- AutorOdp.
- 18 kwietnia 2009 at 20:05
niezauwazylem aby kobiety przedstawialy przyklady dyskryminacji, zauważylem ze, medialnie lub z sytuacji zyciowych, jest glosno ze plec kobieca jest dyskryminowana, albo ogolnie, krzywdzona przez mezczyzn, wykorzystywana. Jednak niespotkalem sie jeszcze nigdy z żadnym przykladem ze kobieta byla dyskryminowana, lub wykorzystana, natomiast cos takiego jak krzywdzenie w rodzinie fizyczne to już inna sprawa, sama wiesz, jak kochasz ludzi to oni cie niebiją.
Radze twoiej płci abyscie kochaly mezczyzn, może terapie pozwolą zamienic waszą kobiecą wrednożć w uczucia do istot zyjących.
19 kwietnia 2009 at 18:00Kocham swojego mężczyznę więc Twoje rady nie są mi potrzebne.
A co do przykładów dyskryminacji, to przeczytaj wszystkie 32 strony tego wątku. Napewno coż znajdziesz.
22 kwietnia 2009 at 18:55o dyskryminacji można pisać do usranej żmierci. która płeć jest bardziej dyskryminowana, blablabla. jak pewnie zauważyliżcie, zarówno kobiety jak i mężczyźni przedstawiają przykłady dyskryminacji swojej płci. wszędzie da się znaleźć tego mnóstwo. uważam więc, że to się wyrównuje.
Jak my pewnie zauważyliżmy? Hahahahah!
Problem w tym, że kobiety widzą tylko swoją dyskryminację, nawet gdy temat rozmowy to 'dyskryminacja mężczyzn’. To, że ktoż z tego forum dowiedział się, że coż takiego jak dyskryminacja mężczyzn istnieje, mogło być dla niego nowożcią i szokiem. Zwłaszcza gdy dyskryminacja kobiet jest tak bardzo nagłażniana, a o dyskryminacji mężczyzn nie mówi się.Wystarczy spojrzeć na reakcje ludzi chociażby z tego forum, gdy mówi się o dyskryminacji kobiet i dyskryminacji mężczyzn. Widzisz jakież różnice w reakcjach?
Ja widzę między innymi takie, że jak jest mowa o dyskryminacji kobiet, to kobiety wspierają się nawzajem, a mężczyźni robią 'co złego to nie ja, ja mam szacunek do kobiet, a ci którzy go nie mają są idiotami’.
Ale jak jest mowa o dyskryminacji mężczyzn, to spotyka się z oporem zarówno mężczyzn jak i kobiet. Taka dyskusja jest przeważnie nazywana 'biadoleniem’ czy czymż koło tego. Mężczyźni natomiast dokładają sobie nawzajem, popisując się przed sobą kto jest bardziej twardy, męski i ma wszystko w d****.
To wszystko wskazuje na to, że informacja o tym, że mężczyźni są, lub czują się dyskryminowani – jest dla Was nowożcią, lub tematem tabu.
22 kwietnia 2009 at 19:13Dla mnie nowożcią i tabu to nie jest. Nie będę również zaprzeczać, że mężczyźni nie są dyskryminowani. Uważam, że jest wiele przykładów dyskryminacji mężczyzn od których w głowie mi się przekręca. Natomiast, nie wiem jak Ciebie, ale mnie żmieszy przykład dyskryminacji (jakiż mężczyzna go przedstawił na forum) że dla kobiet jest więcej czasopism z poradami i jakimiż bzdetami, a dal facetów nie ma, są tylko jakies o motoryzacji i z gołymi babami. Dla mnie to żmieszny przykład dyskryminacji. I jesli rozmawiamy o tym już w tych kategoriach to można zacząć wymieniać się : faceci nie mają pism z radami o kuchni i dzieciach, baby nie mają pism z gołymi facetami i o różowych samochodach…. ehh. rozumiesz co mam na mysli?
22 kwietnia 2009 at 19:18Rzeczywiżcie przykład z gazetami był głupi.
27 kwietnia 2009 at 12:03Piosenka dla tych, którzy są na samym dnie społeczeństwa: dla zdrowych, silnych, kreatywnych, pracowitych, odważnych, uczciwych, zaradnych mężczyzn.którzy są dyskryminowani .
[usunięto_link]6 maja 2009 at 16:03[usunięto_link] wrote:
Piosenka dla tych, którzy są na samym dnie społeczeństwa: dla zdrowych, silnych, kreatywnych, pracowitych, odważnych, uczciwych, zaradnych mężczyzn.którzy są dyskryminowani .
[usunięto_link]Ta piosenka trafia w samo sedno: dzisiaj najgorzej jest być prawdziwym mężczyzną: kto nie jest kobietą, debilem, p*****em lub czarnym ma przechlapane.
6 maja 2009 at 16:41Ja też, jak w tej piosence jestem społecznym kaleką na samym dnie społecznej drabiny i wiem już czemu są czasopisma Kobieta i Życie, ” świat Kobiet, ”Zdrowie Kobiety itd., a nie ma takich czasopism dla mężczyzn: z tych samych powodów, dla których zupełnie inna jest opieka medyczna dla kobiet i dla mężczyzn. Zajmujący się chorobami układu rozrodczego mężczyzn urolog (o andrologach to szkoda wspominać, bo jest ich w Polsce kilku) jest zazwyczaj jeden w powiecie i na wizytę u niego mężczyzna musi czekać pół roku. Dla kobiet ginekolog jest w każdej gminie, zwykle co najmniej 2 x w tygodniu i kobieta jest przyjęta w tym samym dniu, w którym przyjdzie. Oprócz tego jeżdżą po gminach mammobusy, w telewizji pełno informacji o dodatkowych, specjalnych, bezpłatnych badaniach dla kobiet, za pieniądze podatników uruchamiane są dla kobiet (niestety tylko dla kobiet) dodatkowe programy profilaktyczne itd., itp…
Tylko niech ktoż mi nie pisze, że mężczyźni to pewnie nie chorują. No cóż, widocznie tak zupełnie bez powodu umierają i żyją o 8 lat krócej od kobiet….
6 maja 2009 at 17:24Co do gazet dla mężczyzn to juz pisałam,ze są razem z tytułami i nie bede sie powtarzac.
A co do ginekologa to nie przyszło Ci do głowy,ze kobiety po prostu muszą do niego chodzić z kilku powodów?Np.coż takiego jak ciąża,kojarzysz?Albo faszerowanie sie tabletkami hormonalnymi zebyscie Wy mogli sobie poużywać bez gumek,bo to przecież dla Was niewygodne.A problemy z okresem,infekcje pochwy?Już nie wspomne,ze czesto to faceci łapią jakież żwiństwa i zarażają nimi kobiety.
Wiem,uogólniłam,ale on tez posłuzył sie banalnymi przykładami.
6 maja 2009 at 18:05A mężczyźni to niby nie potrzebują się leczyć? To niby skąd te półroczne kolejki ? I jak to nie jest dyskryminacja to niby co to jest ? Biorąc pod uwagę, ze mężczyźni często cierpią na prostratę, a na rozpoznanie, ustalenie leczenia itd. trzeba wiele wizyt, a na każdą facet musi czekać przynajmniej z pół roku, to nic dziwnego, że wielu zdąży umrzeć, nim doczekają się leczenia, a wielu w ogóle rezygnuje z takiego leczenia….
Jak to nie jest dyskryminacja, to niby co to jest ?
A z tymi żwiństwami: kobiety też zarażają mężczyzn. Różnica jest tylko taka: 2 przypadki mężczyzn zarażąjących kobiety zostały nagłożnione w całej Polsce i zostali oni ukarani. O kobiecie prostytutce, ktora zaraziła
AIDS-em dziesiatki facetów, też w TV wspomniano, ale z gazet wiem, że uszło jej to całkiem bezkarnie.6 maja 2009 at 18:29Aby było jasne: zarówno ci dwaj faceci, jak i ta kobieta, byli żwiadomi tego, że mają AIDS i mimo to żwiadomie zarażali innych.
9 maja 2009 at 11:37A kto stoi za tą dyskryminacją mężczyzn “ to przecież program o ogromnej potędze; niemal w każdym dzienniku TV w jakiż sposób poniżani i dyskryminowani są mężczyźni, to samo w gazetach i innych żrodkach musowego przykazu. Feministki ? – ależ skąd; są na to za słabe. Jedno nabożeństwo niedzielne skupia więcej wierzących niż ogólnopolski zjazd feministek….
Za tym stoi cały żwiatowy socjalizm. Tylko nie myżlcie, że tu chodzi o dawny ZSRR: obecnie USA i UE są bardziej socjalistyczne niż Rosja. Oparty na Marksie i Leninie socjalizm zawsze za główny cel stawiał sobie rozbicie rodziny. Pierwszym etapem musi być oddzielenie mężczyzny od rodziny, poprzez sprowadzenie jego roli wyłącznie do zapłodnienia kobiety i finansowego utrzymywania dzieci. Do tego celu niezbędna jest pomoc kobiet; stąd te ogromne przywileje dla kobiet (jak wiadomo, najłatwiej jest rządzić metodą kija i marchewki). Gdy już mężczyźni zostaną odsunięci (przy pomocy kobiet) od wpływu na rodzinę, dalsze opanowanie rodziny nie będzie już stanowić żadnego problemu. Jak wiadomo, kobiety jest znacznie łatwiej spacyfikować. Cel jest taki: opiekę nad dzieckiem (bez udziału mężczyzny) sprawować będzie kobieta najwyżej przez rok. Potem dzieci do wspólnych żłóbków i przedszkoli. Tam będzie je już wychowywać państwo, a potem żrodki musowego przykazu.
Polecam:
[usunięto_link]29 czerwca 2009 at 11:23Takie same prawa dla ojca jak i dla matki,takie same obowiązki dla ojca jak i dla matki !
W przypadku separacji rodziców dziecko ma prawo do zachowania stałego, równoważnego i bezpożredniego związku z każdym z nich, otrzymywania opieki,edukacji i zdobywania dożwiadczenia od każdego rodzica i utrzymywania znaczących relacji ze swoimi przodkami i krewnymi od strony obojga rodziców
Mity i Fakty o Opiece Równoważnej (naprzemiennej, wspólnej)
1.Czy jest to najlepsza forma opieki nad dzieckiem?
Nie, najlepszą dla dziecka jest cała rodzina i rodzice powinni dokładać codziennie wszelkich starań by swojemu dziecku taką zapewnić.Szanując sie wzajemnie i rozumiejąc że jesteżmy różni i każdy z nas może zbłądzić, szukać sposobów by być razem nie powodów do rozstania.Mając na uwadze że największym dobrem dziecka są jego rodzice, starać się godzić realizację własnych potrzeb i planów ze szczężciem swojego dziecka.Najprostszą formą poprawy relacji jest pochwalić partnera.A radożć jaką daje codzienne obcowanie ze swoim dzieckiem powinna być dla nas największą nagrodą.
2.Czy opieka równoważna wyklucza wsparcie finansowe ?
Nie, nasz projekt na wzór włoski zakłada takie wsparcie dla dzieci przekazywane rodzicowi o niższych zarobkach w przypadku dużej różnicy w dochodach rodziców celem zachowania zasady proporcjonalnożci.
3.Czy to prawda że dziecko w tej formie opieki jest paczką?
Nie jest małym podróżnikiem który najczężciej chętnie biegnie do swoich rodziców.
4.Kto w takim razie jest paczką?
środowiska obawiające się stracić w przypadku gdy rozwiązania prawne nie będą tak konfliktowały par.
5. Proszę w końcu o przykłady harmonogramów dla zrównoważonego pobytu dzieci z rodzicami :
A) długi weekend (od piątku po południu do poniedziałku rano) na przemian u rodziców, gdzie w tygodniu, w którym weekend jest spędzony z matką, dzieci spędzają z ojcem dwa dni tego tygodnia żroda i czwartek (po południu aż do następnego dnia rano), natomiast w następnym tygodniu, kiedy weekend należy do jego ojca, dzieci spędzą z nim 1 dzień w tygodniu. System ten ma tę zaletę że jest w stanie połączyć pobyt z rodzicami w stałe dni ułatwia to organizację zajęć z dziećmi i ich transport do domu. Z drugiej strony zapewnia dzieciom przebywanie u ich ojca lub matki jedynie w 1 / 3, która jest uważana za minimalną do wypełniania obowiązków rodzicielskich.
B) Dwa dni z jednym rodzicem, a następnie z drugim rodzicem i na zmianę długi weekend od piątku do poniedziałku rano. System ten ma tę zaletę, że dzieci spędzają z każdym rodzicem 50% czasu.
C) Cały tydzień, od poniedziałku rano do niedzieli wieczorem. System ten ma tę zaletę że pozwala na spędzanie porównywalnie dużo czasu z każdym z rodziców, ale z drugiej strony przez tydzień ograniczony jest kontakt z drugim rodzicem do kontaktu np. telefonicznego.
Zaleca się połączyć pobyt z jednym i z drugim rodzicem w sposób związany z dniami tygodnia. Celem jest bezpożrednio angażowanie się rodziców w codzienne relacje z ich dziećmi w celu zapewnienia im poczucia bezpieczeństwa i troski.Jeżli dziecko uczęs****ć będzie do rodzica tylko w weekendy jest prawdopodobne że rodzic pozostanie wykluczony z codziennego życia dziecka.
6.Czy to prawda że jak będę miał dosyć to można to skończyć?
Tak powroty par do siebie są częstsze niż w przypadku innych form opieki.
7.Do czego można porównać tę formę opieki?
Np.do dziecka pary lekarzy pracujących na zmianę dwa dyżury 24g.w tygodniu.Gdzie dziecko jest usypiane np.dwa dni przez mamę potem dzień przez tatę.
8.Od jakiego wieku można stosować tę formę opieki?
Od kiedy rodzic samodzielnie może zająć się dzieckiem.W przypadku b.małych dzieci np. rok najlepiej jak mądra decyzja sądu oddali separację rodziców w czasie choćby do 3 roku życia, jest to sprzyjająca ale nie konieczna okolicznożć.W tym czasie powinno się też wprowadzić do rodziny wysłannika z misją pokojową dla dziecka „terapeutę rodzinnego” mającego dobre wyniki w przezwyciężaniu kryzysu par.
9.Czy to prawda że po wprowadzeniu opieki równoważnej liczba separacji i rozwodów spada?
Tak , w krajach gdzie została wprowadzona zwykle obserwuje się znaczący spadek separacji i rozwodów w kolejnych latach.
10.Co w przypadku konfliktu pomiędzy rodzicami?
Opieka równoważna pozwala wspólnie powierzyć wykonywanie opieki nawet poróżnionemu rodzicowi który jednak jest całkowicie odpowiedzialny kiedy jego dzieci są z nim.Można w takich przypadkach w sztormowym początkowym okresie wprowadzić do rodziny wysłannika z misją pokojową dla dziecka, który wprowadzony do rodziny będzie dbał o interesy dziecka.Jako wysłannik pokojowy nie staje po żadnej ze stron konfliktu jego zadanie chronić interes dziecka do czasu ustania sztormu.11.Co z miejscem zamieszkania?
Dziecko musi być w jednym żrodowisku np.przedszkolnym czy szkolnym.Dlatego rodzice powinni mieszkać w rozsądnej odległożci od siebie np. do ok 50km.
12.Co zrobić jak rodzice będą mieszkali daleko?
Włażciwy Sąd ustala (tj.wg ustawy nad którą obecnie pracujemy) biorąc pod uwagę dotychczasowy dom rodzinny gdzie dziecko ostatnio wspólnie z rodzicami przebywało przez okres min. 6miesięcy.Jeżli dziecko zostało wywiezione bez zgody drugiego rodzica z domu rodzinnego musi tam powrócić do ustalenia formy opieki.
13.Kiedy nie powinno sie przyznać opieki równoważnej?
Jeżli jeden rodzic nie chce zajmować się dzieckiem wtedy przyznawana jest inna forma opieki, lub jeżli rodzic ma tzw.wadę tj. jego zachowanie stanowi zagrożenie dla dziecka min.alkoholizm,narkomania czy choroba psychiczna.
14.Kto decyduje o szkole czy leczeniu dziecka?
Decyzje o dużym znaczeniu dla dziecka edukacja i ochrona zdrowia podejmowane są w drodze wzajemnego porozumienia, biorąc pod uwagę zdolnożci i naturalne preferencje dzieci.W przypadku braku porozumienia pomaga wysłannik z misją pokojową lub ostatecznie sąd.
15.Czy opieka równoważna ma być obowiązkowa dla wszystkich według nowej ustawy.
Nie ale ma być preferencyjną formą opieki ponad innymi jeżli oboje rodzice chcą uczestniczyć w wychowaniu dziecka i a ich zachowanie nie zagraża dziecku.
16.W jakich krajach w europie jest stosowana?
We Włoszech,Niemczech Francji, Holandii krajach Skandynawskich.
17.Co realnie zmienia wprowadzenie opieki równoważnej?
W opiece równoważnej dzieci mieszkają nadal na przemian z każdym z rodziców, obydwoje rodzice są stale obecni w życiu dziecka, nawet po rozpadzie rodziny.Rezygnuje się z tradycyjnego podziału ról między rodzicem, który zajmuje się dzieckiem i rodzicem wolnego czasu.Oboje rodzice nadal utrzymują bezpożrednie wykonywanie władzy rodzicielskiej, którą mogą wykonywać wspólnie lub oddzielnie.Dzieci mają możliwożć zdobywania dożwiadczeń od obojga rodziców, rozwijania się w obecnożci swojego rodzica w sposób wolny od przeszkód i wpływów rodzica próbującego dominować nad dzieckiem .Jeżli dziecko uczęs****ć będzie do rodzica tylko w weekendy jest prawdopodobne że rodzic pozostanie wykluczony z codziennego życia dziecka.
18.Najkrócej.
Rozwód rodziców nie oznacza rozwodu rodzica z dzieckiem.
19.Terapeuta rodzinny wart polecenia?
Dr. Jacek Pulikowski
20.Czy można pomóc dziecku w tak dramatycznym dla niego okresie?
Tak najlepszą pomocą dla dziecka jest pozytywnie wyrażać się o jego drugim rodzicu.
21.Chcę dla dziecka utrzymać rodzinę od czego zacząć?
Od zmianiania siebie.
29 czerwca 2009 at 11:34Hmm, trochę z tą dyskryminacją to lekka przesada. Słyszałam o takich przypadkach, że w momencie walki o prawa do dziecka matka ma pierwszeństwo, bo jest matką, ale to chyba jednostkowe przypadki. Bardziej prawdopodobne, że to jednak kobiety są dyskryminowane – niemal w każdym aspekcie swojego życia. I to fakt, z którym nie ma się co kłócić.
29 czerwca 2009 at 23:01np w którym, jeżli w 'każdym’?
- AutorOdp.