- AutorOdp.
- 19 sierpnia 2010 at 17:29
[usunięto_link] wrote:
ja również używając komputera wieczorem mam włączoną lampkę – ponoć to pomaga..
Zależy od miejsca lampki ,bo może i zaszkodzić poza tym jasnożć ekranu na full też nie jest korzystna dla poboru energii również.Do tego zależy też od odległożci i odżwieżania,temperatury otoczenia,przydaje się również wietrzenie, odrywanie co jakiż czas wzroku oraz włażciwe żywienie.
20 sierpnia 2010 at 12:00beta-karoten 🙂
20 sierpnia 2010 at 18:35@Kowal wrote:
beta-karoten 🙂
Beta-karoten poprawia wchłanianie się witaminki A.
A co do profilaktyki to czasami niewiele można zrobić, bo niektórzy są genetycznie uwarunkowanymi okularnikami lub soczewkowcami:) hehe no chyba, że sobie korekcję laserem trzasną, to wtedy oszukają geny.
20 sierpnia 2010 at 18:54[usunięto_link] wrote:
@Kowal wrote:
beta-karoten 🙂
Beta-karoten poprawia wchłanianie się witaminki A.
Nie, beta-karoten jest przekształcany w aktywną witaminę A 😉
Jest bezpieczniejszy ,bo nie można przedawkować w odróżnieniu do witaminy A. Choć liczy się ilożć trochę inaczej tzw ekwiwalent witamin A , mówiąc językiem zrozumiałym trzeba więcej jeżć karotenów by otrzymać tyle samo witaminy A.23 sierpnia 2010 at 18:01A widzisz i wszystko jasne;)
23 sierpnia 2010 at 20:05I mały szczegół, jeżli palisz fajki zwiększa prawdopodobieństwo nowotworu 😉
23 sierpnia 2010 at 21:32myżlałby kto, że o wzrok mało kto dba a tutaj widze wiele ciekawych porad, a jak wiadomo profilaktyka najważniejsza, niestety w Polsce za mało ludzi to jeszcze rozumie :/
31 sierpnia 2010 at 20:37[usunięto_link] wrote:
no i tutaj pojawia się kwestia tego gdzie leczyć oczy? „państwowo” niby darmowo, ale ile trzeba sie naczekać :/ prywatnie chyba lepsze wyjżcie, ale trzeba też dobrego lekarza wybrać żeby nie zdarł z nas całej kasy :/
Wiesz co ostatnio byłam z bratem w poradni okulistycznej, takiej starej przychodni działającej w ramach NFZ, czyli za friko. Oczy przebadali mu w 5 minut, przypisali szkła, a gdy pojechaliżmy zamówić okulary, dodatkowe badanie (takie komputerowe) wykazało, że ma o 0,5D mniejszą wadę.. I kto ma racje?? Osobiżcie polecam pójżć do jakiejż fachowej kliniki stricte okulistycznej, gdzie mają odpowiedni, nowoczesny sprzęt. Zapłacisz ok.100zł ale będziesz pewny że zbadali Cię dobrze.
31 sierpnia 2010 at 21:34szok – 0,5 D to troche duża różnica, sam nie mam zaufania do państwowej służby „zdrowia” – a i jeżeli chodzi np. o badania oczu nie trzeba płacić wcale dużo, ostatni raz jak byłem z LAserze w wawie to zapłąciłem za podstawowe badania 80zł – nie wiem ile teraz to kosztuje, ale zdrowie jest bezcenne :/
1 września 2010 at 00:27Niby bezcenne ,a wiele osób wcale o nie nie dba dopiero jeżli coż się dzieję 😉
2 września 2010 at 20:22no włażnie i w tym problem :/
niestety sama to przerabiałam, zanim nie byłam żlepa jak kret to nie dbałam o oczy, w końcu jak sie zdecydowałam to chyba tylko dzięki prof. Szaflikowi udało się wyjżć na prostą i może się zdecyduje na korekcje żeby zakończyć temat wady 🙂8 września 2010 at 20:37prof. Szaflik – jakiż znany lekarz chyba, już gdzież to nazwisko słyszałem, ale nie ważne, grunt to zdrowie, a co do państwowych i prywatnych klinik to niestety państwo troche zwłaszcza okulistykę zaniedbało :/
9 września 2010 at 10:38Mam podobny problem ponieważ bardzo dużo czasu spędzam przez komputerem ponieważ moja praca się z tym wiąże. Czy operacja przy wadzie wzrokowe -2.75 jest możliwa i ile kosztuje?
9 września 2010 at 18:34Mi siedzenie przed komputerem pogorszyło wzrok i nie obejdzie się bez wizyty u okulisty w najbliższym czasie, bo mrużę oczy dosłownie wszędzie 🙁
13 września 2010 at 18:15A jakie szkła powinny mieć okulary, żeby się tak oczy nie męczyły? Ja mam tylko antyrefleks i nie czuję, żeby było jakoż lepiej…
- AutorOdp.