• Autor
    Odp.
  • Jeffany
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 404
    • Pasjonat

Obiadek mamusi, czyli pyszna niespodzianka 😀

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Uhhh…nie znoszę niedzielnych obiadów… 😕
    Dziż rosół z makaronem,a na drugie ziemniaki z mięchem jakims i mizerią.Czyli ja jem same ziemniaki z mizerią 😕

izzzka
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 116
    • Zapaleniec

dzis ziemniaczki i kotlecik zapiekany z zoltym serkiem i fasolka szparagowa ;d

Meg77
    Member
    • Odp.: 178
    • Zapaleniec

a ja włażnie idę sobie zrobić obiadek – wrzucę do piekarnika frytki, usmażę pierż z kurczaka i zrobię sałatkę grecką 😀

lizzy
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 142
    • Zapaleniec

Dziż ja u nas gotowałam – plasterki ziemniaków przysmażone na patelni + roladki z piersi kurczaka i sera. Uwielbiamy to!

Jeffany
    Member
    • Odp.: 404
    • Pasjonat

Kotleciki mielone były. Moje ulubione, a ja musiałam wyjżć z domu.

Teraz to już za późno na obiad, mam nadzieję, że moje danie do jutra wytrzyma 😀

Magdalena83
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 31
    • Bywalec

Ja mam dziż grochówkę. Uwielbiam tę zupę!

mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

ziemniak i gulasz z łopatki

kajdaaa
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

mielone, ziemniaczki i marchewka gotowana

Meg77
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Możesz chociaż wziąć przepis od swojej Mamy, to go w przypływie natchnienia wykorzystam! 🙂

proszę bardzo:

około 0,5kg fasolki namoczyć dzień wczeżniej w zimnej wodzie. W niej następnego dnia ją gotujemy dodając ziele angielskie (ok. 4), listek laurowy, pieprz (ok. 6). Gdy podczas gotowania zbierze się piana – zebrać ją. Dodajemy również vegetę (lub jarzynkę) oraz jedną żrednią cebulę z wbitymi 4-rema goździkami. Na patelni smażymy pokrojony wędzony boczek i potem dodajemy go razem z tłuszczem do fasolki. Następnie smażymy pokrojoną kiełbasę, szklimy na patelni cebulkę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy to do fasolki. Oprócz tego dodajemy również koncentrat pomidorowy by uzyskać ładny czerwony kolor, sól i odrobinę cukru. Można ewentualnie dodać paprykę czerwoną, cząber (wedle uznania). I to gotujemy aż będzie „akuratna” i wedle gustu doprawiamy jeżli trzeba.

SMACZNEGO :ok:

Czerwona
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 783
    • Zasłużony

Ja dzis 1 raz zrobilam wlasnoreczne kopytka i …udaly sie 😀 Byly pyszne, z sosem miesnym…Mniam 😛

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

proszę bardzo:

około 0,5kg fasolki namoczyć dzień wczeżniej …

O! Bardzo dziękuję, już sobie zapisałam. Porównam czym się różni Twój przepis od przepisu np. mojej mamy. Ciekawią mnie te różnice i podobieństwa w kulinarnych zbiorach.

Meg77
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

O! Bardzo dziękuję, już sobie zapisałam. Porównam czym się różni Twój przepis od przepisu np. mojej mamy. Ciekawią mnie te różnice i podobieństwa w kulinarnych zbiorach.

wiesz co, ja mam całą szufladę przepisów powycinanych z gazet i praktycznie dwa zeszyty z przepisami mojej mamy (kiedyż się zawzięłam, wzięłam od niej te wszystkie karteczki, karteluszki i poprzepisywałam – ale przepisu na fasolkę tam nie było 😉 bo sporo gotuje z głowy 🙂 ). Ja tego przepisu rzecz jasna jeszcze nie wypróbowałam, ale podobno zdarza się, że gotując wedle tego samego przepisu, ktoż dodatkowo doda jakąż przyprawę i już potrawa ma inny smak 🙂
    ciekawa jestem jak Ci będzie smakowała 🙂

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

Ja też jestem kulinarnym zbieraczem 😉 Zwykle lubię też pokombinować z przepisami, coż dodać nowego, coż innego pominąć i wychodzą całkiem niezłe rzeczy. Zresztą potem wiele z nich opisuję na swojej stronie kulinarnej ([usunięto_link]) i pracuję też nad drugą stroną, która będzie bazą przepisów kulinarnych – włażnie takich z maminych zeszytów, receptur od koleżanek, a także tych znalezionych w prasie i zasłyszanych w różnych dziwnych miejscach.[/url]

Magdalena83
    Member
    • Bywalec

A dziż na obiad – by tradycji forumowej stało się zadożć 😉 – tak zwane gołąbki, czyli kapusta faszerowana + ziemniaki.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Co macie dziż na obiad?"

Przewiń na górę