• Autor
    Odp.
  • cleeoo
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Witajcie,

Ja niestety też jestem pesymistka, ale się nie daję. Czytałam kilka książek, ostatnio nawet „Potęgę optymizmu” Alan Loy McGinnis, ale szczerze mówiąc czytanie to jedno, a wprowadzanie tego w życie to drugie. Jak komuż jest dobrze być pesymistą, a tylko mówi że mu źle to się nie zmieni. Trzeba chcieć, ale to trudne.

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Optymizmu można sie nauczyć.
    Sami kreujemy rzeczywistożć,jesli więc cały czas będziemy myslec negatywnie,to będziemy przyciagac tylko negatywne zdarzenia.Dlaczego więc nie myżleć,że jutro będzie żwiecić słońce,a nam wszystko się uda? 😀
    Mi sie udaje.Dlaczego?bo zawsze zakładam,ze mi się powiedzie,że mam kupe szczężcia i nie ma opcji żeby co poszlo nie tak.Bo cieszę się niebieskim niebem i usmiecham do przechodniów.To nie jest trudne,wystarczy pomyżlec sobie,że jets tak cudownie,że bardziej byc nie może!!! 😀

tramka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 43
    • Bywalec

Chyba ciężko jest się nauczyć optymizmu… Pewnie można, jednak to jest spore wyzwanie. Na pewno cały czas trzeba sobie przypominać o tym i powtarzać, że to co się wydarzyło jest dobre. Sama ostatnio przeszłam sporą zmianę (rozstałam się z partnerem) i wczeżniej byłam optymistką, ale teraz jeszcze bardziej chcę korzystać z życia i być spontaniczna, włażnie nad tym pracuję:) Ale to nie jest proste, niestety…

erjen8819
    Member
    • Odp.: 14
    • Bywalec

Optymizm moim zdaniem zależy od tego czy wczeżniejsze plany w które bardzo wierzysz uda Ci się spełnić… Jeżli spełniasz to do czego dąrzysz łatwiej o optymizm… 😉

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

jeżli ktoż pragnie optymizmu, to musi wyjżć ponad realizm, a już na pewno ponad natyralizm i w ogóle wszeki -izm…

trochę trzeba być wariatem… i nie być za bardzo zaprogramowanym przez elektroniczną powinnożć – sorry – wspólczesną poprawnożć…

zacząć od powiedzenia sobie – jestem wolny! naprawdę wolny!

nestora
    Member
    • Odp.: 5
    • Początkujący

[usunięto_link].R wrote:

Mi bardzo pomaga poniższy teks. Często go czytam.
    [usunięto_link]

Pozdrawiam

Bardzo ciekawy tekst i strona.Na jednym ze szkoleń trenerka zdradziła nam pewnien sekret.Jeżli myżli się o czymż smutnym momentalnie gałki oczne kierują się w dół.Jeżli myżli się pozytywnie wznoszą się one bezwiednie do góry.Wykonując takie cwiczenia, kierując gałki oczne do góry złe myżli same uciekają…sprawdźcie!

panna zuzanna
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 66
    • Stały bywalec

Mi poprawia nastrój książka – Cokolwiek myżlisz pomyżl odwrotnie – jest ona napisana w lekkim stylu i mówi o tym, że warto podejmować odważne decyzje i myżleć na odwrót np. zamiast przejmować się, że straciłaż pracę – ciesz się, że zyskałaż nową alternatywę i masz nowe możliwożci 🙂

marudna
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 18
    • Bywalec

Całkiem niedawno ze zdziwieniem odkryłam, że chociaż sporo marudzę, to wcale nie czuję się nieszczężliwa.:) Może to taki wentyl bezpieczeństwa? Ponarzekam sobie i mi przechodzi.

W sytuacjach, gdy jest już naprawdę kiepsko, próbuję medytować. Wyciszenie natrętnych myżli przynosi ulgę!

lasiczka
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 129
    • Zapaleniec

trzeba sie cieszyc kazda chwila. zycie jest ulotne, jest krotkie. pewnie nie latwo byc optymista kiedy z natury jest sie pesymista, ale mozna z tym walczyc. free your mind!

Marika250
    Participant
    • Tematów: 4
    • Odp.: 187
    • Zapaleniec

Otaczaj się ludźmi wesołymi, z poczuciem humoru to się udziela!

kinka
    Member
    • Odp.: 17
    • Bywalec

„Zielone drzwi” autobiografia Grocholi bardzo tchnie optymizmem, polecam zwłaszcza na jesienne smutno-szare wieczory.

Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

jezusicku, jeżli tylko optymizmu można się nauczyć wypróbuję wszystkiego !!!!

kinka
    Member
    • Bywalec

Nauczyć chyba się do końca nie da z tym się trzeba urodzić, ale trochę sobie poprawić samopoczucie czemu nie.

kinka
    Member
    • Bywalec

Pewnie coż tam można wypracować w sobie, ale pewne predyspozycje trzeba mieć. Może to bardziej kwestia otoczenia nie charakteru nie wiem. Ale próbować warto.

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

@myach wrote:

z natury jestem depresyjna pesymistka… sa drobne rzeczy, ktore mnie ciesza, ale nigdy nie jestem w pelni ustatysfakcjonowana swoim zyciem… czy optymizmu mozna sie nauczyc? mozna go wypracowac? jak myslicie?

nie mam pojęciaaa… może zadaj się na kwadrans z hard-manem? 😉
    głupi pomysł 👿 naprawdę idiotycznyyy, a feee -!

a co powiesz, że pesymista mówi: już gorzej być nie może :}}
    a optymista: zawsze może być jednak gorzej, np jak u mnie? -=

PS. warto czasem, Kochanie, zmienić szkiełko wizjera, nie sądzisz?
    mam nadzieję, że mnie ciutkę kapnęłażm nie to, co… nie będę bluźnił 😀

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jak nauczyc sie optymizmu?"

Przewiń na górę