- AutorOdp.
- 17 grudnia 2012 at 15:22
Jeżli domowe sposoby nie skutkują, to warto ratować się kropelkami. Które są waszymi faworytami?
18 grudnia 2012 at 08:44Jak wrócę do domu to sprawdzę bo miałam zapisaną nazwę na kartce, ale nie pamiętam dokładnie jak się one nazywały a nie chcę wprowadzić Cię w błąd.
20 grudnia 2012 at 22:13Cierpliwie poczekam.Tylko nie zapomnij napisać! 😀
22 grudnia 2012 at 21:05Czytam o kolkach i tego się boję bardziej niż ząbkowania.
25 grudnia 2012 at 09:48A mi nazwa zaginęła ;/ po żwiętach znajomej dopytam bo jej chyba tą kartkę oddałam z nazwą to sobie zapiszę na nowo i podrzucę!
30 grudnia 2012 at 22:11oki, nie ma co się bać kolki, wystarczy znaleźć sposób na uspokojenie dzieciaczka. Strach ma wielkie oczy przeciez ;D z reszą teraz jest strasznie dużo sposobow na pozbycie sie kolki u dziecka,że na prawdę nie ma co sie martwić.
31 grudnia 2012 at 14:56Hej, to byl bobotic, znajoma mi podesłała ponownie bo mi kartka z nazwą zaginęła 😉
31 grudnia 2012 at 15:16A myżlalam,ze coż innego 😀 z tego co widzę to sklad bobticu jest podobny co do espumisanu.
2 stycznia 2013 at 08:26Pewnie większożć tych leków ma podobny, sszczególnie w kwestii tego głównego czynnika „aktywnego” 🙂 ale działa podobnież dobrze 🙂
25 stycznia 2013 at 22:31ja tam naszczescie problemu z kolka nie mialam, bo mala oszczedzila mi tego etapu. ale lekarka zawsze mi powtarzala ze masaz czyni cuda.
26 stycznia 2013 at 08:02No włażnie, jedne dzieci w pewnej chwili strasznie się z tym męcza, a u innych nie występuje kompletnie, ciekawe jaki jest faktycznie % tych które kolka dopada.
9 maja 2014 at 19:25moja siostra ostatnio ma problem kolkowy u swojej córki. Co polecicie? Jakie kropelki? macie jakież domowe sposoby na to by ulzyc dziecku? poradzcie 😕
24 maja 2014 at 06:23U mnie pomoglo zwalczenie przyczyny. Znacznie lepiej bylo jak zmienilam butelke na chicco step up z zaworem antykolkowym.
Ale jak juz ktos napisał, ten problem zawsze bedzie 🙁24 maja 2014 at 21:42Domowe sposoby jak masowanie brzuszka są ulgą w cierpieniu, jednak dobra butelka rzeczywiżcie potrafi zdziałać cuda. Ważny jest silikonowy smoczek wyposażony w zawór antykolkowy, a kształt dostosowany jest do wieku dziecka. Dobrze też mieć taką butelkę przy przechodzeniu z karmienia piersią na butelkę włażnie.
27 maja 2014 at 16:04no własnie poradziłam siostrze masaż antykolkowy, dałam jej link by nauczyła się. U nas sprawdzała sie suszarka, nie wiem jak to działa, ale dzialało 😆
Siostra karmi piersią, więc butelka przyda sie jedynie przy herbatkach koperkowych 😉
Wytłumaczyłam siostrze, ze mechanizm kolki nie jest do końca poznany, ale przynajmniej w czężci przypadków zależy od diety dziecka, a jeżli jest ono karmione wyłącznie piersią – także od diety matki. Modyfikacje diety nie zawsze wystarczają, co zmusza rodziców do różnych prób leczenia. Ponieważ przynajmniej w czężci przypadków przyczyną wzdęć może być nadmiar gazu w jelicie dziecka, podawane są mu leki ułatwiające ich wchłanianie lub wydalanie. Musze jej zapytać jakie krople kupiłam, bo lekarka jej polecała. A ja zapomniałam 😕
- AutorOdp.