Czy kasa zmienia ludzi?

Wy艣wietlanie 15 wpis贸w - od 1 do 15 (z 49 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    tigerka
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 77
    • Odp.: 2132
    • Ekspert

Wszystko jest pieknie dopoki nie pojawi sie kasa… 馃檮 Zauwazylam,ze przewaga lasek tylko patrzy na kase,na facetow z fura i jednym slowem mega materialistki ,co dla mnie jest hm chore?Zauwazylam rowniez,ze ludzie,ktorym wrecz przewraca sie z dobrobytu i maja sie za niewiadomo kogo , traktuja ludzi „ciut biedniejszych” za dno, a samych siebie za strefe wyzsza itp.itd. Jednak tacy ludzie nie zawsze sa do konca szczesliwi,bo czesto bywa wlasnie tak,ze wiele osob na kase leci a nie wazne wyglad,charakter czlowieka i wtedy sa mega klotnie,rozwody,zdrady etc.
    Ja jestem normalna i nigdy nie patrzylam na kase jak na nie wiem co ,no i tym bardziej nigdy nie patrzylam,czy facet ma fure,komore czy giga chate etc. , poniewaz najwazniejszy wg mnie jest charakter i osoba!! 馃槇 Wiadomo,ze pieniazki sa potrzebne w odpowiedniej ilosci i na utrzymanie siebie i rodzinki ale bez przesady bo kasa szczescia nie daje.

Natomiast ciekawa jestem jakie jest Wasze zdanie?? Czy kasa faktycznie zmienia ludzi?? Czy MY Polacy jestesmy az takimi materialistami,ze wyjezdzamy z mysla (za wieksza kasa za granice np co nie zawsze tak jest) ??
    Zapraszam do pisania w owym moim temacie powyzej. 馃槈

tigerka
    Cz艂onek
    • Ekspert

Hmm teraz dopiero sie zorientowalam,ze moj temat jest podobny do LANSU hm hm ale moze sie nikt nie przyczepi 馃槢 Temat podobny ale zapraszam do wypowiedzenia sie 馃槈

madzia88
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 20
    • Bywalec

mysle ze zalezy to od cz艂owiek:)od jego charakteru,jak ktos by艂 biedny,uczciwym cz艂owiekiem i dorobi艂 sie w艂asnymi si艂ami majatku to mysle ze sie nie zmieni poniewaz bedzie pamieta艂a ile trudu w艂ozy艂 w ta prace 馃榾

MIECZ-NICK
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 6
    • Odp.: 433
    • Pasjonat

zgadzam sie z madzia88, jesli ktos sie otyral niezle na ta duuuuza kase to bedzie mial inne podejscie do kasy, nie bedzie szpanowal nowa fura, komora itp. Jak komus ta kasa gdzies sama skapnie – w stylu np spadku, moze jej nie szanowac – choc nie zawsze tak byc musi. Moj maz mial zawsze z kasa lekko, co chcial to w koncu mial i teraz widze jak niedobre to jest w skutkach – nie szanuje niczego , przesral kupe spadku po swoim przodku, dzis jego matak przyznaje ze zle zrobili, ze starali sie dac mu wszystko. Ja mam inny stosunke do forsy, trzeba ja miec zeby spokojnie zyc, a jak cos zostaje na ciuszki, wyjazdy to naprawde mnie to cieszy jesli mi sie uda przyoszczedzic i zaszalec na perfumki, ale ja zaczelam pracowac uczac sie w liceum, na studia tez sobie dorabialam, bo w domu nie zbywalo (nie bylo biedy, ale kasa sama nie kapala). Ja naprawde mam duzy szacunek do tego co wypracuje przez miesiac swojej pracy. Jednak wsrod znajomych, ktorzy jakimis szwindlami dorobili sie kasy mam takich ktorym widac ze bije na dekiel. Mysle ze problem czy przy duzej ilosci kasy odbija komus czy nie w duzym stopniu zalezy od jego charakteru i od tego jak zostal wychowany.

kajdaaa
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

Ja wychodz臋 z zalo偶enia, 偶e „pieni膮dze to nie wszystko ale bez pieni臋dzy jeszcze gorzej”.Ja podejmuj膮c decyzj臋 o wyje藕dzie nie patrzy艂am pod k膮tem a zarobi臋 du偶o pieni臋dzy i wr贸c臋. Wybuduj臋 dom i kupi臋 fajny samoch贸d. Na moj膮 decyzj臋 opiera艂y si臋 sprawy finansowe i rodzinne. Kto偶 musia艂 wzi膮偶膰 sprawy w swoje r臋ce. Teraz nie narzekam nio fakt odbi艂am si臋 od dna ale to nie znaczy 偶e kasa odbi艂a mi do g艂owy. Co do faceta to nigdy nie patrzy艂am pod wzgl臋dem czy ma samoch贸d czy nie. Poznali偶my si臋 jak ja mia艂am nieca艂e 17 lat a m贸j facet dopiero sko艅czone 18. Wi臋c gdybym patrzy艂a za samochodem musia艂abym by膰 z facetem kt贸ry ma ok 24 a ja 16 (18-latka rzadko sta膰 na samoch贸d chyba 偶e ma rodzic贸w nadzianych).

WarnGirl
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Pieni膮dze s膮 wa偶ne,nie oszukujmy si臋.Twierdzenie,偶e mi艂os膰 jest najwazniejsza i wogole bez mi艂osci 偶y膰 si臋 nie da,jest bardzo naiwne.Czy kto偶,kto klepie biede w ma艂ym domku z po艂atanym dachem,codziennie walcz膮c o prze偶ycie mo偶e powiedzie膰,偶e jest szcz臋偶liwy i spe艂niony,bo ma ukochan膮 osob臋 przy boku i niczego wi臋cej nie potrzebuje?Nies膮dze.Pieni膮dze daj膮 szcz臋偶cie,daj膮 wiele mo偶liwo偶ci i powoduj膮 ch臋膰 dzia艂ania.Nie nale偶臋 do os贸b,kt贸re otaczaj膮 si臋 jedynie nadzianymi osobami,pieni膮dze nie s膮 kryterium,kt贸re bior臋 pod uwag臋 przy wyborze partnera,przyjaci贸艂 i znajomych 馃槙 Wtedy w艂膮snie chodzi o mi艂o偶膰,o uczucie,jakie偶 wy偶sze warto偶ci.Ale w 偶yciu chodzi o co偶 wi臋cej ni偶 o mi艂o偶膰.Cz艂owiek ma wiele potrzeb,kt贸re pragnie zaspokoi膰.Potrzeba mi艂o偶ci jest potrzeb膮 wy偶szego rz臋du a s膮 przecie偶 jeszcze potrzeby rz臋du ni偶szego,kt贸re r贸wnie偶 wymagaj膮 zaspokajania.Nie czarujmy si臋 wi臋c stwierdzeniami rodem z brazylijskiej telenowieli 馃槙
    A jesli chodzi o ludzi z kas膮,to wcale nie uwa偶am,偶e przewraca im sie w g艂owach,bo maj膮 wi臋cej ni偶 inni.To jest w艂膮snie mentalnosc polak贸w-on ma wi臋c jest kim偶 z艂ym i niedobrym,nie lubimy go.Dlaczego w tym przypadku nikt nie zwraca uwagi na charakter cz艂owieka?Znam kilka os贸b,kt贸re maj膮 kas臋 a s膮 naprawd臋 偶wietnymi ludzmi,wi臋c mo偶e nie uog贸lniajmy.Natomias cz臋sto jest tak,偶e cz艂owiek,kt贸ry sie czegos dorobi艂 staje sie w oczach swoich znajomych kim偶 innym,zaczynaj膮 go traktowac z dystansem,bo on ma kase,wi臋c na pewno jest napuszony i dumny.A czasem ludzie pozostaj膮 tacy sami,a to inni robi膮 z niego B贸g wie kogo.
    Na ten temat mog艂abym pisa膰 epopeje,bo dla mnie to interesuj膮cy temat 馃檪 mo偶e kiedy偶 napisz臋 rozprawke na ten temat-Postrzeganie „problemu” bogactwa przez nasze zawistne spo艂ecze艅stwo 馃槈

kajdaaa
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

z ch臋ci膮 ja przeczytam jak napiszesz 馃槅 temat rzeka

Zielonooka
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

W jakim偶 stopniu jestem materialistk膮, bo jednak pieni膮dze zapewniaj膮 mi mo偶liwo偶膰 nieograniczonego rozwoju, chocia偶 nie gwarantuj膮 go, ale jednak zawsze wa偶niejsze od pieni臋dzy b臋d膮 sprawy duchowe i zaliczaj膮ce si臋 do sfery niematerialnej.

tigerka
    Cz艂onek
    • Ekspert

@WarnGirl wrote:

Nie czarujmy si臋 wi臋c stwierdzeniami rodem z brazylijskiej telenowieli 馃槙
    A jesli chodzi o ludzi z kas膮,to wcale nie uwa偶am,偶e przewraca im sie w g艂owach,bo maj膮 wi臋cej ni偶 inni.To jest w艂膮snie mentalnosc polak贸w-on ma wi臋c jest kim偶 z艂ym i niedobrym,nie lubimy go.Dlaczego w tym przypadku nikt nie zwraca uwagi na charakter cz艂owieka?Znam kilka os贸b,kt贸re maj膮 kas臋 a s膮 naprawd臋 偶wietnymi ludzmi,wi臋c mo偶e nie uog贸lniajmy.

Pewnie sa gdzies pojedyncze osoby co maja duzo tej kasy ,wywyzszaja sie i glupio smieja widzac tych co charuja i zarabiaja by chociaz cos miec w zyciu i utrzymac rodzine etc. Jednak dalej uwazam,ze tacy ludzie ,ktorym sie wrecz przewraca od dobrobytu ,nie sa do konca szczesliwi.Kasa to nie wszystko! Liczy sie wlasnie charakter,osoba,a taka co ma praktycznie wszystko (czesto z wyjatkiem milosci) , to wyzej s**** niz d*** maja i pusza sie na lewo i prawo. Ja nie zazdroszce ludziom kasy czy cos ,tylko denerwuja mnie tacy ludzie tacy cwaniacy ,ktorzy maja sie za niewiadomo kogo,nie mwoie ,ze wszyscy tacy sa bo byc mzoe gdzies jest osoba bogata a zadaje sie rowneiz z osobami ,ze tak powiem mniej bogatymi i jest ta osoba mila,sympatyczna i nie wywyzsza sie typem „Bo ja mam buty za 500 zl ” :/ itp. Takie zachowanie jest smieszne i prostackie wg mnie. 馃槙
    Wiadomo,ze sa ludzie i tacy i tacy ,ze lepiej miec kontakty ze wszystkimi ludzmi bo dobrze ich miec.
    Wracajac do kasy,dlaej uwazam,ze jest potrzebna ale bez przesady i wszystko z umiarem.
    Jezu jak ja nienawidze lasek materialistek 馃槇 i takich ,ktore patrza na faceta z fura,komora i 膮 臋 :/ wrrr 馃槇 馃槅
    To bylo moje zdanie i pisalabym na ten teamt rowniez epopeje bo uwialbiam takie tematy o zyciu, ludziach itp. 馃檪
    馃槈

Calorca
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 3
    • Odp.: 175
    • Zapaleniec

Uwa偶am, 偶e pieni膮dze zmieniaj膮 ludzi, ale w wi臋kszo偶ci przypadk贸w na lepsze, bo wi臋ksza ilo偶膰 got贸wki daje cz艂owiekowi spok贸j, pewno偶膰 i lepsze samopoczucie, wtedy to cz艂owiek jest zazwyczaj bardziej pogodny i 偶yczliwy, bo po prostu jest mu dobrze :), cho膰 zapewne i znajd膮 si臋 ludzi, kt贸rzy staj膮 si臋 z艂o偶liwi i okazuj膮 zbytni膮 pewno偶膰 siebie, ale ja po prostu od takich ludzi stroni臋 i nie mam z tym wi臋kszych problem贸w!

My偶l臋, 偶e ka偶dy powinien zarabia膰 jak najwi臋cej, bo pieni膮dz臋 jednak daj膮 szcz臋偶cie, kt贸rego pe艂ni臋 odczuwa si臋 r贸wnie偶 kiedy obok pieni臋dzy s膮 kochaj膮cy Ci臋 bliscy. Prawda jest taka, 偶e wiele ma艂偶e艅stw si臋 rozpada z powodu niskich przychod贸w, bo jak tu 偶y膰 spokojnie i si臋 nie k艂贸ci膰 kiedy rachunki nie s膮 zap艂acone i na ka偶dej przyjemno偶ci powinno sie oszcz臋dza膰.

Zatem powt贸rz臋, 偶e pieni膮dz臋 daj膮 spok贸j, kt贸ry jest gwarantem szcz臋偶cia i nie ma si臋 co dziwi膰, 偶e ludzi chc膮 to szcz臋偶cie osi膮gn膮膰!

Patrycja_
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 6
    • Pocz膮tkuj膮cy

punkt widzenia od zawsze zale偶y od miejsca siedzenia – NIESTETY
    poprawia si臋 status materialny i od razu inaczej postrzegamy 偶wiat

Kwiat we wlosach
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 42
    • Odp.: 514
    • Zas艂u偶ony

Jednak dalej uwazam,ze tacy ludzie ,ktorym sie wrecz przewraca od dobrobytu ,nie sa do konca szczesliwi.Kasa to nie wszystko! Liczy sie wlasnie charakter,osoba,a taka co ma praktycznie wszystko (czesto z wyjatkiem milosci) , to wyzej s**** niz d*** maja i pusza sie na lewo i prawo. Ja nie zazdroszce ludziom kasy czy cos ,tylko denerwuja mnie tacy ludzie tacy cwaniacy ,ktorzy maja sie za niewiadomo kogo,nie mwoie ,ze wszyscy tacy sa bo byc mzoe gdzies jest osoba bogata a zadaje sie rowneiz z osobami ,ze tak powiem mniej bogatymi i jest ta osoba mila,sympatyczna i nie wywyzsza sie typem „Bo ja mam buty za 500 zl ” :/ itp. Takie zachowanie jest smieszne i prostackie wg mnie. 馃槙
    Wiadomo,ze sa ludzie i tacy i tacy ,ze lepiej miec kontakty ze wszystkimi ludzmi bo dobrze ich miec.

ja sie zgadzam z tajgerk膮:) jezeli cz艂owiek ma miliony a nie ma przyjacio艂 i mi艂osci to nie bedzie szesliwy, mysle ze Warn Girl troszke nawiaza艂a do mojego postu, sprostuje w kazdym poscie napisa艂am ze pieniadze sa Wa偶ne ale nie najwazniejsze dl amnie najwazniejsza jest mi艂osc, rodzina zdrowie, to jest moje zdanie i zdania nie zmienie, jakos mam w艂asne pieniadze choc nei jest to duza kwoata, przyznaje si臋 ze oszcedzam nei kupuje sobie cokolwiek tylko bym chcia艂a ale umiem oszczedza膰 i jakos mi to szcescia nie zabiera pomimo ze oszczedzam i czasami mi barkuje pieniedzy jestem szcesliwa:) i to bardzo

tygrysek
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

偶ycie w ma艂ej chatce z po艂atanym dachem? no tam pewnie nie mo偶na by膰 szcz臋偶liwym. ale to ju偶 skrajno偶膰? jak ju偶 bym mia艂a wybiera膰: moje obecne 偶ycie w wynaj臋tym niezadu偶ym mieszkanku z ukochanym (jak dobrze pojdzie, to za par臋 miesi臋cy b臋dziemy si臋 o kredycik stara膰…), albo sama w pa艂acu, to chyba wole to pierwsze.

tak, wiem-banalna jestem. ale moim zdaniem ca艂kowity brak kasy, to nieszcz臋偶cie. samotno偶膰 w przybytku-te偶 nieweso艂o. ale godne 偶ycie+mi艂o偶膰 i przyja藕艅 jest chyba w porz膮dku.

nie mam wobec 偶ycia wygorowanych wymaga艅, pracuj臋 ci臋zko na to co mam (zaczyna艂am jeszcze jak do liceum chodzi艂am), jak b臋dzie lepiej-super, na pewno b臋d臋 si臋 cieszy膰, ale na pewno nie sama.

a czy kasa zmienia ludzi? tak. czasem na lepsze, czasem na gorsze, czasem na tej samej p艂aszczy藕nie (po prostu wida膰 zmian臋). a czasami nie. ile ludzi, tyle przypadk贸w.

Alexandraa
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 5
    • Odp.: 351
    • Pasjonat

@madzia88 wrote:

mysle ze zalezy to od cz艂owiek:)od jego charakteru,jak ktos by艂 biedny,uczciwym cz艂owiekiem i dorobi艂 sie w艂asnymi si艂ami majatku to mysle ze sie nie zmieni poniewaz bedzie pamieta艂a ile trudu w艂ozy艂 w ta prace 馃榾

Nie zgadzam si臋. Kiedy偶 tak my偶la艂am. Ale teraz kiedy moja najlepsza przyjaci贸艂ka zacz臋艂a prac臋 i zarabia kase zmieni艂a si臋 i zmieni艂y si臋 jej priorytety.
    Kasa zmienia ludzi – ka偶dego. Tylko po jednych to wida膰 bardziej po innych mniej.
    Kasa dodaje pewno偶ci siebie.

Manora
    Cz艂onek
    • Temat贸w: 20
    • Odp.: 1253
    • Maniak

Pieni膮dze zmieniaj膮 cz艂owieka. Gdy kto偶 mia艂 ma艂o, a nagle jego sytuacja materialna diametralnie si臋 zmieni艂a, to i on inaczej si臋 zachowuje. Nie m贸wi臋, 偶e kasa przeobra偶a cz艂owieka w egoist臋, kogo偶 kto staje si臋 uosobieniem z艂a, etc. Nic z tych rzeczy, po prostu chc膮c nie chc膮c mo偶e pozwoli膰 sobie na co偶 lepszego, dro偶szego, bo co b臋dzie robi艂 z pieni臋dzmi?

Ma艂o jest takich „Matek Teres”, kt贸re rozdadz膮 biednym. Taki cz艂owiek stopniowo si臋 b臋dzie przystosowywa艂 do wy偶szych standard贸w, a co zrobi po drodze, to zale偶y tylko od jego charakteru i os贸b go otaczaj膮cych.

Znam kilka przyk艂ad贸w znajomych os贸b, kt贸re zarabiaj膮 偶mieszne pieni膮dze, ale si臋 wywy偶szaj膮, stali si臋 nie偶yczliwi i po prostu inni. A ja naprawd臋 nie znosz臋 ludzi, kt贸rzy uwa偶aj膮 si臋 za lepszych tylko dlatego, 偶e maj膮 wi臋cej w portfelu. Bo zaakceptuj臋, 偶e kto偶 mo偶e b艂yszcze膰 na tle intelektualnym, mie膰 wi臋ksze zdolno偶ci i si臋 tym che艂pi膰, oczywi偶cie- super, ale jak kto偶 mi si臋 chwali, 偶e sobie kupi艂 to, to i tamto, zaniedba艂 szko艂臋, byle tylko si臋 „lansowa膰”, to daj臋 sobie spok贸j z kontaktem z takim cz艂owiekiem…

Wy艣wietlanie 15 wpis贸w - od 1 do 15 (z 49 w sumie)
  • Musisz si臋 zalogowa膰 by odpowiedzie膰 w tym temacie.
Przewi艅 na g贸r臋