• Autor
    Odp.
  • dudus.79
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 70
    • Stały bywalec

Jeżli domowe sposoby nie skutkują, to warto ratować się kropelkami. Które są waszymi faworytami?

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Jak wrócę do domu to sprawdzę bo miałam zapisaną nazwę na kartce, ale nie pamiętam dokładnie jak się one nazywały a nie chcę wprowadzić Cię w błąd.

dudus.79
    Member
    • Stały bywalec

Cierpliwie poczekam.Tylko nie zapomnij napisać! 😀

skowronka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

Czytam o kolkach i tego się boję bardziej niż ząbkowania.

Rencia
    Member
    • Pasjonat

A mi nazwa zaginęła ;/ po żwiętach znajomej dopytam bo jej chyba tą kartkę oddałam z nazwą to sobie zapiszę na nowo i podrzucę!

dudus.79
    Member
    • Stały bywalec

oki, nie ma co się bać kolki, wystarczy znaleźć sposób na uspokojenie dzieciaczka. Strach ma wielkie oczy przeciez ;D z reszą teraz jest strasznie dużo sposobow na pozbycie sie kolki u dziecka,że na prawdę nie ma co sie martwić.

Rencia
    Member
    • Pasjonat

Hej, to byl bobotic, znajoma mi podesłała ponownie bo mi kartka z nazwą zaginęła 😉

dudus.79
    Member
    • Stały bywalec

A myżlalam,ze coż innego 😀 z tego co widzę to sklad bobticu jest podobny co do espumisanu.

Rencia
    Member
    • Pasjonat

Pewnie większożć tych leków ma podobny, sszczególnie w kwestii tego głównego czynnika „aktywnego” 🙂 ale działa podobnież dobrze 🙂

cropcka
    Member
    • Odp.: 19
    • Bywalec

ja tam naszczescie problemu z kolka nie mialam, bo mala oszczedzila mi tego etapu. ale lekarka zawsze mi powtarzala ze masaz czyni cuda.

Rencia
    Member
    • Pasjonat

No włażnie, jedne dzieci w pewnej chwili strasznie się z tym męcza, a u innych nie występuje kompletnie, ciekawe jaki jest faktycznie % tych które kolka dopada.

buszajka
    Member
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

moja siostra ostatnio ma problem kolkowy u swojej córki. Co polecicie? Jakie kropelki? macie jakież domowe sposoby na to by ulzyc dziecku? poradzcie 😕

seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

U mnie pomoglo zwalczenie przyczyny. Znacznie lepiej bylo jak zmienilam butelke na chicco step up z zaworem antykolkowym.
    Ale jak juz ktos napisał, ten problem zawsze bedzie 🙁

delfina
    Member
    • Odp.: 86
    • Stały bywalec

Domowe sposoby jak masowanie brzuszka są ulgą w cierpieniu, jednak dobra butelka rzeczywiżcie potrafi zdziałać cuda. Ważny jest silikonowy smoczek wyposażony w zawór antykolkowy, a kształt dostosowany jest do wieku dziecka. Dobrze też mieć taką butelkę przy przechodzeniu z karmienia piersią na butelkę włażnie.

buszajka
    Member
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

no własnie poradziłam siostrze masaż antykolkowy, dałam jej link by nauczyła się. U nas sprawdzała sie suszarka, nie wiem jak to działa, ale dzialało 😆

Siostra karmi piersią, więc butelka przyda sie jedynie przy herbatkach koperkowych 😉

Wytłumaczyłam siostrze, ze mechanizm kolki nie jest do końca poznany, ale przynajmniej w czężci przypadków zależy od diety dziecka, a jeżli jest ono karmione wyłącznie piersią – także od diety matki. Modyfikacje diety nie zawsze wystarczają, co zmusza rodziców do różnych prób leczenia. Ponieważ przynajmniej w czężci przypadków przyczyną wzdęć może być nadmiar gazu w jelicie dziecka, podawane są mu leki ułatwiające ich wchłanianie lub wydalanie. Musze jej zapytać jakie krople kupiłam, bo lekarka jej polecała. A ja zapomniałam 😕

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Co na kolkę?"

Przewiń na górę