej toksyczna.

katarinaa87
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 72
    • Stały bywalec

Istne związki chemiczne się tworzą. Bliscy mogą czasem nas zdenerwować, ale tak czy inaczej zawsze trzeba się zastanowić nad tym, co mówią. Zwłaszcza babcie mają często dużo racji:)

Cleo
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

dla mnie taka sytuacja bylaby jak najbardziej toksyczna.

to że jej zachowanie drażni nie oznacza, że jest toksyczna – ona ma inne myżlenie niż ja czy ty i po prostu trzeba ją zrozumieć

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

nie ma w tym zlosci, ja tam kocham moja mame ;p
    po prostu mnie wkurza 😀
    to ze trzeba zrozumiec innosc przekonan itp to normalne
    ale nie trzeba sie do nich dostosowywac czego czesto starsi wymagaja/oczekuja ;p

Cleo
    Member
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

nie ma w tym zlosci, ja tam kocham moja mame ;p
    po prostu mnie wkurza 😀
    to ze trzeba zrozumiec innosc przekonan itp to normalne
    ale nie trzeba sie do nich dostosowywac czego czesto starsi wymagaja/oczekuja ;p

w ogóle to ciężki temat – różnica pokoleń i już …

katarinaa87
    Member
    • Stały bywalec

Różnica pokoleń zawsze jest, trzeba zrozumieć, że nasi bliscy, zwłaszcza Ci starsi mają trochę inne poglądy i spojrzenie na żwiat. Jednak w ich myżleniu i postępowaniu często jest dużo racji:)

werkaa
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 606
    • Zasłużony

Moja babcia mnie wychowywała, bo była na wczeżniejszej emeryturze, gdy mama urodziła. I pewnie dlatego jest bardzo ważną osobą w moim życiu. Co prawda w czasie mojego okresu buntu, gdy wszystkim manifestowałam swoją dorosłożć i niezależnożć, byłam dla niej niemiła nieraz. Ale teraz, gdy podrosłąm i zmądrzałam, nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć :D. Mimo, że wyjechałąm na studia, codziennie gadamy przez kom- babcia zna mój nr na pamięć, mimo że często podczas zakupów zapomina kupić połowy potrzebnych rzeczy 😀 😀

katarinaa87
    Member
    • Stały bywalec

Pamięć trzeba trenować. Szkoda, żeby brała jakież leki, bo i tak pewnie bierze ich tonę na różne inne schorzenia. Można na przykład zaproponować babci opowiadanie historii rodzinnych i umieszczanie ich bohaterów na drzewie genealogicznym.

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Też jestem zdania, że póki można należy stosowac jak najmniej leków, a jeżli już to pod żcisłym nadzorem lekarza. To drzewo rodowe to niezły pomysł jako aktywnożć dla babci, biorąc pod uwagę, że chodzi teraz na kurs komputerowy dla seniorów 😀

katarinaa87
    Member
    • Stały bywalec

Ja zachęcałam moją babcię żeby poszła na uniwersytet trzeciego wieku,ale nie chciała. Na kompie się kompletnie nie zna, ale pamięta że rozkład autobusów można w necie znaleźć,a to już coż.

Jak Twoja chodzi na kurs, to powiedz żeby sprawdziła stronę, na której można budować takie drzewa rodzinne. ************************

werkaa
    Member
    • Zasłużony

Przekażę- niech szczężcia swojego spróbuje 😀
    Dziż byłam na obiadku u Babci, a później tak długo ją męczyłam, aż zgodziła się na partyjkę szachów (wyczytałam, że bardz dobrze wpływaja na pamięć :wink:). Oczywiżcie na jednej się nie skończyło, ale efekt był taki, że babcia wygrała ze mną 3 razy 😛

katarinaa87
    Member
    • Stały bywalec

Taaak, bo generalnie to starsi członkowie rodziny zawsze z młodszymi wygrywają.Przynajmniej ja nie przypominam sobie, żebym wygrała w tysiąca z dziadkiem, czy z tatą.

katarinaa87
    Member
    • Stały bywalec

Dokładnie tak, z takie pamięci trzeba korzystać. Zwłaszcza, że przy okazji budowania drzewa można wygrać fajne nagrody.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " BABCIA"

Przewiń na górę