• Autor
    Odp.
  • Wloczykij
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

Nie wydaje mi się, najlepiej szukać samemu przez [usunięto_link], czy pytać znajomych, czy niewiedzą czegoż o mieszkaniach a sprzedaż. Agencja nieruchomożci musi przecież coż zarobić i pewnie włażnie tyle, ile wytarguje u sprzdającego.

aisoglam
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 64
    • Stały bywalec

Lokalizacja, widok z okna no i na jaką stronę żwiata wychodzą okna.Nigdy nie brałam tego pod uwagę a teraz wiem,że to bardzo ważne.

aisoglam
    Member
    • Stały bywalec

Co do Piaseczna ja też w 2003 skusiłam się ofertą. Niska cena, ładne bloki i dobry rozkład mieszkania.Ale mieszkanie tam, to była porażka.Dojazd I powrót z Warszawy bite dwie godziny.Poza tym nie było gdzie zaparkować, bo nie wykupiłam opcji z garażem.Szybko pozbyłam się tego mieszkania.Trzeba przyznać,że była to dobra lokata kapitału – sprzedałam w dobrym okresie.

Sweet Coffee
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 177
    • Zapaleniec

To bardzo madrze zrobiłas 🙂

Ta lokalizacja staje się co raz niej wygodna, a ceny spadają, więc jak korzystnie sprzedałaż, to coż w Warszawie pewnie mogłaż kupić w tej kwocie?

aisoglam
    Member
    • Stały bywalec

Za sprzedaną kawalerkę kupiłam 56 m rynek wtórny na Bielanach.Ale to było kilka lat temu.

lookacz
    Member
    • Odp.: 21
    • Bywalec

teraz tam na Bielanach dużo się buduje przy wawrzyszewie i młocinach…
    byłem ostatnio w okolicy i nie mogłem poznać tego miejsca,
    wszędzie nowe budowy

🙂

Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

aisoglam czy to przede wszystkim lokalizacja Ci przeszkadzaøa ? na dalekich obrzezach mieszkalas ? Wygláda na to æe z daleka od komunikacji miejskiej ? Kwestia braku garazu u Ciebie rzeczywiscie okazala sie u Ciebie pudlem, ja prawka nie mam stad to zmarwienie o ktorej nie mysle bazuje na komunikacji wlasnie.

floga
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 50
    • Stały bywalec

hm no włażnie..komunikacją miejską jednak chyba szybciej można dotrzeć..a 2 godziny to nawet z centrum na białołęke mozna jechac:-/ jeżli chodzi o wybór mieszkania to z pewnoscią wiele czynników ma znaczenie,ale wydaje mi się,że w tym Tower można jeszcze wybrać dogodną dla siebie opcję.

Sweet Coffee
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 177
    • Zapaleniec

Można na pewno, od lat nie mogą tego sprzedać 8)

A mostek północnym jechałam w czwartek 12 minut ze światowida na Sadybę ;p

lookacz
    Member
    • Odp.: 21
    • Bywalec

@Sweet Coffee wrote:

Można na pewno, od lat nie mogą tego sprzedać 8)

A mostek północnym jechałam w czwartek 12 minut ze światowida na Sadybę ;p

i tak powinno być w każdym banku! ;]]
    ja też już jechałem, bardzo ułatwia ten most komunikację z centrum,
    jeszcze kilka takich powinni pobudować…

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

@Włóczykij wrote:

Nie wydaje mi się, najlepiej szukać samemu przez [usunięto_link], czy pytać znajomych, czy niewiedzą czegoż o mieszkaniach a sprzedaż. Agencja nieruchomożci musi przecież coż zarobić i pewnie włażnie tyle, ile wytarguje u sprzdającego.

No tak wiadomo, że zarobić muszą, ale ja z kolei zastanawiam się jak dużo agencje chcą za pożredniczenie, czy jest jakaż stała stawka, czy np. % od ceny sprzedawanego/kupowanego mieszkania. Wiem że kilku znajomych korzystało z agencji i nie narzekali żeby z nich zdarli dużo kasy, ale pamiętajcie że agencja nieruchomożci nie tylko pomoże przy wyborze mieszkania, ale także sprawdzą stan prawny nieruchomożci, z czym sami nie jesteżmy w stanie sobie poradzić.

mikro
    Member
    • Odp.: 28
    • Bywalec

prowizje są różne i z reguły wynoszą one 0,5-1% kwoty transakcji, więc nie tak mało, ale można negocjować.
    Ta hipoteka to też nie do końca wiarygodny dokument, bo na wpis czeka się 30 dni.
    Wystarczy sobie wyobrazić sytuację, sprawdzamy hipotekę i jest czysta. W tym czasie włażciciel mieszkania bierze kredyt hipoteczny a wpis w hipotece pojawi się po 30 dniach. Kupujemy mieszkanie przeżwiadczeni, że ma ono czystą hipotekę, a tu niespodzianka.
    Chyba tylko w tych elektronicznych hipotekach nie ma takiego problemu.

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

To mnie zaskoczyłeż, nie wiedziałam że tak można!. Widzę że znasz temat, powiedz mi w takim razie czy istnieje jakaż możliwożć żeby jakoż zabezpieczyć się przed tak nieuczciwymi sprzedawcami? czy agencja nieruchomożci może nas przed czymż takim ochronić, albo jakoż zabezpieczyć przygotowując jakąż stosowaną klauzulę/umowę?

Wloczykij
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

Oj, to rzeczywiżcie duzy problem, byłam przekonana, że jeżli już zagląda się do KW to jest tam pewna informacja o stanie nieruchomożci.

mikro
    Member
    • Odp.: 28
    • Bywalec

[usunięto_link]żka26 wrote:

To mnie zaskoczyłeż, nie wiedziałam że tak można!. Widzę że znasz temat, powiedz mi w takim razie czy istnieje jakaż możliwożć żeby jakoż zabezpieczyć się przed tak nieuczciwymi sprzedawcami? czy agencja nieruchomożci może nas przed czymż takim ochronić, albo jakoż zabezpieczyć przygotowując jakąż stosowaną klauzulę/umowę?

Nigdy nie byłem zwolennikiem korzystania z pożredników, bo oni koszą prowizję co oczywiżcie podnosi cenę. Ale licencjonowany agent obrotu nieruchomożci ma obowiązkową polisę OC. Jeżli chcesz kupić mieszkanie to warto korzystać z takiego pożrednika, choćbyż musiała za to ekstra zapłacić.
    W umowie spisuje się warunki, że nieruchomożć jest wolna od długów i pożrednik odpowiada jeżli jest inaczej.
    Mieszkania nie kupuje się codziennie, a wiadomo są one cholernie drogie, więc 1000 czy 2000 zł na prowizję nie zbawi cię, a może zaoszczędzić Tobie sporo problemów.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " mieszkanko"

Przewiń na górę