- AutorOdp.
- 10 marca 2010 at 12:56
przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę swoją dorosłożć psychiczną… a dziewczyny w liceum – w większożci – nie mogą się tym pochwalić.
10 marca 2010 at 13:52nie, nie są gotowe!
19 lipca 2010 at 19:22ja ostatnio oglądam na MTV program Licealne ciąze.
dziewczyny maja po 16 lat i juz sa w ciązy,jedna nawet zaszla w ciaze z chlopakiem ktorego znala 1 miesiac!!
niby sie zabezpieczali,ale jednak cos nie wypalilo.bo jak sie potem okazalo to zapomnieli o zabezpieczeniu!!
albo dziewczyny chcialy sie popisac przed innymi kolezankami z klasy,ze one tez juz uprawiaja sex,albo nie chcialy zeby chlopak sobie czegos nie pomyslam o nich.
ja wolalabym wyjsc na dziwaczke ktora nie uprawia sexu w wieku 16 lat,niz potem zmarnowac szkole i nastoletnie zycie przez nie chciana ciążę.20 lipca 2010 at 15:06A czy wina leży tylko po stronie rodziców i ich braku czasu? Lub biedy w domu czy bogactwa i rozpieszczenia? Przecież w szkołach są zajęcia z przygotowania do życia w rodzinie – tylko program jest beznadziejny!
Pamiętam jak na jednej z lekcji kobieta mówiła, że najlepszym zabezpieczeniem jest kalendarzyk…zastanówcie się skoro takie pierdoły opowiadają w szkołach to też nastolatki w to wierzą i pojawiają się niechciane ciąże. Tylko czy to wina niewiedzy nauczycielki, czy program szkolnictwa w którym paluchy macza kożciół?20 lipca 2010 at 22:21[usunięto_link] wrote:
To był jej pierwszy raz i to w ciemną noc gdzież pod drzewem.Tragedia.Opużciła szkołę,wstyd było jej wychodzić gdziekolwiek na osiedle.
Dlatego uważam,że ciąża nastolatki to brak wychowania przez rodziców,gdzież w pewnej chwili ich zabrakło.Takie jest moje zdanie.Czyli co jeżli Ty byż wpadła w ten sposób, dajmy w tym byłym towarzystwie byłabyż niewychowana? Chyba trochę za szybko oceniasz ludzi. Nie wszyscy muszą uprawiać seks po 20roku życia ,a wpadki się zdarzają z różnych względów.
21 lipca 2010 at 21:09a może to był gwałt tylko boi się powiedzieć o tym?
8 września 2010 at 15:20dla dziewczyny jest to szok tak jak i dla chłopaka…ale myżle,że jeżli ma się wsparcie rodziców przyjaciół i przede wszystkim chłopaka to przezwycięży się wszystko:)
Jest zapewne trudne przeżycie..ale podziwiam te dziewczyny które pogodziły szkołe i wychowanie dziecka… ale oczywiżcie społeczeństwo nasze od razu ostro krytykuje dziewczyna bo zawsze jest winna.. jak słyszę takie wypowiedzi to trzęsie mną.. oboje równo ponoszą winę i muszą odpowiedzieć za czyny.. !
Czasami te młode pary wychowują lepiej dzieci mimo,ze nie posiadają jakiegokolwiek dożwiadczenia niż te osoby które powinny być odpowiedzialny chociażby z powodu wieku:) także nigdzie nie jest powiedziane,że młodzi rodzice nie potrafią wychować… na pewno nie jest to sytuacja komfortowa… bo koleżeństwo ostro krytykuje ale jeżli by się znaleźli w takiej samej sytuacji patrzeliby inaczej..
Nie wiem czy to jest wina wychowania czy nie doinformowania czy tez zwyczajna wpadka…
Zwracając szczególną uwagę na ostatnie słowo..9 września 2010 at 18:15Ciąże w tak młodym wieku zawsze sie zdarzały i zdarzać będą, ale młode mamy nigdy nie będą wystarczająco dorosłe, żeby same sprawnie zapewnić dziecku byt.
10 września 2010 at 08:51ale czasami dziecko sprawia, że szybciej dorastają stają się bardziej odpowiedzialne…:) chociaż to zależy od osobowożci..
29 września 2010 at 08:34[usunięto_link]
Czytałam ten artykuł który pojawił się dzisiaj na wp..
Czym się kierują te dziewczyny.. w wieku 14 lat mieć 5partnerów.. nie wiem… co z ta młodzieżą się dzieje 🙄
29 października 2010 at 10:17Witam. Chcialam powiedziec ze jestem jednym z tych przypadkow jako nastolatka zaszlam w ciaze w polowie drugiego semestru szkoly myslalam ze zalamie sie nie bylo jednak tak zle jak wygladalo.Udalo mi sie skonczyc szkole na czeladniku bylam juz z duzym brzuchem. Ale zmiezam do tego ze nie ma nic tu wspolnego wychowanie rodzicow to byla poprostu chwila.Duzo z mama rozmawialam na tematy seksu zabezpieczen i jak widac nic to nie dalo.. 🙂 Dzis jestem szczesliwa mama dwoch wspanialych corek maja 3 i 4 lata i nie zaluje niczego 😀
29 października 2010 at 15:12I gratulację i bardzo dobrze. Od tego trucia o wychowaniu można zwymiotować.
29 października 2010 at 16:10A za moich czasów takie przypadki nie miały miejsca… 😉
W liceum,w drugiej klasie kolezanka była w ciaży.To było dopiero wydarzenie! :O
Teraz ciąża w gimnazjum nie jest czymż specjalnie wyjątkowym.Szkoda,że młodzi ludzie tak szybko chcą wkroczyć w dorosłe życie,skracając sobie tym samym beztroska młodożć.
A z drugiej strony-taka 16-latka np będąc w moim wieku będzie miała juz odchowane dzieciątko.Tez fajnie! 😀29 października 2010 at 19:23A ja jestem trochę starszy od Ciebie i nie było gimnazjum ,a 8lat podstawówki i tego typu rzeczy już w 8 miały miejsce czyli ok. 15roku życia. W szkole żredniej i czężciej. A czy beztroska młodożć jest taka fajna, mi tam się teraz bardziej podoba 😀
3 listopada 2010 at 15:59Kiedy byłam uczenicą nie pamietam w swojej szkole dziewczyn w ciąży. Ale, kiedy pracowałam w szkole kilka lat temu, miałam w klasie 16- letnia uczennicę w ciąży. Aby ten trudnu czas po urodzeniu dziecka, jak najbardziej jej ułatwić razem z rodzicami i innymi nauczycielami podjęliżmy odpowiednie decyzje i kroki. Z tego co wiem, dzidzius rosnie zdrowo, a młoda mama zdała w tym roku na studia.
- AutorOdp.