- AutorOdp.
- 30 stycznia 2013 at 21:23
czyli taka podwójna robota… to dobrze że jednak nie tą drogę wybrałam 🙂
1 lutego 2013 at 17:45Gosiaczek987, hej, nie masz racji. tzn. irygacji nie polecam z tego włażnie względu, że wypłukuje też dobrą florę, która odnawia się dopiero po 48-72h, ale nie ma czegoż takiego jak kolonizacja w kwas mlekowy. kwas mlekowy to metabolit BAKTERII kwasu mlekowego i w sumie sam kwas mlekowy jedynie zakwasza pochwę a nie dostarcza się wtedy dobrej mikroflory. więc lepiej probiotyk niż żrodek z kwasem mlekowym. i zasadą powinno być włażnie: bierzesz probiotyki, nie robisz irygacji (ja łykam regularnie lacibios femina i nawet na ulotce jest to wspomniane). w ogóle ja bym tylko na irygację (jeżli w ogóle) się zdecydowała tylko w przypadku gdy lekarz zaleci, choć oni też już od tego odchodzą.
2 lutego 2013 at 13:29[usunięto_link] wrote:
tak w tedy dostane żrodki na receptę i od nowa zabawa;/ a że jeszcze zapytam (wiem że rychło w czas) ale czy nie lepsze by były irygacje ??
to raczej stary sposób już nie polecany. Zdecydowanie najlepszy jest żel.
2 lutego 2013 at 17:22[usunięto_link] wrote:
Gosiaczek987, hej, nie masz racji. tzn. irygacji nie polecam z tego włażnie względu, że wypłukuje też dobrą florę, która odnawia się dopiero po 48-72h, ale nie ma czegoż takiego jak kolonizacja w kwas mlekowy. kwas mlekowy to metabolit BAKTERII kwasu mlekowego i w sumie sam kwas mlekowy jedynie zakwasza pochwę a nie dostarcza się wtedy dobrej mikroflory. więc lepiej probiotyk niż żrodek z kwasem mlekowym. i zasadą powinno być włażnie: bierzesz probiotyki, nie robisz irygacji (ja łykam regularnie lacibios femina i nawet na ulotce jest to wspomniane). w ogóle ja bym tylko na irygację (jeżli w ogóle) się zdecydowała tylko w przypadku gdy lekarz zaleci, choć oni też już od tego odchodzą.
ja nie jestem przekonana do „Łykania” kolejnych tabletek bo to obciąża wątrobę co też znowu nie jest dobre ale widzę że skuteczne… dla ciebie
3 lutego 2013 at 12:02[usunięto_link] wrote:
tak w tedy dostane żrodki na receptę i od nowa zabawa;/ a że jeszcze zapytam (wiem że rychło w czas) ale czy nie lepsze by były irygacje ??
jednak skoro nie mozesz sie wyleczyc to stale musisz sie w to „bawic”, a tak moze w koncu dopbiora odpowiednie srodki i sie wyleczysz.
3 lutego 2013 at 12:03[usunięto_link] wrote:
Ja nie jestem przekonana do irygacji, bo to wypłukuje wszystko, łącznie z dobrymi bakteriami. No chyba, że zaraz po aplikujesz cos na kolonizacje pochwy w kwas mlekowy, najlepiej cos dopochwowego typu Lactovaginal czy Invag, wtedy irygacja ma sens.
to prawda, irygacje maja podwojne dno troche, trzeba dobrze to przemyslec.
3 lutego 2013 at 12:04[usunięto_link] wrote:
Gosiaczek987, hej, nie masz racji. tzn. irygacji nie polecam z tego włażnie względu, że wypłukuje też dobrą florę, która odnawia się dopiero po 48-72h, ale nie ma czegoż takiego jak kolonizacja w kwas mlekowy. kwas mlekowy to metabolit BAKTERII kwasu mlekowego i w sumie sam kwas mlekowy jedynie zakwasza pochwę a nie dostarcza się wtedy dobrej mikroflory. więc lepiej probiotyk niż żrodek z kwasem mlekowym. i zasadą powinno być włażnie: bierzesz probiotyki, nie robisz irygacji (ja łykam regularnie lacibios femina i nawet na ulotce jest to wspomniane). w ogóle ja bym tylko na irygację (jeżli w ogóle) się zdecydowała tylko w przypadku gdy lekarz zaleci, choć oni też już od tego odchodzą.
a irygacje zleca sie w jakich przypadkach, wlasnie przy grzybicy?
3 lutego 2013 at 12:05[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
ja nie jestem przekonana do „Łykania” kolejnych tabletek bo to obciąża wątrobę co też znowu nie jest dobre ale widzę że skuteczne… dla ciebie
probiotyk nie zaszkodzi, nie mozna go tez przedawkowac, to nie sa tabletki obciazajace watrobe.
4 lutego 2013 at 13:55za pewne masz jakąż infekcję którą tzreba leczyć wiec wybierz sie do gina
4 lutego 2013 at 18:41[usunięto_link] wrote:
za pewne masz jakąż infekcję którą tzreba leczyć wiec wybierz sie do gina
czasem wydaje nam sie, ze jestesmy madrzejsi do lekarza niestety 😉
8 lutego 2013 at 19:17ja nie do końca rozumiem o co chodzi w tych probiotykach… ale skoro witaminy można przedawkować to chyba to też albo uczulić albo cos
10 lutego 2013 at 12:21[usunięto_link] wrote:
ja nie do końca rozumiem o co chodzi w tych probiotykach… ale skoro witaminy można przedawkować to chyba to też albo uczulić albo cos
akurat nie da się przedawkować, po protsu zbędne beda wydalone. Uczulić też nie moze, w koncu mamy to naturalnie w organizmie.
10 lutego 2013 at 12:22ewentualne zagrozenie jest takie, ze gdy dostarczamy ciagle organizmowi bakterie probiotyczne to sam ich mniej wytwarza i sie rozleniwia, ale tutaj tez pewnosci nie mam.
16 lutego 2013 at 08:31czyli lepiej się tym nie faszerować …. jednak trzeba się wyleczyć i iżć w profilaktykę
23 lutego 2013 at 14:57[usunięto_link] wrote:
ewentualne zagrozenie jest takie, ze gdy dostarczamy ciagle organizmowi bakterie probiotyczne to sam ich mniej wytwarza i sie rozleniwia, ale tutaj tez pewnosci nie mam.
nie nie, tak nie działają probiotyki. pytałam się swojej ginekolog i czytałam wiele artykułów na ten temat, bo sama biorę lacibios femina i też na początku myżlałam, że tak to jest. poprzez dostarczanie flory nie rozleniwia się naturalnej produkcji lactobacillusów. ale jest tak, że po prostu codzienne życie, dieta, baseny, stres powodują, że jest jakby większe zapotrzebowanie na bakterie. miejsca intymne często nie są w stanie same wytworzyć ten wartwy ochronnej. może kiedyż, za czasów naszych babć wystarczało ale teraz jest inaczej…
- AutorOdp.