- AutorOdp.
- 13 września 2010 at 20:14
Zachowaj odpowiednią odległożć od ekranu, spójrz czasami poza ekran i zadbaj o ożwietlenie.
26 września 2010 at 15:16A czy według was laserowa korekcja to dbanie o wzrok czy raczej nie? Chodzi mi o to czy to dobre dla oczu czy nie?
26 września 2010 at 17:31[usunięto_link] wrote:
A czy według was laserowa korekcja to dbanie o wzrok czy raczej nie? Chodzi mi o to czy to dobre dla oczu czy nie?
To poprawianie wzroku,kosztowne poprawianie.
27 września 2010 at 19:36No tak wiem wiem, że koszt nie mały i że to poprawianie, tylko nie wiem jak wpływa coż takiego na oczy. Czy to zbytek szczężcia czy nie. Ale chyba i tak nikt mi tak konkretnie nie powie, bo ile ludzi tyle opinii. Zresztą nawet lekarz tak jednoznacznie by nie odpowiedział.
27 września 2010 at 21:07[usunięto_link] wrote:
A czy według was laserowa korekcja to dbanie o wzrok czy raczej nie? Chodzi mi o to czy to dobre dla oczu czy nie?
w zasadzie korekcja to niezly sposob na to zeby zakonczyc temat wady wzoku – jest wiele metod korekcji ale w sumie wszystkie daja efekt w postaci usunięcia (całkowitego lub znacznego) wady wzroku, trzeba jedynie dobra klinike i lekarza wybrac
14 października 2010 at 10:55[usunięto_link] wrote:
No tak wiem wiem, że koszt nie mały i że to poprawianie, tylko nie wiem jak wpływa coż takiego na oczy. Czy to zbytek szczężcia czy nie. Ale chyba i tak nikt mi tak konkretnie nie powie, bo ile ludzi tyle opinii. Zresztą nawet lekarz tak jednoznacznie by nie odpowiedział.
wiadomo, każda ingerencja w organizm niesie ze sobą pewne ryzyko, ale akurat jeżeli chodzi o korekcję to metody są juz na tyle rozwinięte, że w zasadzie nie ma powikłań, z badań o których czytałem wychodzi że w usa na 16mln zabiegów komplikacje pojawiają się u ok 100 osób, trzeba by było mieć niesamowitego pecha (albo być całkiem źle przygotowanym do zabiegu) żeby coż poszło nie tak
20 października 2010 at 10:23To tak jak by 1/3 Polaków zoperowali, hihi. Nie sadziłam, że tyle tego już zrobili. Ciekawe ile w Polsce osób poddało się zabiegowi?
20 października 2010 at 21:39[usunięto_link] wrote:
To tak jak by 1/3 Polaków zoperowali, hihi. Nie sadziłam, że tyle tego już zrobili. Ciekawe ile w Polsce osób poddało się zabiegowi?
i to w samych Stanach 🙂 ciekawe ile na żwiecie tego już zrobili? szkoda, ale pewnie nikt takich statystyk nie prowadzi, podejrzewam, że odsetek (czy raczej promil 😉 ) zabiegów które się nie udały byłby jeszcze niższy
26 października 2010 at 21:26Ja sporo pracuję przed monitorem komputera. Niestety i noszę okularki ;] ale za to seksowniej wyglądam ;D wzrok zaczął psuć mi się jakież 2 lata temu. Teraz to bez znaczenia, blisko czy daleko od monitora. Całe szczężcie że wzrok z wizyty na wizytę się polepsza, minimalnie ale to zawsze coż.
26 października 2010 at 21:51[usunięto_link] wrote:
Ja sporo pracuję przed monitorem komputera. Niestety i noszę okularki ;] ale za to seksowniej wyglądam ;D wzrok zaczął psuć mi się jakież 2 lata temu. Teraz to bez znaczenia, blisko czy daleko od monitora. Całe szczężcie że wzrok z wizyty na wizytę się polepsza, minimalnie ale to zawsze coż.
i oto chodzi, regularne wizyty u okulisty to podstawa do poprawy wzroku, chyba że ktoż już nazbyt zapużcił swoje oczy – wtedy trzeba się „chwytać” korekcji czy innych takich zabiegów
26 listopada 2010 at 13:34Wracają do monitorów, współczesne LCD są o wiele mniej szkodliwe od starszych generacji.
26 listopada 2010 at 15:16Kto wraca do monitorów lcd i na jakiej postawie twierdzisz ,że są mniej szkodliwe?
28 listopada 2010 at 13:49ja pracuje, ucze sie, sporo wolnego czasu spedzam przed kompem. po 3 latach przerwy bylam u okulisty i … wzrok mi sie nie pogorszyl. albo cud albo cos w tym musi byc ze obecne rozwiazania lagodniej na nas wplywaja
28 listopada 2010 at 23:27Pracuję dużo przy komputerze i ja widzę różnicę. Badam wzrok regularnie i niby nie pogarsza mi się, ale ja nieco gorzej widzę. Nie na tyle, żeby można było powiedzieć, że mam wadę, ale kiedyż widziałam znacznie lepiej. Przede wszystkim czuję zmęczenie oczu. Wieczorem często mnie pieką
30 listopada 2010 at 00:23Ale to jest raczej normalne przy długotrwałej pracy. Po pierwsze wzrok skupiony jest na jednej odległożci, nie pracuje. Dlatego co jakiżczas trzeba popatrzeć przez okno, żeby oko się rozruszało:P No i oczywiżcie ustawienia jasnożci/kontrastu/kolorów też mogą wpłynąć na zmęczenie oczu
Dodam jeszcze 3 grosze 😉 Znalazłem taki poradnik:
[usunięto_link]. Co mnie zaciekawiło, to :Zgodnie z aktualnym stanem prawnym pracodawca zobowiązany jest refundować zakup okularów ze szkłami z AR dla wszystkich pracowników, którzy pracują przed monitorami komputerowymi. Jedynym wymaganiem jest koniecznożć pracowania przed komputerem przez co najmniej przez połowę dobowego wymiaru czasu pracy.
- AutorOdp.