- AutorOdp.
- 9 listopada 2009 at 04:20
Spotkałyżcie się z czymż takim jak chemoprewencja?
16 listopada 2009 at 00:12Co ona dla Was oznacza? Czy jest możliwa w Polsce?!
22 listopada 2009 at 17:09Dziewczyny co na ten temat sądzicie?
30 listopada 2009 at 08:40Zastanawia mnie fakt czy można zapobiec niektórym chorobą w dzisiejszy czasach?
7 grudnia 2009 at 08:20czy istnieją takie leki które potrafią w jakimż stopniu zatrzymać chorobę? np.raka ale nie chemioterapią!
11 grudnia 2009 at 01:51Wydaje mi się, że głowna prewencja to włażciwe odżywianie, jak we wszystkich nowotworach ukłądu pokarmowego… Ogólnie zdrowy styl życia może…
Z tego co wiem to przy tym nowotworze bardziej jesteżmy ukierunkowani na wczesne wykrycie (kolonoskopia) a nie na zapobieganie… Niestety…
21 grudnia 2009 at 04:40no włażnie- z tym wczesnym wykryciem to przesada bo głównie te badania robi się po 40 tym roku życia a o zapobieganiu w Polsce zupełnie nie ma o czym gadać, dlaczego tak u nas jest?
28 grudnia 2009 at 01:52czy wybrałybyżcie się na badania do onkologa same dobrwolnie tak dla sprawdzenia czy wszystko ok???
4 stycznia 2010 at 06:23moim zdaniem strach nie pozwala nam często na prewencyjne działanie!
11 stycznia 2010 at 06:18macie w ogóle zdanie na temat raka i przeciwdziałanie jemu, zapoabieganie w jakikolwiek sposób?
18 stycznia 2010 at 04:25Interesuje mnie ten temat ponieważ przecvzytałam ostatnio badania epidemiologiczne które dowodzą, że przewlekłe przyjmowanie kwasu aminosalicylowego (mesalazyna) zmniejsza ryzyko rozwoju dysplazji w obrębie jelita grubego i w konsekwencji zachorowania na raka jelita grubego.
24 stycznia 2010 at 17:34Ale dla osob chorujacych na CU to chyba nie ma znaczenia, czy wywoluje raka czy nie, bo oni nie maja wyjscia- musza brac leki tak, czy siak. A to chyba bzdura ze mesalazyna wywoluje raka, samam stosuje Asamax od paru lat i lekarz o powiklaniach tego typu mi nie wspominal..
27 stycznia 2010 at 17:08To nieprawda, że kolonoskopię wykonuje się głównie po 40 roku życia. Ja miałam ją przeprowadzoną w wieku 16 lat , a było to 3 lata temu.
31 stycznia 2010 at 21:37Oczywiżcie, że z tą kolonoskopią to sa jakież bzdury!! W każdym wieku można ją przeprowadzić, jednak im czlowiek starszy, tym lepiej to badanie znosi, bo jak wiadomo, jest dożć nieprzyjemne. A jesli chodzi o leki, to raczej ich niestosowanie może zwiekszać ryzyko zachorowania na raka jelita, niż przewlekłe stosowanie.
1 lutego 2010 at 00:42Aby wczeżnie wykryć nowotwór jelita grubego należy przynajmiej raz w roku robić badania na krew utajoną w kale.
- AutorOdp.