- AutorOdp.
- 24 stycznia 2009 at 14:47
ot taka „spychologia” :/
a nam zostaje miec nadzieje ze ktos sie „ponizy” i za to wezmie…
myslicie ze bedzie nas stac na cos wiecej niz kajzerki za nasze przyszle emerytury ??? 😉25 stycznia 2009 at 15:00no ja nadal jestem niepoprawną optymistką i wierzę, że nie tylko na lizaki dla wnuków będzie mnie stać…
marzy mi się taka starożć, którą będę mogła spędzić nie tylko u boku ukochanego męża, ale też w sposób ciekawy i radosny. móc gdzież wyjechać, zobaczyć to, na co nie było czasu, gdy się pracowało i dzieci chowało, móc dbać o swoje zdrowie w sposób godny, a nie wybierać, czy kupić jedzenie, czy leki…
nie wiem… boje się troszkę myżleć, co mi przyniesie życie (i mój kraj) za te kilka dziesięcioleci 😥26 stycznia 2009 at 17:41w sumie…
Jezeli mowimy o dziesiacioleciach a odkladania sa to same poczatki to… mysli optymistyczne chyba nie sa czyms zlym 😉
Konkurencja na rynku jest (a nawet ma sie „Wykruszyc” pare funduszy) to pora na zarabianie pieniedzy 😀
Tzn. jezeli chca przyciagnac do siebie ludzi to teraz musza pokazac klase przy wychodzenia z dolku 🙂26 stycznia 2009 at 21:55no tak 🙂 będzie można poobserwować jak sobie radzą z taką sytuacją 🙂
mam nadzieję, że dobrze 🙂a tutaj wygrzebane ostatnie udziały w rynku…
Porównanie OFE według wartożci aktywów – grudzień ’08
OFE: Wartożć aktywów Udział w %
Commercial Union 36116.9 mln zł 26,1
ING 33058.4 mln zł 23,9
PZU Złota Jesień 18952.3 mln zł 13,7Porównanie OFE według ilożci uczestników – grudzień ’08
OFE: Ilożć osób Udział w %
Commercial Union 2859620 20,69
ING 2787715 20,17
PZU Złota Jesień 2018066 14,6027 stycznia 2009 at 12:35też mam nadzieję że pokażą na co ich stać i szybko nadrobią straty co prawda do mojej emerytury jeszcze trochę ale mimo to wolę orientować się w temacie na bieżąco 🙂
27 stycznia 2009 at 17:091/5 uczestnikow w jednym funduszu ???
Ja pierdziele…27 stycznia 2009 at 18:32ponad
robie wrażenie, nie?
28 stycznia 2009 at 14:16Moze zaczniemy robic zaklady ???
Ktory fundusz zostanie „wykupiony” przez tego giganta ???28 stycznia 2009 at 17:52tak na prawde to było do przewidzenia bo na rynku będzie miejsce góra dla 8 OFE te czołówka już się wyklarowała CU , ing, PZU a pozostała 5 kto wie..
28 stycznia 2009 at 18:14no na pewno już Polsatu nie zobaczymy… ale nim akurat CU chyba się nie interesuje… z resztą może i lepiej – po co taki bałagan kupować…
to co tam nam jeszcze zostaje? 😛29 stycznia 2009 at 14:54hmm nie wiem szczerze mówiąc jak to jest do końca kto kogo kupi…. najważniejsze to to zeby nie siedzieć w marnym OFE tylko samemu od razu wybrać najlepszy gdyby nie było losowania ludzie sami z wyboru poszliby góra do 5-6 funduszy i byłoby po problemie 🙂
29 stycznia 2009 at 15:33Chociaz…
Moze losowanie wymusza na nas potrzebe zainteresowania sie mozliwosciami ???
Jezeli mamy nuz na gardle to sie moze za cos wezmiemy 🙂
I dobrze…
Dzieki temu latwo zauwazyc „braki” niektorych funduszy…
Moim zdaniem – bardzo istotne kwestie:
– certyfikat swiadczacy o jakosci uslug
– zaufanie wsrod uczestnikow (ilosc uczestnikow w danym funduszu)
– zebrane aktywa
– wykorzystanie internetu do np kontaktu z klientemGdyby ktos sie spytal jakis czas temu czym sie roznia fundusze… 😉
29 stycznia 2009 at 19:59ja zanim nie musiałam sama wybrac ofe też nic o nich nie wiedziałam ale nie chciałam iżć na łatwiznę poza tym dając się wylosować możemy sporo stracić….
30 stycznia 2009 at 15:57I w tym rzecz…
Gdyby nie bylo losowanie tylko „nazwa” do wybrania to kazdy zakreslalby cokolwiek :/
W tym wypadku – przynajmniej wybierzemy dla siebie najlepsze rozwiazanie 🙂30 stycznia 2009 at 23:52może i racja 🙂 większe zagrożenie straty własnych pieniędzy, więc trzeba się na coż zdecydować 🙂 zainteresować tematem i wybrać żwiadomie 🙂
- AutorOdp.